Hopp til innhold

Grazie, Paolo!

I dag, 24. mai 2009, går Paolo Maldini av banen på Stadio San Siro i Milano for aller siste gang, etter 25 sesonger for AC Milan.

Paolo Maldini
Foto: Emilio Andreoli / AFP

Vi sitter i hjertet av Milano, i solsteken like utenfor Il Duomo. Alle vi snakker med har et forhold til Maldini. Og alle liker ham.

Vi prater med en taxisjåfør, han liker Inter, det andre Milano-laget. Han er en ultra, en av dem som ser alle kampene - den harde kjernen.

SE BILDENE: Eventyrlig karriere

Paolo Maldini etter å ha vunnet mesterligaen

Paolo Maldini etter å ha vunnet mesterligaen

Foto: Luca Bruno / AP

- Jeg liker selvsagt ikke Milan, men jeg har stor respekt for Paolo Maldini. Det er synd han slutter, sier han. Det sanne bevis på det inntrykket Maldini har gjort, og en forsmak på den samlede avskjeden som venter etter kampslutt på ærverdige San Siro.

For idet dommeren blåser av kampen, og markerer at oppgjøret mellom Milan og Roma er over, vinker samtidig en av de virkelig store fotballpersonlighetene farvel til livet som profesjonell fotballspiller. Nesten 90.000 mennesker vil stå oppreist på tribunen sammen, og gi Paolo Maldini et snev av den hyllesten han så inderlig fortjener.

Vi er her for å dekke begivenheten for NRK, et ærefult oppdrag for oss som er så glade i italiensk fotball.

Et kvart århundre med Paolo

Paolo Maldinis fotballkarriere er intet mindre enn fantastisk. Han debuterte i sesongen 1984/85. Da var han bare 16 år gammel, men allerede neste sesong var han fast på Milans førstelag. Helt frem til nå!

Det er derfor lett å forstå at Maldini er rekordenes mann i fotballverden. Maldini, kjent som kapteinenes kaptein, kan skilte med nesten 1100 offisielle kamper for Milan, og han har løftet nesten det som finnes av trofeer.

Syv ganger vant han Lo Scudetto med Milan, mens han har spilt finale i mesterligaen hele åtte ganger. Fem av disse finalene endte med triumf for den trofaste Milan-forsvareren. I rekken av oppturer kan man også ta med seier i den italienske cupen, supercupen og VM for klubblag - ja, mannen har vunnet det aller meste. Dessuten, det går nok lenge før en forsvarsspiller topper rekorden for raskeste scoring gjennom tidene i en mesterligafinale.

Ikke lett å skubbe bort Jostein Flo

Ikke lett å skubbe bort Jostein Flo

Foto: Jon Eeg / Scanpix

Jada, per i dag er det selveste Maldini - den italienske forsvarsgiganten - som står for den rekorden i fyrverkeriet av en mesterligafinale som endte 3-3 mellom Milan og Liverpool.

Dessverre vant han aldri noe med Italia, men han ga alt i sine 126 landskamper, flere kamper enn noen annen for Gli Azzuri.

Fotballens gentleman

Men det er ikke bare som spiller Paolo Maldini vil bli husket, men også som person. Han kalles Il Capitano, og er sett på som fotballens virkelige gentleman. Alltid fair i spillestil og oppførsel på banen, og så langt borte fra rampelyset som mulig. Journalistene i Italias store aviser har prøvd i mange år.

- Finnes det ikke noe galt med denne mannen? har nok mang en italiensk paparazzi tenkt opp gjennom tiårene Maldini har preget den internasjonale fotballarenaen.

Men nei, det har aldri vært snakk om en eneste skandale i livet til Paolo Maldini. Ikke en eneste en.

I Milan er han ikke bare en av verdens beste forsvarere. Han er også en rådgiver for de som har spilt i mange år, og en mentor for de som er unge og uerfarne.

- Som person er han nummer èn i Italia. Han er en utrolig trivelig type, har en fantastisk personlighet, og han er en ledertype både på og utenfor banen. Alltid godt humør, alltid førstemann til trening, og sistemann som forlater garderoben. En fantastisk toppidrettsutøver.

Ordene kommer fra Brann-trener Steinar Nilsen, som er den eneste nordmannen som har spilt sammen med Paolo Maldini, da han selv spilte for Milan på slutten av 90-tallet.

