Grødum var gravid i tre kvalikkamper - nå tar hun fotballpause

Marit Fiane Grødum (32) venter barn og tar et opphold fra fotballen.

Fiane

Her feirer Marit Fiane Grødum (midten) med lagvenninnene etter å ha tatt Norge til EM-finalen i sommer.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Pellerud

Her gratulerer landslagssjef Even Pellerud (t.v.) Marit Fiane Grødum med avansement til EM-kvartfinalen i Sverige.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Landslagsspilleren fikk med seg alle de tre VM-kvalifiseringskampene i høst med barn i magen, men det ble tøffere enn forventet.

– Jeg lå som et slakt på gulvet i garderoben etter kampen. Jeg merket det med en gang kampen var ferdig (VM-kvalifiseringskampen mot Nederland). Det er jo sånn at man klarer å konsentrere seg når man gjør noe viktig, men det er først etterpå at man tenker at dette tok virkelig på, sier Fiane Grødum.

Martit Fiane Grødum har vært gravid siden slutten av august, men har likevel spilt både klubb- og landskamper. Etter seieren i VM-kvalifiseringskampen mot Nederland i slutten av oktober var hun helt ferdig.

Fiane Grødum spilte også de første månedene forrige gang hun var gravid, men denne gange var det mye tøffere.

– Formen har vært dårlig og jeg har vært veldig sliten, tror jeg kan telle på én hånd de gangene jeg har lagt meg etter klokken ni på kvelden. Jeg skulle gjerne ha unngått kvalifiseringskampene med Amazon Grimstad og det var tøft å spille den siste VM-kvalifiseringskampen mot Nederland, det er jo et helt annet nivå enn klubbfotballen i Norge. Men jeg har uansett gitt maks, og vi klarte oss gjennom kvalifseringen med Amazon og landslaget vant tre av tre kamper i VM-kvalliken. Det kjennes veldig deilig akkurat nå!

Fiane Grødum understreker at hun har hatt tett dialog med både lege og jordmor etter at hun ble gravid.

– Jeg har fått beskjed om at dette ikke har vært farlig for verken meg eller barnet så jeg har ikke vært noe bekymret for det.

Satser på VM-spill i 2015

Marit Fiane Grødum er ærlig på at hun og ektemannen Øystein Grødum har planlagt at de skulle bli gravide nå.

– Jeg synes det var veldig god timing. Jeg har klart å fullføre årets sesong, men jeg har mulighet til å komme i form igjen til VM i 2015 og et evntuelt OL i Rio året etter.

Det norske landslaget med Marit Fiane Grødum på midtstopperplass har fått en veldig god start på kvalifiseringen til VM i Canada i 2015.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fiane

Marit Fiane Grødum (midten) og Ingvild Stensland (nr. 4) jubler sammen med lagvenninnne etter 7-0-seieren mot Albania 26. oktober.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

De har slått Belgia og Albania hjemme, og ikke minst den tøffeste grupperivalen Nederland på bortebane. Fiane Grødum har stor tro på at landslaget nå klarer å kvalifisere seg uten hennes hjelp.

– Jeg synes at landslaget er veldig spennende nå. Det er ikke sånn at jeg er med på landslaget bare for å være med, det er fordi at jeg har tro på at dette laget er så bra at det kan være med og kjempe om medaljer i kommende mesterskap. Det er på tide med et gull igjen snart! I sommerens EM hadde vi såpass kort tid med en del nye spillere og ny trener, men vi presterte likevel veldig bra. VM er selvfølgelig mye tøffere enn EM, men et VM-gull er mulig med det laget vi har nå, sier landslagsspilleren.

Landslagssjefen er fonøyd med timingen

Landslagssjef Even Pellerud er også fornøyd med planleggingen i familien Fiane Grødum

– Jeg synes de to fortjener mye ros for denne timingen, men først og fremst er jeg glad på vegne av Marit og Øystein som venter barn nummer to.

Tidligere i høst ga Solveig Gulbrandsen seg på landslaget og kaptein Ingvill Stensland er også usikker på om hun skal satse videre. Even Pellerud trenger derfor all den rutine han kan få i VM i 2015 og han har tror på at Fiane Grødum kommer tilbake.

– Hun har et klart ønske om å komme tilbake til landslaget og det er jeg veldig fornøyd med. Jeg tror Marit har flere år igjen. Hun er lettrent, taktisk god og hun er en god leder med mye rutine. Jeg tror hun kan bidra mer på landslaget når hun er ferdig med denne graviditeten.

– Har det ikke travelt

Fiane Grødum vil ta seg god tid før et eventuelt comeback på fotballbanen.

– Jeg må trene godt hele tiden, helt frem til jeg føder og så må jeg komme fort i gang igjen etter fødselen. Jeg tenker ikke først og fremst på fotballtrening, det viktigste blir å komme i grunnleggende, god fysisk form. Jeg ser ikke for meg at jeg skal spille fotball til neste år i det hele tatt. Jeg ser for meg litt forsiktig trening med en klubb på høsten. Men satser på å være med for fullt i vårsesongen 2015.

Etter forrige fødsel har 32-åringen spilt for Amazon Grimstad i Toppserien. De unngikk såvidt degradering til 1.-divisjon i høst og Fiane Grødum kan derfor ikke garantere at det er Grimstad-klubben hun skal spille for hvis hun gjør comeback på fotballbanen.

– Jeg har kontrakt med Amazon Grimstad ut neste sesong, og det er mest sannsynlig at jeg fortsetter der. Men jeg utelukker ingenting, jeg må se hva som er mest fornuftig for meg for å komme tilbake i form og tilbake i landslagstroppen, sier Fiane Grødum.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp