Matchvinner Gulbrandsen gjemte seg i garderoben

KALMAR/OSLO (NRK.no): Solveig Gulbrandsen (32) befestet sin posisjon som en av historiens mest innflytelsesrike norske fotballspillere med sitt praktmål mot Nederland.

Solveig Gulbrandsen satte inn det første målet for Norge i EM-kampen mot Nederland. Kommenatorer: Thomas Lerdahl og Lise Klaveness

Her gir Solveig Gulbrandsen Norge 1-0 mot Nederland.

Solveig Gulbrandsen har opplevd mange store øyeblikk med det norske fotballandslaget. Søndagens EM-kamp mot Nederland rager nok uansett høyt på lista over kamper hun sent vil glemme.

Tobarnsmammaen, som gjør mesterkapscomeback for Norge i EM-sluttspillet i Sverige, ble matchvinner med et praktmål. Dermed lever håpet om kvartfinale for Norge.

– Jeg vet ikke helt hva som skjedde, det kom ut av ingenting. Men det vær jævlig deilig, sier Gulbrandsen til NRK etter kampen.

Gjemte seg i garderoben

Etter at hun ble byttet ut i andre omgang, turte hun ikke å se resten av kampen.

– Jeg satt inne i garderoben og så ikke en dritt. Jeg var så nervøs, forteller hun.

Målet husker hun ikke så mye av:

– Jeg tenkte ikke så mye. Det var viktig å angripe ballen, og plutselig var den i mål. Det bare skjedde, egentlig.

Norge tok grep om kampen fra start, og etter ti minutters spill kom den første store sjansen. Midtstopper Marit Fiane Christensen ble kraftig holdt i opphoppet, men fikk likevel headet Ingvild Stenslands gode corner på mål. Dessverre for Norge fikk en nederlandsk forsvarer reddet på streken.

Utover i omgangen kom Nederland mer og mer med i kampen, og etter 32 minutters spill kom de til sin første store sjanse. Bare en meget god redning av Ingrid Hjelmset hindret at skuddet fra Dyanne Bito gikk i mål.

– Uforløst

Etter 40 minutters spill var det igjen nære på for Norge, da Ingvild Stensland satte fart og slo en nydelig stikker til Ada Hegerberg i bakrommet – men Nederlands keeper Loes Geurts kom først på ballen og ryddet opp i situasjonen.

Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0-0.

– Det er noe uforløst over det norske spillet, konstaterte NRKs ekspertkommentator Lise Klaveness, som etterlyste vilje til å komme framover med flere spillere i overgangsfasene.

To minutter etter hvilen ropte Norge på straffe, da Ada Hegerberg gikk i bakken innenfor Nederlands 16-meter. TV-reprisen viser at Hegerberg trolig fikk et spark på ankelen, men dommeren vinket spillet videre.

Og Norge startet andre omgang som de starter første, med et klart overtak. Og etter 50 minutters spill var midtstopper Christensen for andre gang i kampen frampå med en farlig heading. Denne gangen gikk ballen i stanga.

Praktmål av Gulbrandsen

I det 54. minuttet skulle imidlertid målet komme. Og det var tobarnsmamma Solveig Gulbrandsen som skulle gjøre det.

32-åringen fanget opp en retur, fintet bort en motspiller og satte full fart inn i Nederlands 16-meter. Fra skrått hold klistret Vålerenga-spilleren ballen opp i nærmeste hjørne.

Etter 67 minutter kunne det stått 2-0, da Caroline Graham Hansen fikk en strålende skuddmulighet. Men supertalentet traff ikke rent, og ballen snek seg utenfor stanga.

Men Nederland var ikke ufarlige. Etter 78 minutters spill traff de tverrliggeren bak keeper Hjelmseth, etter en kanonade mot det norske målet.

Trenger poeng

I sluttminuttene presset Nederland kraftig.

Flere mål ble det imidlertid ikke. Dermed lever håpet om en plass i EM-kvartfinalene i beste velgående for fotballjentene.

Tyskland slo nemlig Island 3-0 sener søndag kveld. Det betyr at Norge dårligst blir nummer tre i gruppa, og at onsdagens kamp mot Tyskland blir en ren gruppefinale.

Med poeng mot Tyskland, vil Norge dårligst være nummer to, hvilket garanterer en plass i kvartfinalen.

Hvis Norge skulle ende på en tredjeplass, kan muligheten for kvartfinalespill rett og slett avhenge av flaks. To av tre greuppetreere går videre. Hvis flere gruppetreere står med like mange poeng, vil loddtrekning avgjøre hvem som går videre, melder NTB.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp