Dette kan skje onsdag også - men Molde er forberedt

Legia Warszawas tilhengere er beryktet når klubben er ute på tur. Men både Molde og politiet mener de er godt forberedt foran Legias besøk onsdag.

RBK-Legia Warszawa

Fra Legias besøk på Lerkendal i august i fjor. Med innsmuglede bengalske lys setter polske fans fyr på et sete på tribunen. Men ellers gikk det bra

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Molde tar imot Legia Warszawa i tredje runde i mesterliga-kvalifiseringen. Da må byen forberede seg på at grupper av Legia-fansen kan lage trøbbel i byen.

Så sent som i helgen havnet Legia-tilhengere i klammeri med politiet i forbindelse med bortekampen mot Pogon Szczecin, som Legia for øvrig vant 3-0 uten å imponere spillemessig.

- Ja, vi er oppmerksomme på problemstillingen. Vi kommer til å ha mer folk enn vanlig på jobb, og det inkluderer ekstra folk fra nabodistriktene, sier Steinar Hjellnes til NRK.no. Han er ordenssjef ved politistasjonen i Molde.

Han sier at de har samarbeidet godt med politiet i Trondheim, som hadde besøk av Legia i fjor.

– Vi får gode råd fra dem, og de deler erfaringene de har, sier Hjellnes.

Flere stygge episoder

Legia-fansen - og tilhengerne av flere andre polske klubber - har et dårlig rykte etter flere stygge episoder i utlandet.

I 2007 besøkte Legia Vetra Vilnius i Litauen. Da ramponerte fansen stadion og kampen måtte avbrytes. Deretter dro fansen på byen og forsatte ødelegelsene. Først etter at store politistyrker med vannkanoner hadde møtt Legia-tilhengerne, ble det ro.

Litauiske media betegnet det som de største gatekampene siden landet ble uavhengig i 1991.

Skjønte ikke at det var 2,8 prosent

I 2009 besøkte Legia Brøndby i København. Det utviklet det seg også til gateslagsmål med politiet både før og etter kampen. - En gatekrig av verste slag, sa politiets aksjonsleder Per Hansen den gangen.

Så langt tilbake som i 1995 var de i Göteborg. På veien stjal de hele ølbeholdningen fra en bensinstasjon i Ystad. De visste ikke at det stjålne ølet hadde en alkoholprosent på bare 2,8, derfor ble de fulle likevel, fortalte svensk politi til et polsk nyhetsbyrå den gang.

Bengalske lys på Lerkendal

Men det går ikke nødvendigvis galt alltid. Legia var i Trondheim så seint som i fjor, da de møtte Rosenborg i europaligaen.

Det gikk ikke helt smertefritt. De klarte å smugle med seg en hel del fyrverkeri og bengalske lys inn på stadion, og det førte til at det tok fyr i noen seter . Men skadene ble likevel små.

- Vi visste om faren på forhånd, og både vi og politiet rustet oss godt. Men det var ikke noen problemer utover pyroen som de fikk med seg inn på stadion. Legia-tilhengerne kom for å se fotball og engasjere seg for sitt lag. Det var ingen voldsepisoder i det hele tatt, sier Arne Engtrø, sikkerhetssjef i Rosenborg.

Fikk skryt av Legia-fansen

Rosenborg er den klubben i Norge som har mest erfaring med besøk av utenlandske klubber og tilhengerne deres. De erfaringene deler de mer enn gjerne med andre - også erkefienden Molde.

- Ja, det skulle bare mangle. Alle klubber har felles interesser av å hindre uheldige episoder, sier Engtrø.

- Og etter kampen i fjor fikk vi skryt av de polske tilreisende. De var meget fornøyd med mottakelsen de fikk både av oss og av politiet. Det gjorde godt, sier Engtrø, som tror både politi og arrangører i Molde kommer til å håndtere de tilreisende polakkene.

Boikott mot "barnedrikk"

I dag kalles Legia-tilhengerne for Pepsi Boys, ettersom arenaen deres i den polske hovedstaden bærer drikkens sponsornavn.

Det har imidlertid ikke falt alle tilhengerne like lett for brystet. En hel del av fansen har en stund boikottet kampene i protest mot at klubbledelsen solgte navnet til en "barnedrikk" og ikke til et bryggeri.

Fotballnyheter