Hangeland vil ha mål-teknologi

Norges landslagskaptein Brede Hangeland ønsker mållinjeteknologi velkommen, iallfall i de viktigste turneringene og seriene.

Landslagskaptein Brede Hangeland mener at det må innføres videodømming i toppfotballen. Det etter at Ukraina i går ble fradømt et soleklart mål i kampen mot England.

– Mållinjetknologi er det beste for alle parter, mener Brede Hangeland

– Hvis det er en enkel og grei teknologi å få innført og man kan få svar ganske fort, tror jeg alle må være enige i at det er rette veien å gå for å få et klart svar, sier Hangeland til NRK.

Fulham-spilleren er på ferie i Norge, og som de fleste andre fotballinteresserte fikk han med seg at Ukraina hadde en ball over målstreken i kampen mot England tirsdag, men uten at dommerne så det.

– Målteknologi er til alles beste

Ikke engang måldommeren som stod helt riktig plassert, fikk det med seg. Episoden har ført til en ny runde i diskusjonen om målteknologi som skal hjelpe dommerne med å avgjøre om ballen har vært inne.

– Da slipper man den evige diskusjonen om den var inne eller ikke. Og man slipper situasjonen der den stakkars femtedommeren blir filmet hele tiden og folk spør seg om hvem han er. Jeg tror en slik teknologi hadde vært til alles beste, sier Hangeland.

Diskusjonen om det skal installeres teknologi som skal gi dommeren et pålitelig og øyeblikkelig svar på om en balle har krysset målstreken, blusset for alvor opp etter at England ikke fikk godkjent en ball som var klart over streken i åttedelsfinalen mot Tyskland i VM i 2010 .

Avgjørelse om to uker

Før det var FIFA-president Sepp Blatter mot mållinje-teknologi . Men nå, to år etterpå, har han snudd. FIFA har de vuderte flere tekniske løsninger, og prøvd grundig ut to av dem (se faktaboks) de to siste månedene. De skal bestemme seg om to uker , rett etter at EM er over.

– Vi du ha tilsvarende teknologi på andre regler i fotball, som offside, hands og andre forseelser?

– Der kan det bli et problem. Da nærmer man seg amerikanske fotball der det blir en pause i spillet mens dommerne ser på opptaket oppe i et styrerom. Det tror jeg ikke fotballen er tjent med. Dommerne må få lov å gjøre feil han også. Men når det gjelder mål, hadde det vært greit med en teknologi som kan gi et klart svar, sier Brede Hangeland.

Bare på toppnivå

Han tror ikke det lar seg gjøre å få til en slik teknologi på alle nivå av fotballen. Det blir for kostbart.

– Kostnadene gjør at man må sette en grense – kanskje ved internasjonale kamper og kamper i øverste divisjonene i de enkelte seriene.

– Bør ikke fotballen være lik på alle nivå?

– Jo, egentlig. Men det er allerede litt forskjeller på reglementet i lavere divisjoner og aldersbestemt fotball, så en ulikhet i måldømmingen tror jeg vi hadde tålt. Og det er på de øverste nivåene konsekvensene er størst, sier Hangeland.

Fotballnyheter