NRK Meny
Normal

Guardiola gjør som Solbakken - og får skryt

Pep Guardiola blir hyllet i Bayern München for det samme grepet som Ståle Solbakken ble slaktet for i Köln.

Ståle Solbakken og Pep Guardiola

Ståle Solbakken og Pep Guardiola havnet i verbalt slagsmål etter Mesterliga-kampen mellom FC København og Barcelona i november 2010. Nå mener Solbakken at han fikk kritikk i Køln fordi han ikke hadde et like stort 'trener-navn' som Guardiola har i fotball-verden.

Foto: BOB STRONG / Reuters

I et intervju med dansk TV 3 Sport mener Ståle Solbakken at han ble et offer for at han ikke hadde et like stort navn som dagens Bayern München-trener Pep Guardiola.

Da nordmannen innførte nye rutiner i Köln i 2011 møtte han massiv kritikk.

– Da jeg innførte at spillerne kunne sove hjemme før hjemmekampene ble jeg slaktet i avisen Bild. Jeg ble beskyldt for å være uproff fordi da ville ikke spillerne forberede seg godt nok til kampen.

– To år senere kommer Pep Guardiola til Bayern München og gjør akkurat det samme, men da er det smart, sier Solbakken til den danske sportskanalen.

Endringer er blitt standardrutiner

Solbakken var trener i Köln sesongen 2011-2012, men ble sparket tre runder før slutt etter svake sportslige resultater. Frank Schaefer tok over, men klubben rykket likevel ned til 2. Bundesliga.

Likevel opplever Solbakken at endringer som han innførte nå har blitt standardrutiner i klubben.

– Spillerne i Köln sover hjemme dagen før hjemmekampene nå. Jeg mener det er best at du forbereder deg sammen med familien. Og at du slapper av og tenker på kampen så lite som mulig.

– Jeg fikk også kritikk for at vi ikke trente hardt og lenge nok. Nå mener mange at det kanskje var ganske smart, sier Solbakken, som har en forklaring på hvorfor idéene hans ble møtt med skepsis.

Suksess i København

– Det er et eksempel på at vi som skandinaver mangler de store navnene i fotball-Europa. Så da jeg gjorde en del endringer som jeg syntes var gode, og som nå faktisk er i bruk i Köln, både treningsmessig og utenfor banen, var ikke det bra nok, fortsetter Solbakken i portrettintervjuet som ble vist på dansk TV mandag kveld.

Solbakken er nå tilbake i FC København etter mislykkede opphold i Køln og engelske Wolverhampton. Nordmannen har ført FC København fra bunnplassering til en tredjeplass i den danske Superligaen.

45-åringen mener kombinasjonen av beinharde krav og hygge er viktig for å få en gruppe til å prestere.

Vil være en av gutta

– Skal jeg få det beste ut av spillerne mine så vil jeg gjerne kjenne dem som mennesker. Da spør jeg ofte: Har du barn? Hva er dine interesser? Trives du i København? Er det noe jeg kan hjelpe deg med? Det er viktig å ha en menneskelig relasjon. Samtidig går det en grense hvor langt du kan gå i omgangen med spillerne, sier Solbakken, som ønsker å være en av gutta selv om han er sjefen.

– Når jeg går gjennom garderoben er det viktig for meg å kunne spøke med Claudemir eller noen av de andre spillerne. Det skaper god stemning og har en positiv effekt på lagmoralen. Det er viktig for meg å være en del laget, sier Solbakken, som ikke har mistet troen på sine fotball-ideer etter nedturen i Tyskland og England.

– Det er ingenting av nedturen jeg hadde i Køln som tilsier at måten jeg tenker fotball på, eller leder laget på, ikke fungerer. Tvertimot, jeg er mer overbevist enn noengang, sier Ståle Solbakken.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.