NRK Meny
Normal

Terje Hauge: – Dette må vi reagere kraftig på

Steven Gerrard, Diego Costa, Martin Skrtel og Gary Medel. De står alle bak hodeløse stemplinger den siste tiden. Nå gjør norske dommere alt for at trenden ikke kommer til Norge.

Gary Medel (2nd R) og Neymar

KNOTTER: Gary Medel stempler Neymar i vennskapskampen mellom Chile og Brasil.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Rødt kort frå Terje Hauge

RØDT KORT: Her deler Terje Hauge ut et rødt kort i kampen mellom Rosenborg og Viking i 2008.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Dette skal ikke skje på en bane, sier dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge.

Men søndag skjedde det igjen, og det i en vennskapskamp. Gary Medel stemplet Barcelona-stjernen Neymar i kampen mellom Chile og Brasil. Stemplingen fikk Neymar til å rase og si at det hele lignet mer på UFC enn fotball.

Om under en uke sparkes eliteserien i Norge i gang og dommersjef Terje Hauge forteller at de norske dommerne har fokus på det som har blitt en trend i fotballen.

– Jeg har lagt merke til at denne trenden – spesielt i Premier League. Det har også vært eksempler i noen internasjonale kamper. UEFA har løftet dette opp som sin store fanesak, og vi har løftet dette opp som et av de store punktene vi skal ha stort fokus på i 2015, sier Hauge.

– Skal ikke skje

Tre av de fire mest omtalte stemplingene har skjedd i Premier League og to av dem i kampen mellom Manchester United og Liverpool tidligere i mars.

  • 27. januar. Diego Costa stempler Emre Can i kampen mellom Chelsea og Liverpool og blir tiltalt av Det engelske fotballforbundet for voldelig oppførsel. Det endte med tre kampers karantene.
  • 22. mars. Steven Gerrard kommer inn til andreomgangen i kampen mot Manchester United. Liverpool-helten har ikke vært på banen i et minutt en gang før han stempler Ander Herrera og får rødt kort.
  • 22. mars. På overtid i samme kamp får United-keeper David de Gea kjenne på knottene til Martin Skrtel. Dommeren får det ikke med seg, men 30-åringen lider samme skjebne som Diego Costa.
  • 29. mars. Gary Medel stempler Neymar i vennskapskampen mellom Chile og Brasil.

– Først og fremst kan det koste spillerne karrieren ved en eventuell skade. Jeg håper og tror at alle spillerne går i seg selv, for slik skal man ikke oppføre seg på en fotballbane, sier Hauge.

FOOTBALL/ Liverpool v Manchester United - Barclays Premier League

STEMPLER: Martin Skrtel er ufin mot David de Gea.

Foto: Phil Noble / Reuters

Skal reageres kraftig på

Terje Hauge har dømt i ett VM og to europamesterskap og har 301 kamper fra norsk eliteserie.12. januar i år tok Hauge over som dommersjef etter Rune Pedersen.

– UEFA har reagert og løftet dette opp for de internasjonale dommerne og gjort det klart at "dette må vi ta tak i, dette må vi avsløre og dette må vi reagere kraftig på".

– Frykter dere denne trenden i norsk fotball?

– Nei, jeg frykter det ikke. Jeg velger å tro at spillerne har sett det og er innforstått med at man ikke skal ta med dette inn i norsk fotball. Skulle vi se noe av dette, håper vi dommerne klarer å avslører dette og gir rødt kort.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.