NRK Meny
Normal

Hva nå, Ødegaard?

ANALYSE: Ullevaal-publikummet måtte nøye seg med litt lekkert fotarbeid og leken ballkontroll fra Martin Ødegaard.

Martin Ødegaard

BLANT GAMLE KJENTE: Martin Ødegaard var tilbake på eliteserienivå, men dominerte aldri.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Martin Ødegaard fikk 47 minutter som høyrekant da Real Madrid spilte 0-0 mot Vålerenga på Ullevaal.

Playmakeren viste fint fotarbeid ved et par anledninger, men det fantes få høydepunkter i et oppgjør som bar preg av å være en ubetydelig showkamp.

Selv om Martin Ødegaard hadde briljert i denne vennskapskampen mot Vålerenga, hadde nemlig verdien av en god prestasjon vært langt lavere enn normalt. Om Rafa Benítez virkelig skulle latt seg imponere, måtte det ha vært mot en motstander som Roma, og Ashley Cole, tidligere i sommer.

Her, mot et Vålerenga-lag som møtte Tromsø så sent som fredag kveld, var det vanskelig å legge mye vekt på noe. Dette var en vennskapskamp med stor V.

Spesielt fra Real Madrids side. Flere av stjernene gjorde enkle feil som antydet at konsentrasjonen og innsatsnivået lå langt unna maksnivå. Benítez vil ha lagt langt mer prestisje i Audi-cupen som nettopp ble spilt i München, og som på mange måter var den siste virkelige testen før lagets sesong sparkes i gang.

Lekre detaljer

Samtidig var dette en ny sjanse for Ødegaard til å vise seg frem. Så hvordan presterte han?

Igjen startet han på høyre kant kant i et 4-2-3-1-system, som han gjorde mot Roma, og mot Getafe i sin offisielle debut i mai. Gareth Bale spilte i sin nye rolle like bak spissen, James Rodríguez lå på venstre, og Jesé på topp, da Karim Benzema er ute med skade.

Den viktigste makkeren var likevel Luka Modrić. Trollmannen fra Kroatia spilte som den høyre sentrale midtbanespilleren, og fant Ødegaard flere ganger med sine leveranser.

Publikumet på Ullevaal fikk se et par lekre detaljer, spesielt en dragning inne i boksen midt i første omgang som la opp til en farlig skuddmulighet.

Bevegelsesmønsteret var ofte det samme. Da Real Madrid trillet ball mot et etablert Vålerenga-lag, som brukte 4-4-2, startet Ødegaard på høyre krittlinje og trakk inn i rommet mellom venstrekant Rasmus Lindkvist og den venstre sentrale midtbanespilleren, Christian Grindheim. Dette er et rom fotrappe playmakere ofte bruker, som David Silva, Santi Cazorla, og andre.

Vålerenga stengte imidlertid av dette rommet ganske kjapt, noe som endte med at høyreback Danilo stakk oppover langs kanten og opprettholdt bredden.

Dét overlot Ødegaard til å satse på kjappe kombinasjoner i nærheten av hjørnet av sekstenmeteren, gjerne med Modrić, Danilo og Jesé.

Dermed ble det mye arbeid på små flater i mer etablerte angrep, som ofte også har vært tilfelle i Castilla.

Kunne hatt målgivende

Ødegaard var ofte involvert. I starten var pasningene enkle og fant sted dypt i banen, før han gradvis kom nærmere mål. Han sto imidlertid bak få direkte farligheter mot et Vålerenga lag som åpenbart ikke presset for full maskin, og de kreative stikkerne han prøvde ble ofte snappet opp.

Høydepunktet var et lite raid langs dødlinjen. Ødegaard fintet bort venstreback Ivan Näsberg med et par dragninger, og la så ut til Jesé. Skuddet ble blokkert.

Utenom dét fikk Ullevaal-publikumet nøye seg med litt lekkert fotarbeid og leken ballkontroll.

To minutter etter pausen kom byttet tilskuerne fryktet. Vázquez, høyrekanten Benítez har hentet som backup til Isco og Rodríguez, kom inn for Ødegaard, sannsynligvis for at 16-åringen skulle få applaus fra publikum.

Det var slutten på Ødegaard-showet, og lite annet skjedde i etterkant.

Hva nå?

Var én ting vi visste før avspark, så var det dette: Hva enn som kom til å skje på Ullevaal-matten, ville ha lite påvirkning på situasjonen hans i klubben.

Det inntrykket ble ikke akkurat forandret her. Selv ikke i Norge fikk Ødegaard stort mer enn en omgang.

Dette er ikke akkurat overraskende, og den Madrid-baserte pressen har lenge spekulert i Ødegaards skjebne. Mens Marca skrev om sommerens drøm før sesongoppkjøringen, hevdet Diario AS at playmakeren ville lånes bort uansett.

De siste dagene har dette forandret seg. Ifølge AS ønsker klubben at han skal bli værende i Castilla i én sesong til, slik at de kan følge utviklingen bedre og muligens bruke ham i mindre viktige A-lagskamper, som for eksempel i den spanske cupen.

Så nylig som i dag kastet Marca seg på lasset og mente det samme.

Blir han i Madrid, betyr det en ny sesong i tredjedivisjon under Zinédine Zidane, med en tropp hvor flere av stjernene allerede har gått på lån til klubber i La Liga.

Spørsmålet om hvorvidt dette representerer en gunstig karriereutvikling vil nok fortsette å bli diskutert.

Hvilke farger han dukker opp i til sin neste kamp, får vi bare vente og se.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.