NRK Meny
Normal

Dette har de aldri opplevd før

For engelsk og europeisk fotball er det et klassisk byderby. For lagenes managere er det helt nytt. Sjekk lista over de ti mest klassiske Manchester-derbyene i moderne tid!

FBL-ENG-PR-MAN CITY-MAN UTD-PELLEGRINI-MOYES

Verken David Moyes eller Manuel Pellegrini har råd til å tape sitt første Manchester-derby.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Moyes og Pellegrini

Manuel Pellegrini og Villarreal tok med seg en 2-1-seier hjem fra kampen mot David Moyes og Everton i 2005.

Foto: DARREN STAPLES / REUTERS

Klokka 17 søndag ettermiddag er det klart for sesongens første Manchester-derby i Premier League.

Mens duellen er en av de virkelige klassikerne, leder Citys Manuel Pellegrini og Uniteds David Moyes sine lag i Manchester-derbyet for alle første gang.

Begge har hikket litt i innledningen i Premier League og står med to seirer, en uavgjort og ett tap så langt. Men begge imponerte da mesterligaen ble innledet denne uka – United slo Bayer Leverkusen 4-2, City vant 3-0 over Viktoria Plzen.

Sekspoengskamp

Moyes hadde en god statistikk mot Manchester City som Everton-manager, men som Pellegrini har påpekt før kampen – det hjelper lite nå:

– Jeg vet han har en bra statistikk mot City som Everton-manager, men jeg har også en god statistikk mot ham som Villarreal-manager ...

I ligasammenheng betyr det at ingen av lagene har råd til å tape. Laget som forlater denne kampen uten poeng, har tapt to av sine fem første kamper, og bare tatt 7 av 15 mulige poeng hittil. Da er de allerede bakpå i tittelkampen.

– Dette er to av lagene som vil kjempe om gullet, så det er en viktigs sekspoensgkamp, fastslår Pellegrini ifølge The Guardian.

Peker på Rooney

United tapte sin forrige bortekamp, mot Liverpool, men det legger manager Moyes lite vekt på. Han vet han har et ekstra ess i ermet denne gangen.

– Vi tapte mot Liverpool, men vi spilte ikke dårlig. Og folk glemmer at vi manglet Wayne Rooney. Nå er han tilbake, og vi ser at samarbeidet hans med Robin van Persie fungerer, sier Moyes.

Lagene har tatt de to siste ligamesterskapene i England – United med klar margin i vår, City i tidenes mest dramatiske sesongavslutning året før.

Det er med andre ord to topplag med nokså like utgangspunkt som barker sammen på Citys arena søndag ettermiddag.

Ti klassiske Manchester-derbyer:

Mars 1968: United - City 1-3

Det var denne kampen som snudde kampen om ligamesterskapet i Citys favør. Lagene kjempet om gullet til siste runde, da avgjorde City.

April 1974: United - City 0-1

Dette er klassikeren framfor noen. United-helt i mange år, Denis Law, avsluttet karrieren i City. I siste runde satte han ballen i mål i sluttminuttene og sendte sitt elskede United ned i 2. divisjon. Han forlot banen rett etter scoringen og spilte aldri mer. Etter kampen måtte politiet grippe inn mot sinte United-supportere som stormet banen.

September 1989: City - United 5-1

United var i ferd med å etablere seg i toppen, City var nyopprykket og klar «underdog». Men City plukket Alex Fergusons menn i småbiter på Maine Road.

– Jeg gikk hjem og dro for gardinene. Jeg følte meg som en kriminell, har Sir Alex senere sagt om ydmykelsen.

November 1993: City - United 2-3

City var på vei mot en ny derby-seier med 2-0 ved pause. Men oppvisningen United snudde kampen med, var stor. Eric Cantona scoret to og Roy Keane ett i snuoperasjonen.

November 1994: United - City 5-0

United kom rett fra mesterliga-slakt i Barcelona og hadde bestemt seg for å slå tilbake. Det gjorde de med et brak mot City, fortsatt byens lillebror. Andrej Kantsjelski scoret tre av målene i den største seieren så langt i et Manchester-derby.

November 2002: City - United 3-1

«Feed the goat and he will score» skrålte City-fansen. Shaun Goater scoret to av Citys mål, og Gary Neville og keeper Fabian Barthez hadde en kamp de aller helst vil glemme. Kampen var det siste derbyet på gamle Maine Road.

Kevin Keegan og Alex Ferguson

Alex Ferguson fikk bank av Kevin Keegans City i det siste derbyet på Maine Road, men tapet i 2002 sved neppe like ille 5-1-tapet Sir Alex opplevde i 1989.

Foto: IAN HODGSON / REUTERS

September 2009: United - City 4-3

Dette er nok etter manges mening en av de beste kampene i Prmeier League noensinne. City utliknet Uniteds ledelse tre ganger, den siste på god overtid. Men Michael Owens vinnermål enda lenger inne i overtiden gjør kampen udødelig.

FBL-ENG-PR-MANUTD-MANCITY -

Michael Owen scorer seiersmålet for United i den legendariske 4-3-seieren på Old Trafford i 2009, kanskje den beste Premier League-kampen noen gang.

Foto: ANDREW YATES / AFP

Februar 2011: United - City 2-1

Det er seiersmålet som gjør denne kampen til noe spesielt. Wayne Rooney hadde noen måneder tidligere bedt om å bli solgt, og fansen skalv av frykt for at storscoreren skulle gå til City, noe de hadde sagt klart fra hva de mente om. Rooney svarte med et fantastisk brassespark som ga 2-1. Han jublet ved å snu ryggen til fansen.

Oktober 2011: United - City 1-6

Dette helt surrealistiske resultatet skulle legge grunnlaget for Citys ligamesterskap der de slo United på målforskjell til slutt. Urokråka Mario Balotelli inspirerte City-laget til en utrolig innsats, og ballene rant inn bak United-målvakta mot slutten. Hjemmefansen har fremdeles problemet med å tro de de så den dagen.

Poengtavlen Manchester United - Manchester City

United-fansen trodde knapt det de så på lystavla på Old Trafford etter lokaloppgjøret mot City 23. oktober 2011.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Desember 2012: City - United 2-3

Wayne Rooney scoret to tidlige mål, men City dominerte etterhvert kampen og utliknet etter pause. Men da alle ventet på Citys seiersmål i sluttminuttene, satte Robin van Persie et kunstverk av et frispark i mål.

Får dagens kamp plass på denne lista?

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.