NRK Meny
Normal

14 superkameraer skal følge hver VM-kamp

Husker du Frank Lampards underkjente scoring mot Tyskland i 2010-VM? Nå har FIFA forberedt tidenes satsing på mållinjeteknologi i Brasil.

Mållinjeteknologi i Brasil-VM

LANGE TESTER: Mållinjeteknologien i Brasil-VM har blitt testet, og re-testet, utallige ganger for å sikre at ingen scoringer blir underkjent (eller godkjent) på feil grunnlag under mesterskapet. Samtlige fire dommere bærer en klokke som viser 'GOAL' dersom hele ballen krysser mållinjen.

Foto: Faksimile (FIFA.com)

Dommeravgjørelsen på Lampards langskudd – som altså smalt i tverrliggeren, en halv meter over streken, og ut igjen – har blitt stående som selve symbolet på mållinjeteknologiens inntog i fotballsporten.

Scoringen sørget for at England røk ut av fotball-VM i Sør-Afrika i åttedelsfinalen. I kjølvannet av den horrible dommeravgjørelsen meldte behovet for videodømming seg for alvor.

– Det er meningløst at ikke slike vakre scoringer skal godkjennes, uttalte Nils Johan Semb til VG i dagene etter den famøse England-kampen.

Fungert godt i Premier League

Wayne Rooney VM 2010

SÅ LANGT INNE: Wayne Rooney forteller linjedommeren nøyaktig hvor langt over streken skuddet til Frank Lampard var i åttedelsfinalen mot Tyskland i 2010. England tapte kampen 4-1.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Premier League har innført teknologien denne sesongen, og det med stort hell.

En rekke spillere og managere har ytret sin takknemlighet for at systemet endelig er på plass på balløya.

– Jeg har ventet lenge på mållinjeteknologi. Det er aller verst å tape kamper etter mål du vet aldri skulle vært godkjent, har Chelsea-manager José Mourinho uttalt.

I Brasil-VM har FIFA-president Sepp Blatter sørget for at VM-kampene vil følges med lupe av helt nye superkameraer – enda mer avanserte enn systemet som er brukt i England.

Det blir første gang mållinjeteknologi blir brukt i et stort mesterskap. Og dét før flere store ligaer, blant annet den tyske Bundesligaen, har innført mållinjeteknologi.

Høyhastighetskameraer sikrer nøyaktighet

Systemet som vil bli brukt i VM heter «GoalControl», som, ifølge produsenten, bruker en mer avansert teknologi enn «Hawkeye»-systemet som Premier League har tatt i bruk.

Hver av de 12 VM-arenaene er utstyrt med 14 kameraer, der sju av dem er rettet mot hvert av målene. Høyhastighetskameraene, som er skrudd fast tett oppunder taket på hver stadion, skal gi en nøyaktig plassering av hvor ballen befinner seg på banen til enhver tid.

Kameraene samarbeider om å lage et tredimensjonalt oversiktsbilde av ballens posisjon. Slik kan de bedømme hvorvidt en ball har vært over målstreken eller ikke.

Feilmargin? Fem millimeter.

Hvor lang tid det tar før dommeren vet om ballen var over målstreken eller ikke? Under ett sekund.

Samtlige dommere bærer hver sin GPS-klokke, som i løpet av milliesekunder blinker «GOAL» dersom scoringen skal godkjennes.

Svært nøye testet

– Kameraene er plassert både foran og bak mål. På den måten kan vi beregne ballens plassering til enhver tid, sier direktør i GoalControl, Jürgen Phillips, til FIFA.com.

Systemet er testet til alle døgnets tider, under svært ulike værforhold. Selv hvordan ballen deformeres ved kontakt med en keeperhanske er tatt med i beregningen. Arbeidet har pågått i flere år.

Teknologien ble for første gang testet under prøve-VM i fjor sommer. Selv om det var ingen tvilstilfeller under mesterskapet, indikerte systemet riktig avgjørelse ved alle de 68 målene som ble scoret i turneringen.

Fotball-VM i Brasil starter 12. juni med åpningskampen Brasil - Kroatia. VM-finalen spilles 13. juli på Máracana stadion i Rio de Janeiro.

NRK og TV2 deler TV-rettighetene til fotball-VM.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia