Hopp til innhold

Gulbrandsen: – Har ikke like god selvtillit

Midtbaneeleganten Solveig Gulbrandsen har gjort comeback og får på nytt en sentral rolle for Norge i EM. Men hun er usikker på om hun klarer å dominere landskamper slik hun pleide å gjøre før hun la opp.

solveig

Solveig Gulbrandsen trodde hun la opp i 2010, men det varte ikke så lenge. Torsdag er hun i startoppstillingen i Norges åpningskamp i EM mot Island.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

solveig

Solveig Gulbrandsen skal dirigere Norges midtbane i EM.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det føles veldig riktig å være tilbake nå. Jeg gleder meg skikkelig til å komme i gang med EM. Det er ikke så lenge siden det hadde vært uaktuelt, sier Solveig Gulbrandsen til NRK.no.

Vålerenga-spilleren er tilbake med flagg på brystet, neste tre år etter hun trodde hun ga seg med fotball for godt.

Rett inn i startoppstillingen

Gulbrandsen er blitt brukt stadig mer av landslagssjef Even Pellerud etter at hun bestemte seg for å gjøre landslagscomeback i fjor høst. Hun ser også ut til å få en sentral rolle for Norge under fotball-EM. Gulbrandsen har fått plass i startoppstillingen i åpningskampen mot Island.

  • Se Norge - Island direkte på NRK1 og NRK.no, eller hør den på P1, direkte fra klokken 18.00!

De som har fulgt med på landslaget husker nok Gulbrandsen som en tydelig leder på midtbanen gjennom hele 2000-tallet, den som tilsynelatende alltid beholdt roen og kontrollen. I manges øyne; den beste vi hadde.

Selv er hun imidlertid litt usikker på om hun nå vil leve opp til minnet mange har av henne fra forrige landslagsperiode.

– Kan du fortsatt dominere landskamper på samme måte som før du la opp?

– Det vet jeg ikke helt. Selvtilliten er ikke like god som den var før akkurat nå, fordi det er veldig lenge siden jeg har spilt så viktige landslagskamper som de blir i EM. Derfor er det vanskelig å vite hvordan det vil gå, sier Gulbrandsen og smiler.

– Mindre ego nå

Hun er kanskje litt usikker på fotballformen, men den fysiske formen har aldri vært bedre. Testene denne sesongen viser at hun har bedre kondis enn noensinne.

– Utholdenheten er bra, men når man er blitt litt eldre er det gjerne en del andre ting som ikke er like bra, sier hun og ler.

Med sine 32 år er Gulbrandsen den nest eldste på landslaget, bare slått av en annen som har gjort comeback - den snart 33 år gamle Marit Fiane Christensen.

Oslo-kvinnen har ikke forandret seg mye på utsiden, men forteller at hun er en ganske annerledes fotballspiller enn hun var for noen år siden.

– Jeg er blitt mye mer lagspiller, og er ikke like ego som jeg var da jeg var yngre. Jeg var mer ujevnt før, også. Da kunne jeg spille en helt fantastisk kamp, og følge opp med en skikkelig dårlig en. Jeg tror jeg presterer på et litt jevnere nivå nå, sier Gulbrandsen.

Hun la opp fordi hun hadde «mistet gnisten». Fotball var rett og slett ikke så gøy lenger.

– Jeg syntes ikke jeg var så god på slutten, heller. Jeg spilte ikke i rollen jeg liker best, og kom inn i en tralt der fotball bare var hverdag, forklarer hun.

– Kan nå langt i EM

I comebacket har det vært viktig for henne å få spille på midtbanen. Hun liker å være ballfordeler, og sier hun må holde seg til det siden hun «bare har én finte».

Comebacket startet i det små for to sesonger siden. Da ble hun assistenttrener for Vålerenga, og skulle egentlig bare spille litt når det var behov. Det ble bare mer og mer spilling. Da tidligere landslagstrener Eli Landsem ringte og spurte om hun kunne bidra litt for Norge i EM-kvalifiseringen også, klarte hun ikke å si nei.

Plutselig var gleden over å spille kommet tilbake. Det samme er sulten etter nye triumfer - som en medalje i EM.

– Norge kan komme langt i dette mesterskapet, men vi er avhengige av å være veldig dyktige og sikkert ha litt flaks om vi skal gå hele veien. Men tar vi oss videre fra gruppespillet... da kan alt skje, sier hun.

Har dårlig samvittighet for sønnen

Gulbrandsen har vært med på å vinne både OL og ta sølv i EM tidligere. Europamesterskapet i Sverige blir hennes fjerde i karrieren.

For noen år siden, da hun følte seg mett på fotball og ville legge opp, tenkte hun «been there, done that» om mesterskapsspill. Nå er det nettopp EM som gir henne motivasjon.

– Det ble en utfordring for meg å komme i god nok form til å være i EM igjen. Det trigget meg, forklarer hun.

Likevel var ikke valget om å vende tilbake til fotballen bare enkelt. Gulbrandsen forteller at hun har dårlig samvittighet for familielivet som må ofres når man er kvinnelig fotballspiller på toppnivå i Norge.

– Det er for eksempel vondt hver gang jeg går fra sønnen og mannen min når de skal spise middag. Da må jeg på trening. I tillegg blir man ikke direkte rik av å drive på med dette. Men på mange måter er det også et veldig godt liv, så jeg klager ikke, fastslår hun.

Hvor lenge hun skal fortsette å spille, har hun ingen klar formening om ennå. Hun er imidlertid klar på at hun trives veldig godt som trener, og har tidligere uttalt at hun godt kan tenke seg å bli landslagstrener i fremtiden.

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten