Hopp til innhold

– Fotball-Norge har et demokratisk problem

Norsk Breddefotballforening (NBF) liker svært dårlig at valgkomiteen i Fotballforbundet innstiller på at Yngve Hallén gjenvelges som fotballpresident for to nye år. NBF vurderer å gå valgkomiteen midt i mot og lansere sin egen kanidat.

Yngve Hallén

Et flertall i valgkomiteen innstiller på at Yngve Hallén blir gjenvalgt som fotballpresident for to nye år.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Yngve Hallén har hatt fire år på seg, og har ikke oppnådd resultater som tilsier at et gjenvalg er en god løsning for norsk fotball, sier Gunn Heidi Henriksen, leder i Norsk Breddefotballforening.

Henriksen mener omdømmet til norsk fotball er blitt svekket under Halléns ledelse. I en pressemelding skriver NBF at det ikke er usannsynlig at det vil bli reist benkeforslag under presidentvalget på fotballtinget i vinter.

Det vil si at de vurderer å lansere en egen motkandidat.

– Det er sannsynlig at skjer ja, bekrefter Henriksen overfor NRK.no og legger til:

– Det er helt sikkert en del klubber og krefter som vil jobbe for å få frem en annen kandidat.

Norsk Breddefotballforening ble etablert i 2010 for å fremme breddeklubbers interesser i Norge. Henriksen mener innstillingen av Hallén illustrerer et av det hun mener er de største problemene i norsk fotball: Altfor få tør å gå mot strømmen.

– Norsk fotballs store utfordring er at man er inne i i en veldig maktorientert tenkning der man er redd for å bli straffet hvis man på et vis taler Kreml midt i mot.

– Det er rett og slett et demokratisk problem i fotball-Norge, tordner Henriksen.

Hallén svarer slik på kritikken fra Henriksen:

– I en demokratisk organisasjon er det viktig at alle får komme til orde og si sitt. Det er også viktig at ulikhetene kommer fram. Så må vi gjennom god dialog finne riktige løsninger i fellesskap, sier fotballpresidenten til NRK.no

«Drillo»-saken

Hallén har måttet tåle massiv kritikk i siste halvdel av 2013, hovedsaklig på grunn avskjeden til tidligere landslagssjef Egil Olsen. «Drillo» mener han fikk sparken, noe Hallén har avvist.

Valgkomiteens leder, Marianne Brynildsen, innrømmer at den nye innstillingen har vært en krevende prosess.

Innstillingen ble blant annet utsatt.

– Det er en grunn til at vi utsatte innstillingen, sier Brynhildsen til NRK.no.

– Vi hadde behov for å jobbe grundigere. Det har vært en krevende periode, blant annet med «Drillo»-saken. Vi utsatte innstillingen for å gå tilbake til organsisajoen og ha flere samtaler for å få et bedre gurnnlag for den vurdering vi har i dag.

Ifølge Brynhildsen Richard Jansen og Einar Schultz, begge fra Stabæk Fotball, fra å stemme.

– Det har vært grundige diskusjoner noe jeg tenker er helt naturlig etter den krevende perioden vi har hatt. Vi lever godt med at det er fire mot to, det er en del av en demokratisk prosess, sier Brynhildsen.

Fotballting i mars

I en pressemelding sier komiteen at flertallet legger vekt på kontinuitet og gjennomføring av vedtatt handlingsplan for NFF for årene 2012-2015.

Om Hallén blir gjenvalgt, går han inn i sin tredje toårsperiode.

Forslaget til de andre plassene i styret er enstemmig. Disse er foreslått:

Mette Christiansen, visepresident bredde, Valdres FK
Bjarne Berntsen, visepresident topp, Viking FK
Kjartan Berland, styremedlem, Lillestrøm SK
Eli Arnstad, styremedlem, IL Fram
Hans Olav Karde, styremedlem, Tromsø IL
Turid Storhaug, styremedlem, Klepp IL
Mina Gerhardsen, styremedlem, Vålerenga IF

Valgene skjer på fotballtinget på Lillestrøm i mars.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Tar grep mot banestorming

  Englands fotballforbund (FA) går i rette med banestormingen som har bredt om seg på fotballarenaer i landet den siste tiden. Forbundet truer med sanksjoner.

  I en uttalelse på sitt nettsted beskriver FA dette som «antisosial oppførsel» og slår fast at samtlige tilfeller er under etterforskning. Forbundet sier også at det vil se på mulige regelendringer for å slå ned på fenomenet.

