Hopp til innhold

Slik skal Hallén gjenreise Fotball-Norge etter marerittåret

2011 har vært året da Fotball-Norge har gått fra den ene nedturen til den andre. Likevel er fotballpresidenten overbevist om at han har oppskriften for å gjenreise Fotball-Norges ære.

Norge-tap og Hallén

Yngve Hallén oppsummerer Norges tap mot Danmark i Parken som årets største skuffelse. Men tapet i København er bare en av nedturene fotballpresidenten har stritt med i år.

Foto: Erlend Aas/Gorm Kallestad / Scanpix

Da eliteseriesesongen 2011 ble blåst av søndag, markerte det samtidig at en temmelig begredelig fotballsesong for Norges del var over.

Listen over nedturer og kontroverser (se faktaboks) er svært lang, og det er en omstridt leder som får jobben med å føre Norge ut av uføret.

Ynge Hallén innrømmer at det tidvis har vært tøft å stå i stormen.

– Du føler det på kroppen når det stormer skikkelig, og det er aldri kjekt å oppleve en sånn kritikk i media, sier en åpenhjertig Yngve Hallén til NRK.

Nå har han planen klar for hva som skal til for å løfte Norge ut av uføret.

  • Sikte mot VM i Brasil 2014, og kvinne-VM i 2015 i Canada.
  • Profilere mer 1. divisjon og kvinnefotball, i tillegg til aldersbestemt fotball.
  • Nye talenter skal vokse frem.

Disse norske målene har aldri vært viktigere for Yngve Hallén. For norsk fotball har fått en solid knekk etter et grusomt norsk fotball.

Mediastorm etter salg av TV-rettighetene

Etter en første halvdel som inneholdt blant annet spillerstreik i eliteserien, og en tidlig pekepinn på at tilskueroppslutningen om eliteserien var bekymringsverdig sviktende, kom den første, store kritikken tidlig på sommeren.

Salget av TV-rettighetene til Canal+ skulle smelle ned som en bombe. TV-kanalen ga fotballforbundet et så godt tilbud at NFF valgte å slå til uten å legge hele fotballpakken ut på anbud - til tross for at den nåværende rettighetshaveren ikke ble informert.

– Vi visste det ville bli utfordrende å selge betal-TV-rettighetene, og at det ville skape mye støy og oppmerksomhet. Men i etterkant ser jeg at vi ikke var forberedt på den støyen som kom etter at Canal+ kjøpte rettighetene uten anbud.

– Vi synes det var problematisk å selge rettighetene uten å ha med TV 2 på en anbudsrunde, men tok et selvstendig valg utifra den mediehverdagen som er. Til slutt tror jeg ikke folk synes den endelige pakken var så ille.

Video: Sterke reaksjoner etter salg av TV-rettigheter (artikkelen fortsetter under videoen)

Video Uenighet i norsk toppfotball

Uenighet i norsk toppfotball om TV-rettighetene.

VM-fiasko for kvinnelandslaget

Omtrent samtidig startet fotball-VM for kvinner i Tyskland, og forventningene var store til at Norge skulle ta steget til kvartfinale til tross for trøblete oppladning med skader på flere spillere.

VM ble en stor nedtur, og Norge tapte den avgjørende kampen 1-2 mot Australia. Etter VM-exiten har kritikken haglet mot både klubb- og landslagsfotballen på kvinnesiden, og Norge har aldri vært lavere rangert på FIFA-rankingen.

– Vi skulle ta kvinne-VM med storm, men fikk en tidlig knekk rundt landslaget i januar. Inn mot VM følte jeg likevel vi klarte å reise oss, og hadde tro på sluttspillet. Det var stang ut, og det greide vi ikke. Det var nedtur.

Nederlaget i Parken

Den definitive nedturen skulle komme i september, og fotballpresidenten opplevde sin største skuffelse i løpet av tiden som fotballpresidenten.

– Da jeg gikk inn som president for to år siden, trodde jeg aldri jeg skulle bli så skuffet over et fotballresultat som det jeg gjorde etter kampen i Parken, sier fotballpresidenten, og viser til det pinlige tapet Drillos menn hadde mot Danmark og som ødela EM-sjansen.

– Det var skapt store forventninger til landslaget foran 2011, og troen var stor i hele Norge på at vi for første gang på 12 år skulle komme ut av ørkenen og kvalifisere oss til et mesterskap. Med grunnlaget Drillo og laget hadde lagt, trodde jeg vi skulle klare det.

