Farvel-presang eller start på ny æra?

Chelsea ønsker å gi sin manager en flott avskjedspresang. Everton ønsker start på en helt ny æra.

Cup-pokalen
Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Lørdag spilles den mest tradisjonsrike av alle fotballkamper - FA-cupfinalen i England. Med unntak av årene under de to verdenskrigene har den blitt spilt hvert år siden 1872.

Reddet Chelsea

Chelseas manager Guus Hiddink kom inn som "reddende engel" i februar, og førte klubben til ligabronse og semifinaleplass i mesterligaen. Bare én gang på 21 kamper har Chelsea tapt etter at nederlenderen overtok roret.

Men hans engasjement går ut etter sesongen. Hiddink går tilbake til jobben som landslagssjef for Russland rett etter lørdagens kamp. Nå ønsker spillerne å gi ham et cupmesterskap som avskjedspresang.

Les: Topp motivert Chelsea

- Det er det minste vi kan gjøre for Guus, sier Chelseas kaptein John Terry. - Vi ønsker ingenting mer enn å vinne cupen for ham, slik at han kan avslutte med stil.

Populær blant spillerne

Hiddinks åpne og avslappede stil har blitt tatt godt imot av spillerne. Likevel har ikke talløse forsøk ført til at han har latt seg overtale til å ta jobben permanent.

- Men han har sett ting som bør endres, uansett hvem som overtar. Så hans tid som manager vil i alle fall ha betydning for klubben, sier Terry.

Chelsea har en plass blant "de fire store" i England, ikke minst takket være at eieren er multimilliardæren Ruslan Abramovitsj. Men de er en "ung" klubb i det selskapet. Før 1997 hadde de bare ett cupmesterskap (1970) og ett ligamesterskap (1955) å vise til.

14 år siden sist

Motstander er Everton, som har gått motsatt vei. De er historisk en av de aller største klubbene i engelsk fotballhistorie, og har flest sesonger og kamper av alle i øverste divisjon. Og fem ganger har de vunnet cupfinalen.

Men storhetstiden ligger et stykke tilbake. Den seneste var midt på 80-tallet, da de tok to ligamesterskap og ett cupmesterskap. Siden har det blitt ett cupgull - 1-0 over Manchester United i 1995. Men også det har etterhvert blitt 14 år siden.

Mot en ny æra?

Tidlig på 90-tallet var klubben stort sett et bunnlag i øverste divisjon, men overlevde så vidt hver gang.

Omslaget kom da David Moyes ble ansatt som manager i 2002. Han har brukt sju år på å bygge opp klubben med begrensede ressurser. De fleste sesongene siden da har de vært på øverste tredjedel av tabellen, og Moyes ble nylig utnevnt til årets manager for tredje gang.

Nå håper klubbens australske stjerne Tim Cahill at klubben er på vei tilbake til en ny æra, og skal gjøre sitt for at årets cupfinale skal bli starten på det.

- Vi vet vi kan klare dette. Vi vet at i løpet av kampen kommer sjansen, og da skal vi være der, sier Cahill - en av de få Everton-spillerne som har spilt finale før. Han var på det tapende laget da Manchester United slo Millwall 3-0 i 2004. Og han scoret Millwalls vinnermål i semifinalen.

- Hører hjemme i toppen

- Denne gangen håper og tror jeg vi kommer et steg videre, sier Cahill, og får støtte av lagkaptein Phil Neville. Han har bakgrunn fra Manchester United, og har opplevd cupsuksess før.

- Denne klubben er på vei i riktig retning. Vi kan føre Everton tilbake der klubben hører hjemme - i toppen, sier Neville.

- Men det er ikke verdens ende om vi taper på lørdag. Det er uansett bare begynnelsen for oss, legger han til.

Everton klarte en imponerende femteplass i ligaen, som i fjor. Begge kampene mot Chelsea endte 0-0. Og på vei til cupfinalen slo de ut storebror, byrival og erkefiende Liverpool.

Les: 137 års historie

Fotballnyheter