NRK Meny
Normal

Går rettens vei for å unngå VM-heten

Den brasilianske spillerforeningen frykter at varmen skal gå utover helsen til spillerne under fotball-VM og saksøker FIFA for å få endret på kamptidspunktene.

NEymar

Neymar blir kjølt ned av kaldt vann under en kamp mellom Brasil og Honduras i fjor. Nå krever den brasilianske spillerforeningen to minutters nedkjølingspauser hver halvtime i enkelte av VM-kampene.

Foto: Marc SEROTA / Afp

FBL-WC-2014-STADIUM-MANAUS

Bilde fra stadion i Manaus, som har en av de høyeste gjennomnsittstemperaturene.

Foto: RAPHAEL ALVES / Afp

Den intense varmen i Brasil er ventet å bli et problem for spillerne under VM.

Det vil riktignok være vinter i Brasil under fotball-VM, men det kan være både varmt og fuktig i mange av de 12 vertsbyene, spesielt i de nord-østlige og nordlige områdene.

På det varmeste kan det komme opp i 35 grader celsius og bli en luftfuktighet fra 60 til 99 prosent.

Den sterke varmen bekymrer den brasilianske spillerforeningen, FENAPAF, som frykter heten skal gå utover helsen til spillerne, skriver The Guardian.

– Vil ikke diskutere

Spillerforeningen har derfor gått til sak mot FIFA for å få flyttet de 24 kampene som begynner kl 13. På det tidspunktet kan det bli nesten uutholdelig varmt i flere av VM-byene.

– Vi har prøvd å diskutere dette med FIFA i nesten to år, og de vil ikke engang sette seg ned for å snakke med oss, sier president for FENAPAF, Rinaldo Martorelli.

FENAPAF mener spillerne vil være i fare under disse kampene på grunn av intens varme og fuktighet i enkelte arenaer, og krever også at spillerne får to minutters nedkjølingspauser hver halvtime.

– Vurderer fra kamp til kamp

FIFA har imidlertid vist liten vilje til å imøtekomme kravene, og sier at de ikke vil endre noen av kamptidspunktene.

– FIFAs medisinske team er alltid nøye med å overvåke alle arenaer under enhver konkurranse. Kjølepauser vil bli vurdert fra kamp til kamp under VM, men det blir ikke innført som en fast ordning, heter det i en uttalelse fra FIFA.

FIFA påpeker også at arenaer med de høyeste gjennomsnittstemperaturene som Manaus, Cuiabá og Fortaleza ikke har kamper som begynner 13.00 i løpet av gruppespillet.

Problem også tidligere

Varme har skapt problemer under VM tidligere. Under 1994 -VM i USA ble temperaturen godt over 30 grader.

Ekstrem varme blir også et problem i 2022-VM i Qatar, og FIFA vurderer nå å flytte turneringen til vinteren for å unngå den verste varmen.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.