NRK Meny
Normal

«Bayern er så overlegne at kun selvgodhet og arroganse kan felle dem»

KOMMENTAR: Pep Guardiola har tilført Bayern München innovasjon og større uforutsigbarhet. Laget er om mulig enda sterkere enn i fjor.

Guardiola

Pep Guardiola har tilført Bayern München den samme innovasjonen som bidro til hans suksess i Barcelona. Her er han avbildet sammen med Frank Ribery.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

Da Pep Guardiola ble ansatt i Bayern München, lurte mange på om han ville kunne forbedre mannskapet. Jupp Heynckes hadde nettopp vunnet ligaen, cupen og mesterligaen – samt slått en rekke rekorder i hjemlig Bundesliga.

Situasjonen var noe ironisk. En av fotballens mest besatte perfeksjonister tok over det perfekte lag.

Guardiola har så langt levert. Bayern har vunnet 19 av 21 seriekamper, spilt to uavgjorte, og leder ligaen med 16 poeng. Semifinalen i cupen ble nylig nådd etter en glitrende 5-0 seier borte mot Hamburg SV.

Lahm

Phillip Lahm mener laget er blitt mer fleksible.

Foto: GUENTER SCHIFFMANN / Afp

Men alle forventet dette. Noe annet enn ledelse i Bundesliga ville vært katastrofal for en klubb med slike finansielle ressurser. Det virkelige spørsmålet er om fjorårets suksess i Europa kan gjenskapes. Resultatene i mesterligaen vil veie tungt når Guardiolas debutsesong skal evalueres i mai.

Det legger mesteparten av presset på 43-åringens skuldre før kampen mot Arsenal. Samtidig vil treneren vite at laget har enda bedre forutsetninger for å lykkes enn i fjor.

Konstant fornyelse

Hovedgrunnen til det er at katalaneren har tilført klubben den samme innovasjonen som bidro til hans suksess i Barcelona.

Ingen tenker fotball som Guardiola. Han er den store oppfinneren; mannen som alltid grubler over nye formasjoner, roller og bevegelsesmønstre. Mannen som aldri forlater tenkeboksen. Mannen som ligger et skritt foran alle andre.

Lagene hans er under konstant fornyelse. Selv da Barcelona var på sitt mest dominerende, jobbet Guardiola intenst med forbedringer. Han kunne bytte formasjon fra 4-3-3 til 3-4-3, via 4-4-2 og 4-2-4. Han brukte Javier Mascherano som midtstopper. Han brukte Cesc Fàbregas som spiss. Han flyttet Lionel Messi fra høyre ving til en sentral rolle. (Det har jo fungert greit.)

Han justerer små detaljer til – og i – hver kamp. Han kan sitte oppe til langt på natt og klekke ut skreddersydde planer til neste motstander. Om så strategien blir avslørt 10 minutter ut i kampen, gjør han radikale endringer.

Hensikten til Guardiola er alltid den samme: å unngå stagnasjon. Han frykter at andre lag skal finne ut av systemet hans. Konstant suksess krever konstant utvikling. Dette prinsippet bidro til at Barcelona kunne holde et ekstremt høyt nivå over flere sesonger. Det samme kan skje i Bayern.

Guardiolas laboratorium

For om det kan sies at Guardiola eksperimenterte ofte i Barcelona, er Bayern blitt et lite laboratorium for taktiske oppfinnelser.

Under de to forrige trenerne, Louis van Gaal og Heynckes, spilte laget som oftest 4-2-3-1. Det fantes en klar førsteellever. Men ting har forandret seg nå.

Bayern behersker både 4-1-4-1 og 4-2-3-1. Kun keeperen Manuel Neuer og forsvarsrekken er fast inventar, samt vingene Franck Ribéry (som for øyeblikket er skadet) og Arjen Robben. Personellet i de resterende rollene roteres ofte. Stallens enorme dybde tillater det: på sentral midtbane kan Guardiola bruke Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Thiago Alcântara, Mario Götze, Javi Martínez, Thomas Müller og Toni Kroos.