- Han har hatt en enorm betydning for AC Milan som klubb, fordi han har vært med på å skape det profesjonelle grunnlaget klubben har. Han har skapt kontinuitet, og fått andre spillere til å bli i klubben. Maldini-familien har vært med på å bygge den klubben de har i dag, og skapt fundamentet i AC Milan. Derfor er Maldini en legende i Italia, og i europeisk toppfotball, sier Nilsen.

Madlini står oppreist etter tapet mot Sør Korea

Maldini står oppreist etter tapet mot Sør Korea

Foto: VINCENT YU / AP

Dog er Nilsen eneste nordmann som har fått æren av å spille sammen med Maldini, men flere norske spillere har møtt Il Capitano opp gjennom årenes løp. Sistemann som får den opplevelsen er John Arne Riise, som i dag blir å finne nettopp på San Siro på avskjedskampen til Paolo Maldini.

Det er romerne som står på motsatt banehalvdel, og får i så måte ta del i en fotballbegivenhet som følges av publikumere over hele Europa. Det får selv en norsk landslagskaptein til å glede seg litt ekstra til avspark.

- Det er en fantastisk opplevelse det jeg skal være med på. Han er for meg et stort idol, en legende, og hvis jeg får en karriere som er i nærheten av hans, så skal jeg være meget godt fornøyd. Ingen har vært så lojal. Det finnes ikke en større legende, sier Riise.

C'e solo uno Paolo Maldini

Steinar Nilsen og John Arne Riise har begge rett. Det har aldri vært en større spiller i denne verden. Naturligvis er det farlig å skrive slikt, både med tanke på de mange storhetene som fotballbanen har fostret, men også fordi vi vet hvilken stor rolle engelsk fotball har i den norske sjelen.

Ei heller er det uten grunn, for også der finnes profilene som kan overgå mange. Steven Gerrard kan nevnes som et godt eksempel. En fantastisk spiller, uvurderlig for Liverpool, noe han kommer til å være i mange år fremover. Han har det nå, og vil få enda større heltestatus den dagen han legger opp.

Det samme gjelder Ryan Giggs, som lik som Gerrard har vært trofast mot klubbens farger gjennom hele sin karriere. Dog er den enes karriere betydelig lengre enn den andre, men dette vil nok jevne seg ut frem mot 2020.

Likevel er det undertegnedes personlige oppfatninger at ingen kan måle seg med Il Capitano. Trofaste, lojale, og med lange merittlister - det holder ikke. Ingen er større enn Paolo Maldini. Ingen over, ingen ved siden.

Nummer 3

Dette er skrevet før kampen på mellom Milan og Roma, men allerede nå har bildene fra kampen begynt å utfolde seg i fantasien. Paolo Maldini som kommer inn på San Siro, side om side med Romas stolthet, Franscesco Totti. Milan-hymnen spilles over høyttaleranlegget, og nesten 90.000 rossoneri synger av full hals. "Milan Milan, solo con te". Men de synger ikke for Milan i dag, de synger for Paolo.

Når så kampen blåses av er det over. Drakten med nummeret tre på ryggen har tilhørt Paolo Maldini i 25 år. Nå skal den ikke brukes mer - i alle fall ikke på en stund. Drakt nummer 3 blir fredet helt til neste Maldini kommer opp. Christian Maldini er nå 13 år og spiller i Milans juniorakademi. Det er lov å håpe at enda en Maldini vil komme. Umulig å leve opp til noe slikt, sier du? Kanskje, men Cesare Maldini var heller ingen smågutt i europeisk fotball, og junior tok utfordringen på strak arm. Christian er neppe noe dårligere.

Men i dag vil uansett fansen i Curva Sud gråte når den mest betydningsfulle spilleren noensinne gir seg, og en hel fotballverden vil takke Paolo Maldini for det han har gjort. Vi er ikke noe dårligere:

Mille, mille grazie, Paolo!

Maldina gratulerer sine medspillere

Maldini gratulerer sine medspillere

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Laster innhold, vennligst vent..

Fotball

  • Nyland bekrefter kontraktsforhandlinger med Sevilla

    Landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland stortrives i sin spanske klubb Sevilla, og forteller at han allerede er i forhandlinger for å forlenge kontrakten.

    – Vi har hatt en fin samtale den siste tiden. Det ser bra ut, så får vi se hvordan det går de neste ukene, sier Nyland til NRK.

    33-åringen signerte en toårskontrakt med Sevilla i fjor sommer, og har stort sett blitt foretrukket som førstekeeper foran Marko Dmitrović.

    Totalt har Nyland stått 19 kamper for La Liga-klubben i alle turneringer.

