Helland: – Jeg var storkjeftet og kranglete

LILLESTRØM (NRK): Pål André Helland (25) slet med holdningene som ungt talent. Nå gir han Erik Hamrén (57) en bit av æren for suksessen.

Helland

GAMLE KJENTE: Pål André Helland ble tatt opp i A-stallen av tidligere Rosenborg-trener Erik Hamrén i 2009.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Helland

NY START: Pål André Helland har grepet sin andre sjanse i Rosenborg med begge hender. Her har han scoret sitt andre mål i 2-1-seieren over Vålerenga lørdag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Han har utviklet seg mye. Ikke minst her oppe, sier Hamrén og peker mot sin egen tinning.

Den tidligere Rosenborg-treneren og nå Sverige-sjefen har nettopp snakket om sine tidligere RBK-elever under svenskenes pressekonferanse. Mandag møter han nemlig fire av dem han trente fra 2008-2010: Helland, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey og Markus Henriksen.

Men der de tre sistnevnte tok steget ut i profflivet, falt Helland gjennom og måtte begynne på «scratch». Han fikk bare fem kamper totalt for Rosenborg mellom 2009-2011.

– Forsto ikke hva som kreves

Så ble han lånt ut til Ranheim over to perioder, men heller ikke her tok Helland steget. Trønderen våknet først i Byåsen (2. divisjon), hvor han skulle bli plukket opp av Hødd etter én sesong.

Her skjøt karrieren fart igjen.

– Han var ung og ikke forsto ikke helt hva som kreves, sier Hamrén, som følger sine tidligere spillere tett.

Svensken smiler og er tydelig glad for at Helland har fått vist hva som bor i ham.

Trønderen nikker først når NRK gjenforteller gamlesjefens versjon.

– Jeg taklet ikke å være dårligst

– Jeg tok nok litt lett på det å være fotballspillere 24 timer i døgnet. Jeg var fotballspiller på treningsfeltet, og så koblet jeg for mye av. Spiste ikke nok, sov ikke nok, sier Helland, og fortsetter:

– Og jeg var en unggutt som ikke taklet det å være blant de dårligste. Når du kommer opp i A-stallen til Norges beste klubb, er du dårligst. Det taklet jeg ikke bra. Jeg ble storkjeftet og kranglete, sier en ærlig Rosenborg-ving.

Hamrén ga trønderen klar beskjed om hva Rosenborg-ledelsen forventet av ham. Det holder ikke å gjøre ting halvveis på Lerkendal.

– Han prøvde å lære meg det, og det tok jo noen år, smiler Helland.

– Han skal ha litt av æren for at jeg er her. Jeg skulle bare tatt til meg lærdommen et par år raskere, så hadde jeg vært her tidligere.

Fotballnyheter