NRK Meny
Normal

Rekdal frykter rasisme mot landslagsspillerne i Albania

Kjetil Rekdal og Aalesund ble møtt av rasisme fra albanske fans da de spilte mot Tirana i europaligakvalifiseringen i fjor sommer.

Kjetil Rekdal

– Jeg blir ikke kjempeoverrasket om albanske fans kommmer med rasistiske tilrop mot noen av landslagspillerne, sier Kjetil Rekdal.

– Det var veldig heftig med rasisme, mange stygge tilrop og det ble kastet flasker mot flere av spillerne når de skulle ta innkast, sier tidligere Aalesund-trener Kjetil Rekdal til NRK.no.

Fra sidelinjen hadde fikk han en lite hyggelig opplevelse under 1-1-kampen i Albania i juli i fjor. Nå frykter han at landslaget kommer til å oppleve det samme.

Joshua King

Joshua King er usikker på hvordan han kommer til å reagere mot eventuell rasismehets fra albanske tilskuere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg blir ikke kjempeoverrasket om det skjer, sier han og utdyper:

– Det er et veldig fanatisk publikum som backer sitt eget lag og i verste fall går de over streken. Det kommer til å bli en heksegryte med eksplosiv stemning.

– Frynsete rykte

Landslagssjef Egil Olsen har snakket med spillerne om at mottakelsen som venter i Tirana «kanskje ikke blir den beste». Selv om rasisme ikke har vært et konkret punkt på agendaen er spillerne klar over at det kan skje.

– Historikken og ryktet rundt albanske fans er frynsete etter en del uheldige episoder og jeg tror alle spillerne er forberedt på at rasisme kan forekomme, sier Graff.

Stoppet kampen

Aalesunds bortekamp mot Tirana i den albanske hovedstaden ble stoppet på grunn av flaskekasting mot flere av AaFKs mørkhudete spillere. Til slutt måtte dommeren ha hjelp av Tirana-keeperen for å roe ned hjemmefansen.

Daniel Braaten

– Jeg har opplevd rasisme før, må bare heve seg over det, sier Daniel Braaten (t.h.). Her sammen med Per Ciljan Skjelbred på landslagstrening tirsdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Da kampen omsider startet igjen fortsatte publikum med pipekonsert mot AaFK-back Hugues Wembangomo.

Usikker på reaksjonen

Landslagsspiller og Blackburn-proff Joshua King (21), som har gambisk far, innrømmer at han ikke vet hvordan han kommer til å reagere dersom han opplever noe av det samme som Aalesund-spillerne gjorde.

– Jeg skal prøve å beherske meg, men siden jeg aldri har oppplved det før kan jeg ikke svare hundre prosent sikkert på hva som vil skje, sier King til NRK.no.

– Men jeg kan i hvert fall ikke gå av banen slik (Mario) Balotelli truer med, det vil jo jo bare friste tilskuerne til å fortsette, legger han til.

Midtbanespiller Daniel Braaten har i motsetnig til kollegaen opplevd rasisme på fotballbanen.

– Hvis det skjer så skjer det, jeg er der for å spille fotball ikke for å snakke med publikum, sier han.

Norges erfarne landslagskaptein Brede Hangeland har gjennom en lang karriere fått mye «dritt» fra tribunen, som han selv sier det, og forstår at det kan være tøft å ikke reagere på rasisme.

– Man må prøve å ikke la seg påvirke av kritikk fra tribunen, men jeg forstår at det kan være vanskelig hvis noen opplever rasisme, sier Hangeland.

Fotballnyheter