Matchvinner Gulbrandsen gjemte seg i garderoben

KALMAR/OSLO (NRK.no): Solveig Gulbrandsen (32) befestet sin posisjon som en av historiens mest innflytelsesrike norske fotballspillere med sitt praktmål mot Nederland.

Solveig Gulbrandsen satte inn det første målet for Norge i EM-kampen mot Nederland. Kommenatorer: Thomas Lerdahl og Lise Klaveness

Her gir Solveig Gulbrandsen Norge 1-0 mot Nederland.

Solveig Gulbrandsen har opplevd mange store øyeblikk med det norske fotballandslaget. Søndagens EM-kamp mot Nederland rager nok uansett høyt på lista over kamper hun sent vil glemme.

Tobarnsmammaen, som gjør mesterkapscomeback for Norge i EM-sluttspillet i Sverige, ble matchvinner med et praktmål. Dermed lever håpet om kvartfinale for Norge.

– Jeg vet ikke helt hva som skjedde, det kom ut av ingenting. Men det vær jævlig deilig, sier Gulbrandsen til NRK etter kampen.

Gjemte seg i garderoben

Etter at hun ble byttet ut i andre omgang, turte hun ikke å se resten av kampen.

– Jeg satt inne i garderoben og så ikke en dritt. Jeg var så nervøs, forteller hun.

Målet husker hun ikke så mye av:

– Jeg tenkte ikke så mye. Det var viktig å angripe ballen, og plutselig var den i mål. Det bare skjedde, egentlig.

Norge tok grep om kampen fra start, og etter ti minutters spill kom den første store sjansen. Midtstopper Marit Fiane Christensen ble kraftig holdt i opphoppet, men fikk likevel headet Ingvild Stenslands gode corner på mål. Dessverre for Norge fikk en nederlandsk forsvarer reddet på streken.

Utover i omgangen kom Nederland mer og mer med i kampen, og etter 32 minutters spill kom de til sin første store sjanse. Bare en meget god redning av Ingrid Hjelmset hindret at skuddet fra Dyanne Bito gikk i mål.

– Uforløst

Etter 40 minutters spill var det igjen nære på for Norge, da Ingvild Stensland satte fart og slo en nydelig stikker til Ada Hegerberg i bakrommet – men Nederlands keeper Loes Geurts kom først på ballen og ryddet opp i situasjonen.

Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0-0.

– Det er noe uforløst over det norske spillet, konstaterte NRKs ekspertkommentator Lise Klaveness, som etterlyste vilje til å komme framover med flere spillere i overgangsfasene.

To minutter etter hvilen ropte Norge på straffe, da Ada Hegerberg gikk i bakken innenfor Nederlands 16-meter. TV-reprisen viser at Hegerberg trolig fikk et spark på ankelen, men dommeren vinket spillet videre.

Og Norge startet andre omgang som de starter første, med et klart overtak. Og etter 50 minutters spill var midtstopper Christensen for andre gang i kampen frampå med en farlig heading. Denne gangen gikk ballen i stanga.

Praktmål av Gulbrandsen

I det 54. minuttet skulle imidlertid målet komme. Og det var tobarnsmamma Solveig Gulbrandsen som skulle gjøre det.

32-åringen fanget opp en retur, fintet bort en motspiller og satte full fart inn i Nederlands 16-meter. Fra skrått hold klistret Vålerenga-spilleren ballen opp i nærmeste hjørne.

Etter 67 minutter kunne det stått 2-0, da Caroline Graham Hansen fikk en strålende skuddmulighet. Men supertalentet traff ikke rent, og ballen snek seg utenfor stanga.

Men Nederland var ikke ufarlige. Etter 78 minutters spill traff de tverrliggeren bak keeper Hjelmseth, etter en kanonade mot det norske målet.

Trenger poeng

I sluttminuttene presset Nederland kraftig.

Flere mål ble det imidlertid ikke. Dermed lever håpet om en plass i EM-kvartfinalene i beste velgående for fotballjentene.

Tyskland slo nemlig Island 3-0 sener søndag kveld. Det betyr at Norge dårligst blir nummer tre i gruppa, og at onsdagens kamp mot Tyskland blir en ren gruppefinale.

Med poeng mot Tyskland, vil Norge dårligst være nummer to, hvilket garanterer en plass i kvartfinalen.

Hvis Norge skulle ende på en tredjeplass, kan muligheten for kvartfinalespill rett og slett avhenge av flaks. To av tre greuppetreere går videre. Hvis flere gruppetreere står med like mange poeng, vil loddtrekning avgjøre hvem som går videre, melder NTB.

• Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

– Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

Kunsgressbane med gummigranulat
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.