Hopp til innhold

Gunnarsson om eget salg: – Er jeg verdt så lite?

SANDVIKA (NRK.no) Da Veigar Páll Gunnarsson (33) fikk vite om sin egen overgangssum, hadde han vanskeligheter med å tro at han var verdt så lite.

Gunnarsson

Her venter Veigar Páll Gunnarsson på at han kan innta vitneboksen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Truls Haakonsen

Tidligere Vålerenga-sportsdirektør Truls Haakonsen er blant flere som har snakket ned verdien av Veigar Páll Gunnarsson.

Foto: Svein Olsson / NRK

Prisvurderingen av islendingen og stortalentet Herman Stengel står sentralt i den såkalte overgangssaken.

Så langt har de tiltalte og flere vitner snakket ned verdien av Gunnarsson, som politiet mener ble solgt for en unormal lav sum (1 million kroner).

Onsdag forklarte Gunnarsson sin egen versjon av overgangssagaen. Like før klokken 09.00 satte han seg i en stol i rettssalen og ventet på tingrettsdommeren.

Reagerte på verdislakten

Både tidligere Vålerenga-sportsdirektør Truls Haakonsen og Stabæks sportslige leder Inge André Olsen gikk bort og hilste på ham, og slo av en kort prat.

Fra vitneboksen forklarte Gunnarsson at han ble fortalt om sin egen overgangssum av en journalist da han hadde blitt Vålerenga-spiller i 2011.

– Han spurte hva jeg syntes om at jeg hadde blitt solgt for 1 million kroner, mens opsjonsavtalen for Stengel ble solgt for 4 millioner kroner, sa Gunnarsson.

– Husker du hva du svarte? lurte medaktor Iselinn Håvarstein på.

– Jeg husker ikke hva jeg sa, men jeg tenkte: «Oi, er jeg verdt så lite? 1 million?», sa Gunnarsson.

Han gjorde seg ikke noen tanker om opsjonsverdien på Stengel.

– Nei, egentlig ikke. Bare min egen, og jeg syntes det var veldig, veldig lite, sa Gunnarsson.

Stene

Aktor Morten Stene fører saken for Bærum og Asker politidistrikt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

NRK.no møtte Veigar Páll Gunnarsson etter at han forklarte seg i retten. Da var han klar over at både Stabæk og Vålerenga hadde omtalt ham som «lite» og «null» verdt i 2011.

– Det har vært litt irriterende å høre at jeg var null verdt. Hvis du ser på statistikken, er det ikke mange som var verdt mer hvis ikke jeg var det. Det var tungt å høre, sa Gunnarsson, som viste til at han toppet spillerbørsen i VG i flere sesonger.

Falt kraftig i verdi

Ole Petter Drevland, som forsvarer Inge André Olsen, hang seg opp i Gunnarssons vurdering av sin egen verdi i rettssalen.

Drevland spurte først hva Gunnarsson mente om summen Stabæk betalte da de hentet ham tilbake fra Nancy i 2010 (500.000 kroner).

– Det var også en veldig lav sum, sa Gunnarsson.

– Da Stabæk hentet deg fra Vålerenga i 2012, betalte de ingenting. Hva synes du om den prisen? Liten den óg? spurte Drevland, som unnskyldte seg til retten for det siste spørsmålet, som han mente var en flåsete kommentar.

– Jeg hadde god lønn i Vålerenga, så jeg forstår at de ønsket å slippe meg, sa Gunnarsson.

Fristet av RBK - prioriterte familien

Sommeren 2011 hadde både Rosenborg og Vålerenga vist sin interesse for Veigar Páll Gunnarsson.

Hovedpersonen selv forklarte at Vålerenga kom først på banen, før han ble fristet av et bedre tilbud fra Rosenborg.

– Jeg fikk raskt vite hvor høy lønn jeg kunne få i Rosenborg (3 millioner kroner), og da ble jeg veldig interessert. Da hadde Vålerenga tilbudt meg det samme som jeg hadde i Stabæk, sa Gunnarsson, og fortsatte:

– Så hadde jeg en diskusjon med Inge (André Olsen) om at jeg ville til Rosenborg. Inge sa til meg at jeg bør tenke litt på det her, fordi Vålerenga hadde tilbudt en bedre sum enn Rosenborg. Det spilte ingen rolle for meg, fordi Vålerenga tilbød dårligere kontrakt.

Gudjohnsen

Agent Arnor Gudjohnsen forklarte seg om sin rolle i overgangssaken onsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Gunnarsson klarte ikke å huske når samtalen fant sted, men noen dager senere (23. juli) hadde han en ny samtale med tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen.

Her understreket Gunnarsson igjen at han ønsket seg til Rosenborg, og at han heller ville bli værende i Stabæk enn å få den samme lønna i Vålerenga. Senere matchet Vålerenga lønnsvilkårene til Rosenborg.

Forsvarer Drevland påpekte at Stabæk ikke hadde mottatt et tilbud fra Rosenborg på dette tidspunktet, og at Rosenborg ikke hadde rett til å forhandle om lønnsbetingelsene.

Aktoratet og forsvarerne brukte lang tid på å finne ut om Gunnarsson følte seg presset til å velge Vålerenga foran Rosenborg.

I retten presiserte han:

– Det var ikke fra enkeltmennesker. Ingen sa til meg at «du skal velge Vålerenga», sa Gunnarsson.

– Jeg hadde lyst til å dra til Rosenborg da jeg hørte om lønna, men da Vålerenga tilbød det samme, var jeg fornøyd. Da trengte jeg ikke å flytte familien, forklarte han.

Agent: Gunnarsson ble presset

Etter at Gunnarsson hadde forklart seg for retten, inntok agenten hans Arnor Gudjohnsen vitneboksen.

Han var klar på at Gunnarsson følte seg presset til å velge Vålerenga fremfor Rosenborg i 2011.

– Det var vanskeligere å oppnå enighet med Vålerenga enn med Rosenborg. Det var også annen en faktor: Det var tydelig et press på Veigar om å oppnå en avtale med Vålerenga, forklarte agenten.

Da aktor poengterte at Gunnarsson selv ikke opplevde press fra enkeltpersoner, sa Gudjohnsen at det var et helhetsinntrykk.

Forsvarerne presset agenten på at han staret Gunnarsson-forhandlingene med Rosenborg før trønderne var enige med Stabæk om kjøpssum. Gudjohnsen forklarte at han har beklaget RBK-samtalene overfor Stabæk, og at han på det tidspunktet var overbevist om Rosenborg var det eneste alternativet.

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland