– Hadde nesten glemt hvordan det er å spille fast

LERKENDAL (NRK.no): Morten Gamst Pedersen (32) har gjeninntatt rollen som norsk fotballs fremste tilrettelegger. Selv er han mest fornøyd med å være en fast del av et lag igjen.

Gamst

Morten Gamst Pedersen har tatt eliteserien med storm. Etter fem seriekamper står vadsøværingen med fem målgivende pasninger og én scoring. Med det er han eliteseriens største poengplukker.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Rosenborg

Denne venstrefoten kan være gull verdt for Rosenborg.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– For min del har det bare vært morsomt å kunne spille fotball igjen, sier Gamst Pedersen på spørsmål fra NRK.no om den gode sesongstarten.

«Gamsten» har nærmest umiddelbart funnet seg til rette i Rosenborg etter overgangen fra tyrkiske Karabükspor.

Etter fem seriekamper står vadsøværingen med fem målgivende pasninger og én scoring. Med det er han eliteseriens største poengplukker, altså mål og målgivende pasninger lagt sammen, til nå.

– Det er gøy å kunne bidra. Det var en morsom dag på jobb, sier han.

Vraket penger for spilletid

Morsomme dager på jobben var det ikke like mange av under proffoppholdet i Tyrkia.

Gamst Pedersen gikk fra lite spilletid i engelske Blackburn til minst like lite spilletid i den tyrkiske eliteserien. Selv om Gamst Pedersen angivelig skal ha tjent rundt 500.000 kroner i uka i den tyrkiske klubben, ønsket han seg vekk etter bare én sesong i Karabükspor. 10 kamper og ingen scoringer ble fasiten i Tyrkia.

Nå nyter han full tillit under Per Joar Hansen i Rosenborg, der Gamst Pedersen til nå har spilt samtlige 90 minutter i alle fem seriekampene som har blitt spilt.

– Jeg hadde nesten glemt litt hvordan det er å være en fast del av et lag, innrømmer han.

– Det er derfor jeg holder på med det her. Jeg har kommet tilbake til Norge fordi jeg har lyst til å spille fotball, sier Gamst Pedersen, som signerte treårskontrakt med Rosenborg i vinter.

Hylles av «Perry»

Per Joar Hansen

RBK-trener Per Joar Hansen mener Gamst har en makeløs dødballfot.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I den dramatiske kampen mot Brann i går markerte han seg med flere gode dødballer. Ikke bare leverte han målgivende til Tore Reginiussens 1-1-scoring – 32-åringen hadde også et hjørnespark som smalt i stanga – direkte fra hjørnemerket.

Gamst merker at Rosenborg-maskineriet begynner å komme i gang etter en noe treg start.

– Det begynner å fungere bedre nå. Den handler om å bygge relasjoner med lagkameratene dine. Det har vært mye frem og tilbake med hvem som har spilt sammen, noen har gått ut og andre har kommet inn. Vi har trengt noen kamper på å komme skikkelig i gang, sier Gamst.

RBK-trener Hansen roser Gamst Pedersens inntog i Rosenborg-laget opp i skyene.

– Han har en helt makeløs dødballfot, sier «Perry».

– Ingenting er bedre enn å få det til å fungere med en lagkamerat. Du merker når det begynner å sitte. Løpene og bevegelsene blir mer samkjørt, forklarer Gamst om Rosenborg-lagets utvikling.

Etter tre uavgjortkamper på de fire første seriekampene, smakte det godt med 5-2 over Brann hjemme på Lerkendal søndag kveld. Kampen som ikke bare vil bli husket som en målfest, men også for Brann-spiller Stephane Badjis oppførsel etter å ha blitt utvist på overtid.

Brann-seieren førte Rosenborg opp på 4.-plass på tabellen, nå fire poeng bak serieleder Strømsgodset.

Fotball

 • Fortsetter i mesterligaen

  Henrikke Holm Nervik er oppnevnt som dommer i åttedelsfinalen i kvinnenes mesterliga i fotball mellom Lyon og Brøndby.

  Hun får med seg Monica Løkkeberg, Elisabeth Thoresen og Ingvild Lagnes Aarland, melder Norges Fotballforbund.

  Dommerteamet dømte 16-delsfinalen mellom Servette og Atlético Madrid i kvinnenes mesterliga i februar, og er nå også klare for neste steg i turneringen.

  Kampen spilles torsdag.

  tVJ4ieyCqmY
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Møtte til kamp uten motstander

  Lazio gikk på banen til tirsdagens Serie A-kamp mot Torino selv om alle visste at motstanderen satt isolert i hjembyen etter koronasmitte. Den italienske ligaen nektet å utsette kampen selv om Torinos karanteneperiode ville utløpe først ved midnatt.

  Lazio offentliggjorde laget på sosiale medier, og spillerne inntok banen for oppvarming og kampforberedelser som om kampen skulle spilles. Noen tok selfier, andre slappet av på benken, inntil det var 45 minutter etter fastsatt kamptid og alle kunne gå hjem.

  – Man forsvarer ikke ligaens integritet ved å lukke øynene for virkeligheten. Vi kan ikke forlate Torino, det er åpenbart for alle. Om man legger sammen to og to så bør man ikke plundre veldig med å komme til fire, sa Torino-president Urbano Cairo sarkastisk.

  Lazio før kamp mot isolerte Torino.
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Tidligere Barca-president løslatt

  Tidligere Barcelona-president Josep Maria Bartomeu er løslatt etter å ha møtt i retten tirsdag. Han ble dagen før pågrepet i den såkalte «Barcagate»-saken.

  Det franske nyhetsbyrået AFP melder tirsdag at Bartomeu og hans tidligere rådgiver Jaume Masferrer tirsdag møtte i domstolen som etterforsker saken.

  I en uttalelse heter det at fotballduoen "utøvde retten de har til ikke å snakke, og at retten innvilget betinget løslatelse mens saken etterforskes videre".

  Bartomeu var én av flere personer som mandag morgen ble pågrepet i forbindelse med den såkalte «Barcagate»-saken. Katalansk politi gjennomførte i tillegg omfattende søk i den spanske storklubbens lokaler.

  Cadena Ser var først ute med opplysningene om politirazziaen. Ifølge radiokanalen har politiet i Catalonia etterforsket klubben i flere måneder. (NTB)

  Spain Soccer Police Operation
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Skjønsberg inn i landslaget

  Tidligere Stabæk-spiller Morten Morisbak Skjønsberg er ansatt som ny medieansvarlig for herrelandslaget i fotball.

  Han har inntil nylig vært ekspert for NRK, ved siden av å ha jobb som kommunikasjonsrådgiver i Statens Arbeidsmiljøinstitutt.

  Tidligere har Skjønsberg vært kaptein i Stabæk, hvor han fikk nærmere 400 kamper, og han har én landskamp for Norge. I tillegg har han spilt tre sesonger i svenske Norrköping.

  – Det blir gøy å få jobbe tett med gutta som jeg tidligere sparket på skinnleggen, en talentfull gjeng med mange sterke personligheter. Og så blir det et privilegium å få jobbe med kommunikasjon i NFF, samt samarbeide med alle i forbundet som står på hver eneste dag med å tilrettelegge fotballaktiviteter for over 270 000 medlemmer, sier Morten Skjønsberg.

  Morten Skjønsberg, NRKs fotballekspert
  Foto: NRK