Frykter flyplass-kaos under fotball-VM i Brasil

Mens politi og militære rykker inn for å sikre områdene rundt flyplassen Galeão før fotball-VM, er det lite som tyder på at selve flyplassen kommer til å fungere optimalt under turneringen.

Brazil WCup Air Travel Woes

Med et massivt inntog av nasjonale og internasjonale turister under sommerens fotball-VM i Brasil, er det mange som er bekymret over overfylte flyplasser og et trangt luftrom. Blant annet på den internasjonale flyplassen Galeão i Rio de Janeiro, som vist på bildet.

Foto: Daniel Basil / Ap

Avgangshallen i Galeão, rio de janeiro

Store skillevegger er satt opp i avgangshallen på flyplassen Galeão på grunn av konstruksjonsarbeid. Store deler av arbeidet kommer ikke til å være ferdig før tusentalls turister ankommer byen under VM i juni og juli.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Ødelagte trapper, heiser som ikke fungerer og stillestående rulletrapper. I ankomsthallen pågår byggingen for fullt, det er satt opp avsperringer i store deler av lokalet og lyden av et bor durer i hele lokalet.

Og når fotball-VM starter, kommer problemene fortsatt til å være der, skriver avisen O Globo.

For én uke siden begynte kommisjonærer å se på hvordan flyten av passasjerer og bagasje kan bli bedre. Men selve forbedringene vil ikke skje før etter fotball-VM. Nå jobbes det først og fremst med å få på plass skilt og informasjon for engelskspråklige.

– Kommer til å bli kaos

– Det kommer til å bli et kaos uten like, sier polskfødte Krzytsztof Rybek til NRK.no. Med tre kofferter på bæretrallen foran seg, står han og venter på heisen opp i avgangshallen. Det er bare én av heisene som fungerer, og køen er lang.

– Men brasilianerne er så vennlige, så alle problemene blir tatt med et smil. De finner nok ut av det, sier Rybek, som skal ta et fly videre til Florianópolis.

Flyplassene har vært betraktet som et av de største problemene i forkant av verdensmesterskapet, med 600.000 utenlandske turister og fotballfans som reiser rundt til 12 forskjellige vertsbyer i verdens femte største land.

Avianca er Latin-Amerikas nest største flyselskap og kommer også til å stå for mange av innenlands-flyvningene i Brasil. Selskapet har allerede advart om kaos under VM, og at dette kan føre til fotballfansen går glipp av kampene.

– Problemet er at flyene ikke kommer til å ha noe sted å lande, så man kommer til å fly i sirkel i tre timer, uttalte den brasiliansk-tyske sjefen i Avianca, German Efromovich, for én uke siden.

– Deretter flyr du til neste VM-by, 300 kilometer unna, setter passasjerene på en buss og de ankommer byen først når kampen er ferdig, uttalte han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krzytsztof Rybek

- Det kommer nok til å bli en utfordringen, sier Krzytsztof Rybek om hjemreisen fra Brasil, som skal skje under fotball.VM i juni.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

– Egentlig små problemer

Både president Dilma Rousseff og Moreira Franco, ministeren for sivil luftfart i Brasil, var på plass på Galeão under en pressekonferanse onsdag ettermiddag lokal tid.

Ifølge Franco kommer flyplassen til å være klar til VM starter i juni. Han benyttet også anledningen til å bagatellisere manglene ved flyplassen.

– Det som har blitt til store problemer, er egentlig små problemer. De virker som store problemer fordi man vender tilbake til dem hele tiden, uttalte Franco, som viste til klager på ikke-fungerende heiser og skitne toaletter.

Brasils president Dilma Rouseff var tilstede for å skrive under på en ny konsesjon som delprivatiserer flyplassen. De nye eiere inkluderer det private, brasilianske selskapet Odebrecht TransPort og flyplassen i Singapore, Changi.

Med de nye deleierne investeres det 880 millioner dollar i Galeão innen 2016, og nye og bedre fasiliteter skal være på plass før OL i Rio de Janeiro starter i 2016.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BRAZIL/ Brazil's President Dilma Rousseff attends the signing ceremony of the Rio de Janeiro's international airport concession in Rio de Janeiro

Onsdag ettermiddag var Brasils president Dilma Rouseff på plass på Galeão for å signere en konsesjon som delprivatiserer flyplassen i Rio de Janeiro.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Unødvendig pengebruk

– Det er mange ting som ikke fungerer her. Rulletrappen for eksempel, den er ødelagt, forteller brasilianske Diana Novaes, mens hun peker mot ankomsthallen.

Hun er mindre begeistret over verdensmesterskapet, og føyer seg i rekken av brasilianere som ikke gleder seg nevneverdig til den månedslange turneringen i juni og juli.

– Jeg er «contra Copa», imot VM i Brasil. Jeg skjønner ikke hvorfor de skal bruke masse penger på å flyplasser og stadioner, når vi ikke har elementære helsetjenester, utdanning og infrastruktur i dette landet.

Fotballnyheter