NRK Meny
Normal

Hareide med braksuksess: – Lenge siden jeg har vært så motivert som nå

MALMÖ (NRK.no): Åge Hareide (60) sa han «aldri mer» skulle jobbe som fotballtrener etter jobben i Helsingborg i 2012. Nå topper han Allsvenskan med sin nye klubb Malmö.

Åge Hareide

FORTSATT IKKE TAPT: Åge Hareide står med fem seire etter de seks første seriekampene i svensk eliteserie.

Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix

– Jeg var nok veldig bastant på at jeg var ferdig med fotballen, jeg var det. Jeg var kanskje litt trøtt og lei etter mange år i fotballen. Jeg hadde jo holdt på i ett strekk siden 1986. Jeg anbefaler andre trenere som har vært med lenge å ta ett år pause. Det gjør godt, sier Åge Hareide til NRK.no.

Åge Hareide

TILBAKE: Åge Hareide er i gang med sin sjuende klubb som trener – halvannet år etter han gjorde det klart at han var ferdig med fotballen.

Foto: Jønsson, Stig-Åke / NTB scanpix

Hareide hadde egentlig gjort seg ferdig med treneryrket.

Etter høstsesongen med Helsingborg i 2012 uttalte han at han «definitivt var ferdig» og at «selv ikke Real Madrid kunne lokke ham tilbake til fotballen».

– Det ble ganske mye fotball over mange år. Man ble kanskje litt nedkjørt uten at du innrømmer det selv. Men energi kommer tilbake det, vet du. Lysten kom tilbake. sier han.

For da Malmö tok kontakt før jul i fjor, var ikke Hareide vond å be. Nå gjør han stor suksess i den svenske storklubben – hans sjuende klubb som trener.

– Jeg savnet livet i fotballen

– Jeg søkte meg ikke tilbake til fotballen. Det var egentlig bare tilfeldig at Rikard Norling sluttet i Malmö og at ledelsen tok kontakt med meg. De ville ha en erfaren trener som hadde vært med en stund. De kjente til meg fra tiden i Helsingborg, forklarer den tidligere norske landslagssjefen.

Etter ett år som daglig leder i Aukra Næringsforum, der Hareide har jobbet med næringsutvikling for en rekke samarbeidspartnere, var lysten på fotball tilbake.

– Hva fikk deg til å takke ja?

– Det var vel lengselen etter fotballen. Jeg fikk det over meg under cupfinalen mellom Molde og Rosenborg i fjor. Etter det følte jeg at jeg ikke var ferdig med fotball likevel. Frem til da hadde jeg ikke tenkt så mye på det, men da kjente jeg at jeg savnet livet i fotballen, sier Hareide til NRK.no.

– Da ting ble avklart med familien, fikk jeg muligheten til å dra av gårde igjen, sier han.

Malmö på topp

Hareide ble presentert som ny Malmö-trener like over nyttår. Siden har han pendlet mellom den svenske sørlandsbyen (Malmö ligger like langt sør som København journ.anm.) og familien hjemme i Molde.

De innledende serierundene har gått som en drøm. Malmö er ubeseiret etter seks serierunder og leder Allsvenskan med 16 poeng av 18 mulige.

Hareide berømmer spillerne for den gode sesongstarten.

– Klubben har vært veldig mottakelig for ideene jeg har kommet med. Vi spiller hurtig i lengderetning og spillerne er utrolig gode med ballen. Det er alltid gøy å jobbe med gode fotballspillere, sier Hareide ydmykt.

Aner ikke hvor lenge han holder på

Malmö har også kommet langt i den svenske cupen. I motsetning til Norge avgjøres cupen på vårsesongen. Torsdag skal Hareides menn møte Helsingborg til semifinale hjemme på storslåtte Swedbank stadion (publikumskapasitet på 24.000 journ.anm.).

Braksuksessen har gjort Hareide sulten igjen. Nå ser han frem til europacupspill og ny tittelkamp med sitt nye klubblag. 60-åringen tør ikke lenger å være like bastant på når han gir seg.

– Blir Malmö din siste klubb som trener?

– Det tør jeg ikke svare på. Da vil det bli brukt mot meg i all fremtid, ler Hareide.

– Føler du alderen tynger?

– Nei, egentlig ikke. Det er mange trenere over 60 år ute i Europa.

– Du tok seriegull i Sverige for 15 år siden med Helsingborg. Har du den samme gløden for treneryrket i dag?

– Det tror jeg faktisk at jeg har. Jeg har den samme gleden ved å jobbe med fotball. Det er lenge siden jeg har vært så motivert som nå. Det er klart det også hjelper på motivasjonen at vi opplever medgang, sier Hareide.

REPORTASJE: NRK besøkte Åge Hareide i Malmö

Åge Hareide sa i fjor at han aldri ville tilbake som fotballtrener. Nå er han tilbake, og nyter stor suksess på tabelltoppen i svensk fotball med Malmö FF.
Reporter: Arnfinn Fagerli
Foto: Alem Zebic / redigering: Syver Gustavo Svensrud

Reporter: Arnfinn Fagerli

Fotballnyheter