NRK Meny
Normal

Her eksploderer Brasil i kollektiv lettelse

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Hele Rio de Janeiro eksploderte i et kollektivt hyl da helten Neymar sendte Brasil videre i VM etter en høydramatisk åttedelsfinale.

Renato Olivieri

Han fryktet det verste. Men til slutt kunne Renato Olivieri og 200 millioner brasilianere juble hemningsløst for en plass i kvartfinalen.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Laster innhold, vennligst vent..

I siste minutt av andre ekstraomgang sendte Chiles Mauricio Pinilla i vei en suser som traff tverrliggeren bak Brasil-keeper Julio Cesar med et smell.

Målet ble stående å riste. Det samme gjorde nervene til 200 millioner brasilianere. Der og da var en hel nasjon noen få millimeter fra landesorg. Tap i åttedelsfinalen i VM på hjemmebane – mot lille Chile – hadde vært en total katastrofe og knapt til å tåle.

Noen minutter senere hadde Neymar gjort det igjen for Brasil. Han som har fått oppgaven å skyte Brasil til VM-gull, fortsatte der han slapp i gruppespillet.

Han holdt hodet kaldt og satte inn det avgjørende målet i straffesparkkonkurransen.

Tårene spratt hos Neymar og hans lagkamerater. Og de hadde folket med seg.

Les videre under bildet.

Brasil

Det holdt hardt. men det holdt for nervøse brasilianere.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Pep, sukket, bannet og fortvilet

Da Brasil satte inn seiersmålet, eksploderte hele barområdet Baixo Gavéa i Rio de Janeiro. Det var den øredøvende lyden av to hundre elleville brasilianere som endelig kunne slippe jubelen løs etter to ganger førtifem, to ganger femten og en straffesparkkonkurranse på pinebenken.

I over to timer hadde den brasilianske fanskaren fortvilet, sukket, bannet, pepet, ropt skjellsord mot dommeren og gjemt hodet i hendene.

Lyden av brøl, rop, trommer og fløyter føltes sterk nok til å bryte trommehinnen da det var klart at Brasil kunne sende Chile hjem fra VM. Nervøse brasilianere kunne endelig slippe løs alt de hadde av latter, gråt og gledeshyl.

Les videre under videoen.

NRKs utsendte Cathrine Elnan filmet reaksjonen til håpefulle brasilianere da det ble klart at Brasil er videre med i VM.

VIDEO: Her går Brasil av hengslene.

– Inderlig glad

En av dem var 30 år gamle Renato Olivieri.

Hos Olivieri rant tårene nedover fjeset da Brasil satte inn den siste straffen. Men det er ikke like lett å sette ord på hverken hva han følte eller hva han tenkte.

– Jeg var bare så inderlig glad, endelig! Dette er den beste kampen Brasil har spilt så langt, nå har jeg fått tilbake troen på at de kan vinne VM.

Den holdt han på å miste da det fremdeles sto 1-1 mellom de to søramerikanske lagene etter 90 minutter.

– Sensasjonelt

– Det var en veldig vanskelig kamp. Helt forferdelig. Det absolutte verste øyeblikket var da Chile scoret, da holdt jeg på å miste troen, forteller han på uteserveringen i Baixo Gavéa etter at thrilleren var over.

Les videre under bildet.

Raquel Lionel og Renato Olivieri

Raquel Lionel (t.v med nr. 3 på brystet) og Renato Olivieri i ekstase over Brasils seier.

Foto: Cathrine Elnan / NRK

Den 29 år gamle stylisten i brasilianske Vogue, Raquel Lionel (29), hoppet opp på bordet da Neymar satte den siste straffen.

– Det er helt sensasjonelt. For en kamp, utbryter Lionel.

– Jeg kunne selvfølgelig ønske at de vant etter 90 minutter, men Brasil hadde det beste laget gjennom hele kampen, fastslår hun.

Festen fortsetter utover kvelden og natta.

Og med en slik ekstase etter en åttedelsfinale, kan man bare begynne å fantasere om hva en eventuell VM-tittel vil utløse av kollektiv følelsesorgasme i fotballgale Brasil.

Her ser du høydepunktene fra 8-delsfinalen mellom Brasil og Chile. Kommentator: Andreas Stabrun Smith og Erik Solér.

VIDEO: Gjenopplev dramatikken i dette kampsammendraget.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter