NRK Meny
Normal

Guardiolas mareritt: Skadene som ødela semifinalen

KOMMENTAR: Et Bayern München-lag uten sine to viktigste spillere var alltid outsidere mot et skadefritt Barcelona. Til slutt var selv ikke Pep Guardiolas slagplan nok til å kompensere for kvalitetsforskjellen mellom lagene.

Guardiola

UTE: Her står Bayern München-manager Pep Guardiola bak sin tidligere elev Lionel Messi under oppgjøret i Tyskland.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Om du fjerner de to beste spillerne fra et lag på dette nivået, blir svekkelsen enorm. Det finnes grenser for hvor mye en dyktig trener kan demme opp for tapet. Dét ble en av konklusjonene fra denne semifinalen, hvor et imponerende Bayern München-lag slo Barcelona 3-2 i Tyskland, men tapte 5-3 sammenlagt.

  • Se alle målene i videoen under.

For Bayern var Arjen Robben og Franck Ribéry skadet. For Barça var Lionel Messi, Luis Suárez og Neymar involvert i de avgjørende målene.

Stakkars Pep Guardiola. Da katalaneren ankom München i 2013, bestemte han seg for å bygge laget rundt kantspillerne. I Barcelona hadde han identifisert Messi som stjernen alt skulle bygges rundt; her var spillerne Robben og Ribéry. Spillesystemet ble konstruert slik at begge kunne plukke opp ballen innenfor motstanderens halvdel og utfordre konstant.

Dette har ikke forandret seg. Denne sesongen har Robben 17 mål og syv målgivende på 21 ligakamper, mens Ribéry har fem mål og syv målgivende på 15.

Slikt er ikke lett å erstatte. Samme hvilket system man bruker.

Dermed ble denne semifinalen aldri like jevn som den kunne blitt. Hadde du fjernet Messi og Neymar for Barça, kunne fortellingen fort blitt annerledes. Likevel er Barça verdens beste mannskap for øyeblikket, samme hvem de møter, og mot en svekket motstander var de alltid favoritter.

Seieren var både imponerende og fortjent.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Bayern München bød på en heroisk sluttspurt, men Barcelonas stjernetrio sørget for at det kun ble med forsøket i mesterligaens semifinale.

Høyt press, direkte spill

Likevel var dette en god prestasjon av Bayern, spesielt om man tar nylige resultater i betraktning. Med helgens hjemmetap mot lille Augsburg sto laget med noe så sjeldent som tre strake nederlag. På de tre kampene hadde de heller ikke scoret mål.

Barças formkurve pekte den andre veien. De hadde tapt tre kamper på sine siste 43 oppgjør, og hadde ikke sluppet inn mål på syv kamper.

Med andre ord hadde Guardiola en enorm oppgave. Strategien i Barcelona hadde vært å bruke tre bak og presse høyt, for så å bytte til fire bak etter 15 minutter, samt benytte fire sentrale midtbanespillere for å øke ballbesittelsen. Dét førte nesten til en heldig poengdeling, før Messi slo til mot slutten.

Her var lagoppstillingen den samme, men systemet fra start var en smal 4-4-2: Philipp Lahm på høyre kant, Thiago Alcântara på venstre; Thomas Müller og Robert Lewandowski på topp. Fokuset var det samme som da de slo Porto 6-1 hjemme i kvartfinalen. Press høyt, skru opp intensiteten, spill ballen fort fremover og legg innlegg.

Neymar

SCORET BEGGE: Neymar.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Og nettopp som mot Porto kom åpningsmålet på en heading: Medhi Benatia stanget inn en corner. Det tente et tidlig håp.

Messi-Suárez-Neymar x2

Naturlig nok fortsatte Bayern å presse hardt. De prøvde lange pasninger mot Lewandowski, både når han var feilvendt og i bakrom. Thiago var også farlig med flere løp gjennom den sentrale midtbanesonen, men sjansene som ble produsert ble brent.

Dessverre for Guardiola var ikke Barça som Porto fremover. Kort tid etter åpningsmålet spilte Messi gjennom Suárez, som la uselvisk til Neymar. Det var nok et utsøkt Barça-mål.

En vil tro Guardiola og Bayern visste om alle disse farene: Messi i mellomrommet, Suárez i bakrom, Neymars løp inn fra venstre. Det betyr egentlig lite. Så sylskarpe er trioen at de ofte ikke kan stoppes. Og senere fant nøyaktig den samme kombinasjonen sted igjen. Messi stusset gjennom Suárez, som la inn til Neymar. 2-1.

Det var slike kontringsmål Bayern selv scoret da de knuste Barça 7-0 sammenlagt i semifinalen i 2013 under Jupp Heynckes, med Robben og Ribéry. Dét kunne ikke skje her. Likevel prøvde de til siste slutt. Suárez gikk av til pause grunnet skade, før Lewandowski og Müller snudde resultatet til 3-2 og startet et stormløp mot Barça-målet.

Men det ble for vanskelig til slutt. Onsdag vil Real Madrid og Juventus spille om retten til å møte Barça i finalen. Skal de temme stjernetrioen, vil de trenge all sin styrke.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.