    – Det hadde vært fint å fortsette der. Det er en kjekk tid. Det er et fint sted å være og utvikle seg. Jeg føler at den siste tiden så har jeg fått vise det på banen, sier Nyland og fortsetter:

    – Jeg har levert stabilt og godt, og vært med å ta en del poeng som har vært viktig for oss.

    Ørjan Håskjold Nyland mot Real Madrid
    Foto: VIOLETA SANTOS MOURA / Reuters
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Skadet Messi ute av Argentinas landslagstropp

    Lionel Messi er ikke aktuell for Argentinas kommende privatlandskamper i USA som følge av en hamstringskade.

    Det opplyser fotballforbundet i Argentina mandag.

    Messi pådro seg skaden i kampen mot Nashville i nord- og mellom-Amerikas mesterliga forrige torsdag, og den 36 år gamle fotballstjernen gikk også glipp av Inter Miamis MLS-møte med DC United lørdag.

    «Lionel Messi vil ikke være i troppen til vennskapskampene i USA på grunn av en mindre hamstringskade i det høyre låret pådratt,» skriver forbundet på X.

    Messi er det siste i rekken av forfall for landslagssjef Lionel Scalonis. Roma-spissen Paulo Dybala, Bayer Leverkusens midtbanespiller Exequiel Palacios og Bournemouth-forsvareren Marcos Senesi er også uaktuelle.

    Argentina møter El Salvador fredag i Philadelphia, før Costa Rica er motstander fire dager senere i Los Angeles. (NTB)

    FILE PHOTO: World Cup - South American Qualifiers - Brazil v Argentina
    Foto: Sergio Moraes / Reuters
  • Haugesund-keeper røk korsbåndet

    Haugesund-keeper Amund Wichne fikk mandag den tunge beskjeden om at korsbåndet er røket og at hele sesongen sannsynligvis ryker.

    Det skriver eliteserieklubben på sine hjemmesider.

    Wichne pådro seg skaden under den nylig avsluttede treningsleiren i Spania. Mandag forelå diagnosen.

    26-åringen fra Mandal har røket korsbåndet og må med normal rekonvalens belage seg på seks til ni måneders fravær fra fotballen.

    – Det er selvsagt en veldig tøff beskjed å få som fotballspiller, men Amund har et så sterkt hode og en så sterk mentalitet at han garantert kommer tilbake for fullt, sier Haugesunds sportslige leder Eirik Opedal.

    Haugesund spiller åpningskampen i den nye eliteseriesesongen søndag 31. mars borte mot Odd. (NTB)

    Eliteserien fotball 2023: Odd - Haugesund (1-1)
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • Overtidsseier sendte Chelsea til semifinale i FA-cupen

    Chelsea fikk tøff kamp av Leicester i kvartfinalen av FA-cupen i London søndag. To scoringer dypt inne i overtiden sørget likevel for avansement.

    Avgjørelsen falt to minutter ut i tilleggstiden da Carney Chukwuemeka spilte vegg med Cole Palmer før han bredsidet inn 3-2-scoringen.

    Like etterpå økte Noni Madueke ledelsen til 4-2 på vakkert vis.

    Før det hadde Chelsea gjort det unødvendig spennende for seg selv etter en god start.

    Litt over tolv minutter var spilt da Nicolas Jackson driblet seg inn i feltet og fant Marc Cucurella med et flatt innlegg. Backen var umarkert på bakerste stolpe og kunne enkelt plassere ballen i det åpne målet.

    Raheem Sterling bommet så på straffe, men gjorde opp for seg like etter da han serverte Cole Palmer foran mål i forkant av 2-0-målet.

    Chelsea styrte komfortabelt mot semifinale, men Axel Disasi skapte ny spenning etter sidebyttet da han leverte en kandidat til årets selvmål.

    Franskmannen var under press da han skulle spille en pasning til egen keeper. Pasningsforsøket var ikke i nærheten av å finne Robert Sánchez og fløy isteden i eget mål.

    Like etter timen spilt kom også utligningen. Stephy Mavididi driblet seg gjennom Chelsea-forsvaret og curlet ballen inn i det lengste hjørnet til 2-2.

    Leicesters Callum Doyle ble sendt av banen like etterpå, og Chelsea utnyttet fordelen med å finne veien til nettmaskene for tredje og fjerde gang i kampen. (NTB)

    Britain Soccer FA Cup
    Foto: Dave Shopland / AP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Borussia Dortmund v PSV Eindhoven
Terland
Molde-spilleren Emil Breivik måtte bæres ut på båre etter stygg skade i cupfinalen.