Gigantsponsorer krever Blatter fjernet straks – Blatter nekter

Sponsorene Visa, Coca-Cola og McDonalds vil at Sepp Blatter trer tilbake som president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) med umiddelbar virkning. Men Blatter sier nei.

Blatter

KREVES FJERNET: Coca Cola forlanger at Sepp Blatter blir fjernet fra presidentvervet i FIFA straks

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

– Jeg kommer ikke til å trekke meg, svarer Blatter via sin advokat seint fredag kveld.

– Mr. Blatter er uenig med Coca Cola og mener bestemt at om han forlater presidentkontoret nå, vil det ikke være til beste for FIFA. Det vil heller ikke fremme reformarbeidet. Derfor vil han ikke gå av, sier Blatters advokat Richard Cullen i en uttalelse.

– Avgang er det eneste riktige

Sponsorene mener at en umiddelbar avgang for Blatter er det eneste riktige etter at sveitsiske myndigheter har innledet etterforskning mot den mektige 79-åringen.

– For hver dag som går blir ryktet og omdømmet til FIFA bare dårligere og dårligere. FIFA trenger reformer, og det kan kun skje gjennom en fullstendig uavhengig tilnærming, heter det i en uttalelse fra Coca-Cola.

Rett ettr at Coca-Cola tonet flagg kom også burgerkjeden McDonalds på banen. De vil også at Blatter trekker seg så fort som mulig.

– De siste ukers begivenheter fortsetter med å ødelegge FIFAs rykte og troen på dets lederskap, skriver McDonalds.

Visa var den tredje store FIFA-sponsoren som fredag kveld stilte seg bak kravet om Blatters avgang.

– Vi mener at det ikke kan bli vesentlege reformer under FIFAs nåværende ledelse. På bakgrunn av det som skjedde i forrige uke, er det helt klart i FIFAs og fotballens interesse at Sepp Blatter fratrer umiddelbart.

FIFA under hardt press

Coca-Cola og McDonalds har gjennom en årrekke vært blant FIFAs største og mektigste sponsorer. De er begge kommersielle partnere til VM-sluttspillet i Russland i 2018.

Etter at korrupsjons- og hvitvaskingsskandalen dukket opp i mai, har FIFA vært under et voldsomt press. Flere prominente folk i lederskapet er blitt arrestert.

Etter planen skal Blatter sitte i presidentstolen til i februar 2016. Men tidligere denne uka antydet han at han kan bli sittende lenger enn det, dersom FIFA ikke finner fram til en egnet kandidat innen den tid.

26. oktober er fristen for å ha meldt seg som kandidat til å overta.

I forrige uke ble det kjent at sveitsiske myndigheter har trekt Blatter inn i korrupsjons-etterforskningen av FIFA.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Bodø/Glimt fosser videre

  Fjorårets seriemester Bodø/Glimt har fått en fin start på sesongen, og de tok sin andre seier mot Kristiansund i ettermiddag.

  Sondre Sørli og Erik Botheim sørget for at gultrøyene foreløpig topper tabellen i Eliteserien.

  Kristiansund har på sin side foreløpig ikke scoret mål i 2021. De hadde flere sjanser til å bryte den trenden, men svake avslutninger og litt uflaks sørget for at de ikke fikk hull på byllen i kveld heller.

  KBK hadde egentlig to baller i nettet, men begge ble annullert for offside.

  Eliteserien fotball 2021, Kristiansund - Bodø/Glimt.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Avis: Mesterliga-finalen flyttes

  Mesterliga-finalen blir flyttet fra Istanbul til Porto. Det melder blant annet The Times.

  Grunnen til at den flyttes, er at vertsnasjonen Tyrkia har havnet på rødlisten til Storbritannia. Det rammer naturlig nok både Chelsea og Manchester City, som er årets finalister.

  Finalen skal spilles 29. mai, og hvert av lagene får mellom 4500 og 6000 supportere på stadion.

  Wembley skal også ha blitt vurdert som finalearena, men The Times skriver at forslaget ble avvist da britiske myndigheter ikke kunne garantere unntak for UEFA-medlemmer, rettighetshavere og sponsorer.

  Mesterligaen
  Foto: Franck Fife / AFP
 • RBK-keeper klar for HamKam

  Keeperen Julian Faye Lund (21) blir 1.-divisjonsklubben HamKams nye sisteskanse. Han kommer på lån fra Rosenborg.

  Oslo-gutten landet på Gardermoen onsdag formiddag, dagen da overgangsvinduet i norsk fotball stenger.

  – Jeg gleder meg veldig til å spille for HamKam og er glad for at klubbene ble enige om en utlånsavtale, sier Faye Lund til klubbens nettsider.

  Eliteserien fotball 2020: Strømsgodset - Rosenborg (3-3)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Mestere for første gang på 19 år

  Den portugisiske klubben Sporting Lisboa slo Boavista 1-0 tirsdag kveld og med det ble det klart at de er portugisiske seriemester. Det er klubbens 19. seriegull, og det første på 19 år.

  Porto var tittelforsvarer. De siste 18 sesongene har tittelen gått til enten Porto (11 ganger) eller Benfica (7 ganger). Sporting Lisboa triumferte forrige gang i 2002.

  Sporting Lisboa har blant annet hatt navn som Cristiano Ronaldo på laget, og portugiseren er en av de som har gratulert klubben i sosiale medier.

  Portugal Soccer
  Foto: Pedro Rocha / AP
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United