  – Fotballarenaer skal alltid være et trygt sted for alle, og disse hendelsene er fullstendig uakseptable. Det er ulovlig å ta seg inn på banen på alle arenaer, og disse bruddene setter spillere, tilhengere og andre involverte i fare. Det kan ikke fortsette, skriver FA.

  Det har vært gjentatte tilfeller av at publikum har tatt seg inn på banen den siste tiden, sist torsdag da Everton berget plassen i Premier League med 3-2-seier over Crystal Palace og da Port Vale tok seg til opprykksfinale med straffeseier mot Swindon. Flere ganger har det vært voldshendelser i tumultene.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Jon Super / AP
 • Norwich bekrefter: Normann ferdig i klubben

  Nedrykksklare Norwich melder på sitt nettsted at Mathias Normann og tre andre innleide spillere skal tilbake til sine klubber etter helgens serieavslutning.

  Den norske landslagsspilleren har vært i Premier League-klubben på en leieavtale fra russiske Rostov.

  Norwich er for lengst dømt til nedrykk, og før serieavslutningen mot Tottenham melder klubben om spillere som forsvinner ved sesongslutt.

  – Vi kan bekrefte at innleide Billy Gilmour, Brandon Williams, Ozan Kabak og Mathias Normann vender tilbake til sine respektive klubber etter søndagens kamp, står det. Klubben vinker også farvel til åtte spillere på utgående kontrakt, deriblant Lukas Rupp og Josip Drmic.

  For Normanns del er det høyst usikkert om han noen gang slutter seg til Rostov igjen. Han har sagt til TV 2 at han ikke ønsker å vende tilbake til Russland.

  Premier League - Brentford v Norwich City
  Foto: CHRIS RADBURN / Reuters
 • Fyrer løs mot eksperten: – Vask munnen din

  Everton sikret torsdag kveld plassen i Premier League og feiringen tok helt av på Merseyside. Men følelsene var også i sving på sosiale medier der eksperten og tidligere Liverpool-kaptein Jamie Carragher havnet i ordkrig med Everton-stjernen Richarlison.

  – I hver Everton-kamp jeg ser faller han (Richarlison) tre eller fire ganger som om han har en alvorlig skade før han bare reiser seg opp! Det handler ikke om å få en straffe eller frispark, men å late som han er skadet når han ikke er der, tvitret Carragher.

  Han slettet senere meldingen, men brasilianeren hadde allerede fått med seg ordene til Liverpool-legenden, og fyrte tilbake:

  – Vask munnen din før du snakker om meg og Everton. Jeg respekterer deg ikke.

  Noe som tydeligvis ble tatt godt imot av Carragher.

  – Jeg liker faktisk dette, svarte han fredag morgen.

  Premier League - Everton v Crystal Palace
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Oslo-byrådet vil gi NFF millionbeløp til EM-arbeidet

  Byrådet i Oslo kommune har satt av 26 millioner kroner for å hjelpe Norge og Nordens arbeid mot å få arrangere fotball-EM for kvinner i 2025.

  De nordiske landene Finland, Sverige, Danmark og Norge skal felles søke om å få arrangere mesterskapet. Oslos byråd har satt av 26 millioner kroner i støtte til å gjøre byen og Ullevaal stadion til en av hovedaktørene i sluttspillet.

  I første omgang foreslår de at Norges Fotballforbund får 24 millioner for at Oslo skal være en del av Nordens vertskap. I tillegg skal 2 millioner gå til kommunens egne utgifter i forbindelse med mesterskapet. (NTB)

  Oslo Kommune støtter NFF søknad om å arrangere fotball-EM for kvinner i 2025.
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Vieira anklages for å ha sparket supporter

  Crystal Palace-manager Patrick Vieira skal angivelig ha sparket til en Everton-supporter etter den dramatiske kampen i Premier League torsdag.

  Everton-tilhengerne stormet banen ved to anledninger i oppgjøret som laget til slutt vant 3-2 og med det holdt seg i ligaen. Da kampen ble blåst av befant Vieira seg plutselig midt i folkemengden, og TV-bilder viste at flere fans konfronterte og plaget franskmannen på banen.

  En person holdt telefonen sin opp mot fjeset til Vieira, før treneren snudde seg og skal ha sparket vedkommende i beinet. Supporteren gikk så i bakken, ifølge The Athletic.

  Vieira ville ikke kommentere saken etterpå.

  – Jeg har ingenting å si om det. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Jon Super / AP