Spillere har fått nye roller. Lahm har blitt omskolert fra back til en av Europas beste defensive midtbanespillere. Müller spilte tidligere offensiv midtbane eller spiss, men har under Guardiola også blitt brukt i en uortodoks sentral midtbanerolle hvor han tar diagonale løp mot høyrekanten. Hensikten har delvis vært å åpne opp rom for Robben sentralt i banen. En annen offensiv midtbanespiller, Götze, har blitt brukt som alenespiss.

Tradisjonelle roller har også blitt modifisert. Et eksempel fra tidligere i sesongen er sidebackene Rafinha og David Alaba. Begge har tatt løp innover i banen for å skape overtall i den sentrale midtbanesonen. Det ser man ikke ofte i fotball.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

FBL-EUR-C1-ARSENAL-TRAINING

Arsenals tyske trio Lukas Podolski, Serge Gnabry og Msut Özil møter onsdag kveld Bayern München hjemme på Emirates.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Endeløse muligheter

Denne blandingen av forskjellige spillertyper og nye roller gir Bayern stor fleksibilitet. Den grunnleggende strategien er å kontrollere kamper gjennom høyt ballinnehav; de har hatt ballen 70.4% i snitt gjennom kampene i Bundesliga så langt denne sesongen.

Men innenfor dette prinsippet finnes det en rekke variasjoner. Bayern er farlige på dødball, spesielt gjennom midtstopperen Dante og den robuste spissen Mario Mandžukić. De kan slå langt, da sistnevnte er sterk nok til å ta imot lange oppspill. De kan også score på innlegg; Mandžukić er råsterk i boksen.

Om ikke det fungerer, kan Guardiola bruke en måltyv som Claudio Pizarro på topp. Trenger han stor bevegelse og smarte løp, kan han starte med Müller. Om motstanderen legger seg lavt og stenger rom, kan han kaste innpå Götze – som med sine kjappe bein og lekne nærteknikk kan åpne tette forsvar. Mulighetene er endeløse.

En demonstrasjon av Bayerns fleksibilitet kom i bortekampen mot erkerivalene Dortmund i november. Guardiola startet med Martínez – vanligvis en solid defensiv ballvinner – som offensiv midtbane bak Mandžukić. Han lot midtstopperne slå langt for å unngå Dortmunds intensive press. Martínez fikk i oppgave å kjempe om andreballer i mellomrommet samt ta løp inn i boksen.

I andre omgang introduserte han Götze, og flyttet Martínez ned på midtbanen. Senere trådte Martínez inn som midtstopper. Da kampen var slutt, hadde han byttet posisjon fire ganger. Bayern vant 3-0.

Større kontroll

Noe sympati må uttrykkes ovenfor Arsenals speidere, som skal forberede Arsène Wenger og hans mannskap på Guardiolas slagplan. Noen av Bayerns spillere har uttalt at de aldri har sett en trener gjøre så mange endringer.

– Vi foretar justeringer og forandringer i forkant av og av og til underveis i kamper for å tilpasse oss motstanderen. Treneren vil for eksempel få spissen til å ta et litt annerledes løp, eller posisjonere de sentrale midtbanespillerne litt annerledes i forhold til hverandre, sa lagkapteinen Lahm i helgen.

Lahm mener også at årets Bayern-utgave er mer fleksible, har mer kontroll og er vanskeligere å finne ut av enn i fjor. Det har han selvsagt rett i.

Selv med Ribéry ute, er Bayern favoritter til å gå videre mot Arsenal. Enkelte hevder at lagets hovedmotstander er dem selv. Tyskerne er så overlegne i hjemlig serie at kun selvgodhet og arroganse kan felle dem.

Det kan ligge noe i dette. Og det er selvsagt mulig at Bayern blir slått ut. Resultater handler tross alt om dagsform, samt små marginer. Det er umulig å forbedre fjorårets prestasjon, og ingen har forsvart den europeiske cupen siden Arrigo Sacchis AC Milan klarte det i 1990.

Men de har en god sjanse. Med Guardiola ved roret, er stallens kapasitet større enn noen gang.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.