Hopp til innhold

"Panzer-Hagen" i hemmelig UEFA-møte om kampfiksing

Erik Hagens opplysninger om kampfiksing i Russland har fått UEFA til å reagere. Nå har Hagen forklart seg til organisasjonen.

Zenit St. Petersburg's goalkepper Vlacheslav Malafeev, left, and teammate Erik Hagen, right, react defeating Marseille 1-0 in their UEFA Cup, round of 16, first leg soccer match in Marseille, southern France, Thursday March 9, 2006. (AP Photo/Claude Paris)

Erik Hagen sammen med lagkamerater i St. Petersburg etter en UEFA-cup-kamp i 2006

Erik Hagen er i dag i møte hos UEFA i Genéve for å forklare seg om det han hevder var kampfiksing i en kamp han spilte i Russland.

Det er imidlertid ikke kjent hva som kom ut av møtet.

– Erik Hagen forklarte seg i dag for UEFA. Verken han eller NFF har anledning til å kommentere innholdet i samtalene da dette er taushetsbelagt i henhold til UEFAs regler, sier NFFs kommunikasjonsdirektør Svein Graff til NRK.

Hagen stod frem i VG i forrige uke og fortalt at han en gang ga 3000 dollar til en dommer for å sikre seier til Zenit St. Petersburg. UEFA tok så kontakt med Norges Fotballforbund om saken.

Midtstopperen med tilnavnet "Panzer-Hagen" spilte i den russiske klubben fra 2004 til 2008.

Også Jørgen Jalland, som spilte i Rubin Kazan i 2005 og 2006, sa i VG at kampfiksing var utbredt i Russland.


Fikk hjelp fra NFF

NFF forventet at UEFA ville undersøke alle sider av saken. De bistod Hagen i møtet med UEFA, både Svein Graff og en jurist fra forbundet var med på turen.

Hagen er innstilt på å gi all informasjon han har i saken, slik at UEFA kan få sjekke det. Hagen, som fikk kallenavnet «Panzer-Hagen» på fotballbanen, innrømmer at han selv bidro til fiksing ved én anledning – da Zenit St. Petersburg skulle spille UEFA-cupkamp.

– En av spillerne våre kjente dommeren. Bare det i seg selv er jo tvilsomt nok. Vi hadde noen vanvittige seiersbonuser i Europa, 12.000 dollar. Før kampen sier denne spilleren at hver av oss skulle gi 3000 doller av bonusen til dommeren, slik at vi vant, fortalte han til VG.

Det europeiske fotballforbundet sier at de ikke kommenterer enkeltkamper med mindre det er iverksatt reaksjoner.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Malacia ble ten Hags første United-signering

  Den nederlandske venstrebacken Tyrell Malacia (22) er klar for Manchester United. Han kommer fra spill i barndomsklubben Feyenoord.

  Det opplyser United på sine nettsider tirsdag.

  Malacia har lagt bak seg en flott sesong med klubben fra hjembyen Rotterdam. Feyenoord havnet på tredjeplass i ligaen og kom til finalen i conferenceligaen.

  22-åringen forlater nå laget til Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes for å slutte seg til Premier League og Manchester United.

  Han blir dermed landsmann Erik ten Hags første signering som manager for de røde djevlene. (NTB)

  Albania Soccer Europa Conference League Final
  Foto: Franc Zhurda / AP
 • Christophe Galtier ny PSG-trener

  Franske Christophe Galtier (55) er ansatt som ny hovedtrener for Paris Saint-Germain og tar med det over jobben til Mauricio Pochettino.

  Den franske hovedstadsklubben bekreftet at Galtier er deres nye manager på en pressekonferanse tirsdag. Det skjer kort tid etter at det ble klart at argentinske Pochettino forlot managerstolen.

  I 2020/21-sesongen ledet franskmannen Galtier Lille til deres første seriemesterskap på ti år, men valgte noe overraskende å gi seg som trener to dager etter at tittelen var sikret.

  Sist sesong var Galtier hovedtrener for franske Nice, og 55-åringen ledet laget til en femteplass i serien. I cupen tok han laget til finalen, der de måtte se seg slått av Nantes. (NTB)

  Christophe Galtier
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Ny keeper på plass i VIF: Bråtveit skrev kontrakt ut året

  Per Kristian Bråtveit forlater Djurgården for å spille for Vålerenga ut sesongen. Signeringen ble gjort en uke etter salget av Kjetil Haug til fransk fotball. Vålerenga trengte mer erfaring på keeperplassen etter at Haug endte opp i Toulouse.

  De siste årene har Bråtveit vært i Djurgården (Sverige), Groningen (Nederland) og Nîmes (Frankrike). Han hadde en kontrakt med Djurgården ut årets sesong, men skal i stedet hjelpe VIF ut av en sportslig knipe.

  – Jeg gleder meg til å møte gutta, være med å snu en litt tøff periode for klubben og ikke minst til å spille foran Klanen. I tillegg blir det bra å bli satt på diett av Dag-Eilev (Fagermo), sier han i et klubbintervju.

  Fotball, VM-kvalifisering: Norge, trening
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Brann utvidet superrekken – surrealistiske scener i Stjørdal

  Brann tok sin åttende strake seier i 1. divisjon med 2-1 over Bryne. I Stjørdal ble Blink-keeper David Paulmin utvist og erstattet av en utespiller.

  Gjestene hadde ikke tapt en kamp på de siste fem kampene i ligaen, men fikk en tøff start i Bergen. Allerede etter 13 minutter noterte Mathias Rasmussen seg for sin sjuende fulltreffer for året. Bryne holdt liv i kampen til langt ut i andreomgangen, men etter 77 minutter doblet Kasper Skaanes ledelsen til Brann.

  Like etter pausen i kampen mellom Stjørdals-Blink og Start snakket Blink-keeper David Paulmin på seg to gule kort på fire sekunder. Start ledet 1-0, og hjemmelaget hadde ingen reservekeeper på benken.

  Dermed måtte lagets toppscorer Sondre Stokke ta på seg keeperhanskene og vokte buret i over 40 minutter. Sander Sjøkvist og Kristoffer Tønnessen scoret hvert sitt mål på overtid i Starts 3-0-seier.

  SK Brann
  Foto: Bjørnar Morønning / NTB
 • Mulighet for ståplasser i Premier League

  – Vi er klare til å tillate ståseksjoner igjen, men det vil kun skje der klubber oppfyller strenge sikkerhetskrav, sier Storbritannias kulturminister Nadine Dorries.

  Nå kan alle klubbene i Premier League og mesterskapsserien (nivå to) søke om å få ta i bruk såkalte trygge ståplasser. Britiske myndigheter gir grønt lys etter at det tidligere i år ble gjennomført et prøveprosjekt. Testingen ble ansett som vellykket.

  Wembley vil kunne tilby et begrenset område for ståplasser for klubbfans senere i sesongen. Semifinalene og finalen i FA-cupen samt ligacupfinalen holdes alltid på nasjonalarenaen i London.

  Engelsk fotball innførte et sittepåbud i de to øverste divisjonene foran 1994/95-sesongen. Det kom på plass i kjølvannet av Hillsborough-tragedien i 1989. Da førte trengsel på arenaen til at 97 mennesker mistet livet.

  Wembley Stadium, which is one of the stadiums which is being used for UEFA Women's EURO 2022, hosted in England, Britain
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters