NRK Meny
Normal

Keeper-Rønningen: - Det må bli slutt på redningsaksjonene

Uten en rik onkel hadde trolig HamKam gått konkurs flere ganger. Likevel mener klubbens keeper det må bli slutt på denne typen redningsaksjoner.

Video Økonomisk trøbbel i Hedmark

- Det er ikke bra for fotballen at klubbene blir reddet av enkeltpersoner, av skippertak og innsamlingsaksjoner. Skal norsk fotball videre og ha troverdighet, så må de bli kvitt det, sier Ivar Rønningen (36) til NRK.

15.30: Se HamKam - Ranheim gratis her eller følg kampen spark for spark

36-åringen debuterte i eliteserien for Vålerenga i 1998, og har vært fotballspiller på heltid siden den gang. Men i år er det annerledes.

Rønningen jobber nå deltid som vaktmester på en skole i Hamar, og dermed er hans situasjon et slags symbol på de nye tidene i fotballen generelt og i HamKam spesielt.

For nå forsøker de å få slutt på pengegaloppen i fotballen, noe Rønningen selv synes er helt greit.

Rik onkel reddet klubben

Knut Hage

Kjøpmann Knut Hage har reddet HamKam flere ganger. Nå har han bladd opp penger igjen.

Foto: NRK

Hans nåværende klubb har nemlig vært gjennom en eksepsjonelt tung periode rent økonomisk, og rike onkler har reddet klubben.

En av dem er kjøpmann Knut Hage.

- Vi var ved et veiskille nå. Skulle vi slippe taket og la dette seile, eller skulle vi sørge for at klubben skulle være med videre? var spørsmålet han stilte seg før årets sesong.

Svaret ble – som flere ganger før – at Hamars stolthet ikke kunne gå dukken. Dermed ble det en ny redningsaksjon.

- En by som Hamar trenger en bra fotballklubb. Det skaper litt stolthet og entusiasme i byen, sier Hage som en forklaring på hvorfor han bidro.

Fikk ettergitt skattegjeld

Men det er ikke bare HamKam som har vært nær en konkurs de siste månedene. I Hedemark er det tre klubber i 1. divisjon. Alle disse har vært på kanten av stupet i løpet av de siste månedene – men er reddet i tolvte time.

NIL-Trysil fikk ettergitt nærmere en million kroner i skattegjeld av Skatt Øst.

- Uten dette hadde det vært vanskelig. Å starte opp i 5. divisjon, og å gjenskape det trykket som behøves, hadde vært vanskelig. Da hadde det vært slutt, sier markedsansvarlig Svein Skarpmo i Nybergsund.

Kongsvinger ble berget

Og om mulig enda verre har situasjonen vært i Kongsvinger. Allerede mens klubben spilte i eliteserien i fjor var det stor oppmerksomhet rettet mot den håpløse økonomiske situasjonen klubben var havnet i.

Rent sportslig gikk det heller ikke veien, og klubben rykket ned fra eliteserien. Og klubben har fortsatt å slite økonomisk.

Før årets sesong var klubben nødt til å sope sammen 5,5 millioner kroner for å berge den videre satsingen.

- Det har vært en berg- og dalbane-tur. Den ene dagen trodde vi at vi skulle klare det, den andre dagen trodde vi at vi skulle klare det. Så klarte vi det til slutt, sier styreleder Kari Andreassen som er styreleder i Kongsvinger.

Hennes forklaring på hvorfor det var viktig å jobbe så hardt for å berge klubben er ikke ulik den kjøpmannen på Hamar har.

- Man har hjerte i klubben, hjerte i byen og i regionen, og har lyst til å ha et topplag i distriktet, sier Andreassen.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.