– Men vi trodde gjerne litt for tidlig, og var kanskje litt for optimistiske.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Parken 2

Niklas Bendtner var med på å senke Norge i Danmark i høst, og med det illustrere et håpløst norsk fotballår.

Lederkritikk

Etter nedturen i september har det haglet med kritikk mot fotballpresidentens lederstil utover høsten.

Et styremedlem i fotballforbundet valgte å trekke seg på grunn av samarbeidsproblemer med fotballpresidenten.

Han tar selvkritikk for at enkelte har problemer med lederstilen hans.

– Jeg kan nok være brå når jeg avfeier debatter, men jeg har kun et ønske om å komme inn på et spor sånn at vi når målene vi setter. Jeg tar selvkritikk på det, man lærer hele tiden.

– Hva synes du om din egen lederstil?

– Bildet er mer nyansert enn det som kommer gjennom i media, for jeg mener jeg er en leder som er mye mer rundt, tar del, lytter til folk og snakker med folk. Samtidig kan jeg ta kritikk for at jeg i møtesettinger kan jeg oppleves som brå, men det er jeg fordi jeg er opptatt at vi skal utvikle oss.

– Yngve Hallén vil ikke være Yngve Hallén uten at det av og til kan bli støy. Men det er som sagt kun fordi jeg ønsker å ha fremdrift.

– Støtten er stor

Yngve Hallen, fornøyd

Yngve Hallén mener støtten fra fotball-Norge har vært avgjørende for at all kritikken har prelt av.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Til tross for disse opplevelsene ser Yngve Hallén for seg to nye år som fotballpresident. Støtten fra fotballfamilien gjør at han klarer å riste av seg kritikken som har vært.

– Har du enkelte prosjekter hvor du får mye motstand, da reiser også tilhengerne seg og backer deg opp. Tidligere har jeg opplevd det som mye verre med et prosjekt hvor alle støtter deg, men så er det egentlig ingen som har skjønt hva som måtte til for å få det gjennomført. Da føler jeg meg mer alene.

– Den støtten som er rundt som gjør at man står samlet, og det er det som gjør at jeg personlig klarer å bære det. Hadde jeg opplevd at jeg stod alene, både som president og Yngve Hallén, så hadde det ikke vært mulig.

– Hvordan takler du selv kritikk i media, personlig?

– Det er aldri kjekt å få det. Men jeg har likevel lært meg noen mekanismer. Det er å være dønn ærlig på svarene, og se mot målet der fremme og holde fast med det. Det viktigste er å unngå navlebeskuelse og synes synd på seg selv.

Vil satse hardt på topp og bredde

Nå mener fotballpresidenten at grunnlaget er lagt for at Norge skal komme seg ut av den uføren den per dags dato er inne i.

– TV-avtalen er en vesentlig del for at vi har lagt et godt økonomisk fundament de neste fem årene, og betyr mye for både topp og bredde. Selv om klubbene har måttet kutte i budsjett, har unge spillere sluppet til. Det lager grobunnen for at nye talent vokser frem, og forhåpentligvis får vi nye profiler.

Og det er den nye generasjonen som gjør at han tør håpe på fotball-VM i 2014 for landslaget, og kvinne-VM i Canada i 2015.

Samtidig ønsker han å utvikle norsk klubbfotball.

– Vi ønsker å se bredt nå med den nye TV-avtalen, deriblant økt fokus på blant annet 1. divisjon. Forbundet vil også utvikle Toppserien og cupen, og vi skal løfte frem nye produkter som tar enda større bredde. Det kan bli aktuelt med å vise mer aldersbestemt fotball, eller lenger ned i seriesystemet,

– Viktig samfunnskraft

Tross de mange nedturene og problemene for norsk fotball, synes Hallén tross alt at 2011 også har vært et bra år.

– Både på og utenfor banen egentlig. Det er lagt et utrolig fundament for at fotballen fremdeles skal være en viktig samfunnskraft i Norge. Det varmer å se hvordan Bækkelaget fungerte for Norway Cup og Norge etter 22. juli.

– Vi må bare riste av oss skuffelsen over at de sportslige toppresultatene uteble, og være enda mer lojal mot oss selv og målene som er satt for hvordan vi skal nå målene.

Dette gir Hallén troen:

  • To landslagstrenere som har trua på dette.
  • Gode spillerstammer
  • Sikker på at det vil vokse nye talent frem, som vil ta steg og gjerne komme inn å gjøre den ekstra forskjellen.

Fotball

  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten