Gunnarsson om eget salg: – Er jeg verdt så lite?

SANDVIKA (NRK.no) Da Veigar Páll Gunnarsson (33) fikk vite om sin egen overgangssum, hadde han vanskeligheter med å tro at han var verdt så lite.

Gunnarsson

Her venter Veigar Páll Gunnarsson på at han kan innta vitneboksen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Truls Haakonsen

Tidligere Vålerenga-sportsdirektør Truls Haakonsen er blant flere som har snakket ned verdien av Veigar Páll Gunnarsson.

Foto: Svein Olsson / NRK

Prisvurderingen av islendingen og stortalentet Herman Stengel står sentralt i den såkalte overgangssaken.

Så langt har de tiltalte og flere vitner snakket ned verdien av Gunnarsson, som politiet mener ble solgt for en unormal lav sum (1 million kroner).

Onsdag forklarte Gunnarsson sin egen versjon av overgangssagaen. Like før klokken 09.00 satte han seg i en stol i rettssalen og ventet på tingrettsdommeren.

Reagerte på verdislakten

Både tidligere Vålerenga-sportsdirektør Truls Haakonsen og Stabæks sportslige leder Inge André Olsen gikk bort og hilste på ham, og slo av en kort prat.

Fra vitneboksen forklarte Gunnarsson at han ble fortalt om sin egen overgangssum av en journalist da han hadde blitt Vålerenga-spiller i 2011.

– Han spurte hva jeg syntes om at jeg hadde blitt solgt for 1 million kroner, mens opsjonsavtalen for Stengel ble solgt for 4 millioner kroner, sa Gunnarsson.

– Husker du hva du svarte? lurte medaktor Iselinn Håvarstein på.

– Jeg husker ikke hva jeg sa, men jeg tenkte: «Oi, er jeg verdt så lite? 1 million?», sa Gunnarsson.

Han gjorde seg ikke noen tanker om opsjonsverdien på Stengel.

– Nei, egentlig ikke. Bare min egen, og jeg syntes det var veldig, veldig lite, sa Gunnarsson.

Stene

Aktor Morten Stene fører saken for Bærum og Asker politidistrikt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

NRK.no møtte Veigar Páll Gunnarsson etter at han forklarte seg i retten. Da var han klar over at både Stabæk og Vålerenga hadde omtalt ham som «lite» og «null» verdt i 2011.

– Det har vært litt irriterende å høre at jeg var null verdt. Hvis du ser på statistikken, er det ikke mange som var verdt mer hvis ikke jeg var det. Det var tungt å høre, sa Gunnarsson, som viste til at han toppet spillerbørsen i VG i flere sesonger.

Falt kraftig i verdi

Ole Petter Drevland, som forsvarer Inge André Olsen, hang seg opp i Gunnarssons vurdering av sin egen verdi i rettssalen.

Drevland spurte først hva Gunnarsson mente om summen Stabæk betalte da de hentet ham tilbake fra Nancy i 2010 (500.000 kroner).

– Det var også en veldig lav sum, sa Gunnarsson.

– Da Stabæk hentet deg fra Vålerenga i 2012, betalte de ingenting. Hva synes du om den prisen? Liten den óg? spurte Drevland, som unnskyldte seg til retten for det siste spørsmålet, som han mente var en flåsete kommentar.

– Jeg hadde god lønn i Vålerenga, så jeg forstår at de ønsket å slippe meg, sa Gunnarsson.

Fristet av RBK - prioriterte familien

Sommeren 2011 hadde både Rosenborg og Vålerenga vist sin interesse for Veigar Páll Gunnarsson.

Hovedpersonen selv forklarte at Vålerenga kom først på banen, før han ble fristet av et bedre tilbud fra Rosenborg.

– Jeg fikk raskt vite hvor høy lønn jeg kunne få i Rosenborg (3 millioner kroner), og da ble jeg veldig interessert. Da hadde Vålerenga tilbudt meg det samme som jeg hadde i Stabæk, sa Gunnarsson, og fortsatte:

– Så hadde jeg en diskusjon med Inge (André Olsen) om at jeg ville til Rosenborg. Inge sa til meg at jeg bør tenke litt på det her, fordi Vålerenga hadde tilbudt en bedre sum enn Rosenborg. Det spilte ingen rolle for meg, fordi Vålerenga tilbød dårligere kontrakt.

Gudjohnsen

Agent Arnor Gudjohnsen forklarte seg om sin rolle i overgangssaken onsdag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Gunnarsson klarte ikke å huske når samtalen fant sted, men noen dager senere (23. juli) hadde han en ny samtale med tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen.

Her understreket Gunnarsson igjen at han ønsket seg til Rosenborg, og at han heller ville bli værende i Stabæk enn å få den samme lønna i Vålerenga. Senere matchet Vålerenga lønnsvilkårene til Rosenborg.

Forsvarer Drevland påpekte at Stabæk ikke hadde mottatt et tilbud fra Rosenborg på dette tidspunktet, og at Rosenborg ikke hadde rett til å forhandle om lønnsbetingelsene.

Aktoratet og forsvarerne brukte lang tid på å finne ut om Gunnarsson følte seg presset til å velge Vålerenga foran Rosenborg.

I retten presiserte han:

– Det var ikke fra enkeltmennesker. Ingen sa til meg at «du skal velge Vålerenga», sa Gunnarsson.

– Jeg hadde lyst til å dra til Rosenborg da jeg hørte om lønna, men da Vålerenga tilbød det samme, var jeg fornøyd. Da trengte jeg ikke å flytte familien, forklarte han.

Agent: Gunnarsson ble presset

Etter at Gunnarsson hadde forklart seg for retten, inntok agenten hans Arnor Gudjohnsen vitneboksen.

Han var klar på at Gunnarsson følte seg presset til å velge Vålerenga fremfor Rosenborg i 2011.

– Det var vanskeligere å oppnå enighet med Vålerenga enn med Rosenborg. Det var også annen en faktor: Det var tydelig et press på Veigar om å oppnå en avtale med Vålerenga, forklarte agenten.

Da aktor poengterte at Gunnarsson selv ikke opplevde press fra enkeltpersoner, sa Gudjohnsen at det var et helhetsinntrykk.

Forsvarerne presset agenten på at han staret Gunnarsson-forhandlingene med Rosenborg før trønderne var enige med Stabæk om kjøpssum. Gudjohnsen forklarte at han har beklaget RBK-samtalene overfor Stabæk, og at han på det tidspunktet var overbevist om Rosenborg var det eneste alternativet.

Fotballnyheter