Hakekors-skandalen kan redde Norges EM-drøm - men Kroatia har anket

SOFIA/OSLO (NRK): Det ligger an til et intenst kappløp mot EM-sluttspillet for Norge etter seieren mot Bulgaria. Ikke minst fordi Kroatia nå har anket poengstraffen etter hakekorsskandalen i juni.

Norge

GAVEPAKKE: Hakekorsskandalen i Kroatia kan bli avgjørende for Norge, som jublet for tre poeng mot Bulgaria torsdag.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

Da Kroatia spilte hjemme mot Italia i juni, var et hakekors synlig i gresset på banen.

Da var Kroatia allerede straffet med tomme tribuner etter rasistiske tilrop fra tribunen under kampen mot Norge tidligere på våren.

Hakekorsskandalen til Kroatia var den tredje saken med rasistisk bakgrunn som UEFA etterforsket. UEFA straffet Kroatia med å trekke ett poeng, men nå har Kroatia anket straffen.

Blir poengstraffen opprettholdt, kan det føre til at Norge kan gå forbi Kroatia med to poeng med seier på Ullevaal Stadion søndag kveld.

Kroatia

HAKEKORSET: Banemannskap prøver å fjerne hakekorset fra gressmatta før møtet med Italia i juni.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

Med tre kamper igjen kan Norge ta maksimalt ni poeng. Men Kroatia hjemme og Italia borte er svært tøffe kamper for landslaget.

Derimot burde Norge sikre tre poeng mot Malta hjemme 10. oktober. Men søndagens kamp mot Kroatia, som er ferdig med sine oppgjør mot Italia, spiller en helt avgjørende rolle.

– Vi har en kjempemulighet

Vegard Forren, som avgjorde kampen mot Bulgaria torsdag, mener Norge må våge å angripe mot Kroatia, som bare spilte uavgjort mot Aserbajdsjan torsdag.

– Vi har gitt oss et godt utganspunkt for 3.-plassen, samtidig som vi har heng på både nummer 1 og 2. Vi må bare angripe den sjansen vi har fått. Vi har en kjempemulighet på søndag, og vi får telle opp etter den kampen, sier Forren.

– Når vi kommer til Ullevaal, føler jeg at vi skylder oss sjøl og det norske folk å vise at vi tør og vil frem. Samtidig må vi ha et resultat. Vi får se. Jeg tror ingen bryr seg om måten vi spiller på søndag hvis vi får tre poeng, sier Forren.

Kroatia

KAN FELLES AV NAZI-FANS: Kroatias stjernegalleri.

Foto: TOFIK BABAYEV / Afp

Slik skal Norge sikre EM-plass

Per Ciljan Skjelbred, som ble vraket fra startoppstillingen i går, vurderer sjansene for EM-sluttspill slik:

– Veldig bra. Det blir en stor kamp mot Kroatia, men vi må opp et par hakk i forhold til kampen i dag. Det er et veldig bra lag, og de er sikkert revansjesugne etter kampen mot Aserbajdsjan. Men de har mye press på seg. Vi kommer til å gi alt, og så får vi se hvordan det går, sier Per Ciljan Skjelbred til NRK.

PS: Talsmann for det kroatiske fotballforbundet Tomislav Pacak beklaget hakekorsskandalen etter kampen mot Italia i juni. Men det hjalp lite annet enn Norges EM-håp.

– Vi beklager til alle supporterne som så kampen på TV, til begge lag og til våre gjester fra Italia for nazisymbolet, sa Tomislav Pacak etter Italia-kampen ifølge The Guardian.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter