Frykter Ferguson blir en syvende far i huset

MANCHESTER (NRK.no): David Moyes kommer trolig til å lytte mye til sin forgjenger Alex Ferguson. Det kan bli problematisk, mener supportere NRK.no møter utenfor Old Trafford.

Alex Ferguson og David Moyes

Alex Ferguson kan havne i fokus lenge etter sin avgang som Manchester United-manager. Her prøver Ferguson å legge til litt ekstra Fergie-time i en kamp fra 2011.

Foto: Anna Gowthorpe / Ap

– Moyes vil nok lytte til Ferguson. Dersom han trenger tips eller noen å prate med, vil Ferguson være der, ettersom han kommer til å være involvert i klubben, sier Ian Irving, reporter i Premier League News, til NRK.no.

Onsdag ble det klart at Alex Ferguson gir seg som manager i Manchester United, men fortsetter i en rolle som rådgiver og direktør.

Ian Irving

Ian Irving i Premier League News.

Foto: NRK

Fotballekspert Ian Irving mener Fergusons rolle videre, samt valget av David Moyes som ny manager, tyder på at United ønsker å fortsette på relativt lik måte som før.

– Jeg tror en mann som Mourinho ville endret på ting i langt større grad enn Moyes, som viderefører Fergusons tanker. Det tror jeg betyr mye, sier Irving.

Beskrives som Ferguson-klone

Mourinho var en het kandidat til å ta over etter legendariske Ferguson til sommeren, men United-styret var enstemmig i avgjørelsen om å ansette Moyes.

Mange vil se på det som et trygt, konservativt valg, selv om Moyes aldri har vunnet noe på toppnivå.

Mourinho er det nærmeste man kunne komme en tittelgarantist, men pressemeldingen fra United på torsdag gikk langt i å antyde at klubben var mest opptatt av å sikre stabilitet på lang sikt.

Derfor valgte de Moyes, som blir beskrevet som en «Ferguson-klone» av Daily Mirror.

– Han kan fort bli sittende i like mange år som Ferguson, for han er veldig lik. Han har det som skal til, det ser vi for eksempel av det at han tør å ta over, sier Ole Gunnar Solskjær til NRK.

– Moyes er mannen som kan videreføre tradisjonene som Ferguson har bygget klubben på under sin tid på Old Trafford. Han kommer nok ikke til å skifte ut store deler av støtteapparatet, og heller ikke spillerstallen, sier Irving.

– Mourinho ville i større grad ryddet opp

Også når det gjelder spillestil er Moyes et steg i retning Ferguson, mener eksperten.

– Jeg tror Moyes har en tilnærming til spillet som er ganske lik Fergusons. Jeg tror nok Mourinho i større grad ville ryddet opp, tatt med seg sine egne folk og sin egen tankegang. I Moyes får de en som viderefører Fergusons tanker, i stedet for å bygge dem ned, sier Ian Irving.

Everton-manager David Moyes blir Alex Fergusons etterfølger. Han har signert en seksårskontrakt med Manchester United.

Se NRKs intervju med både Premier League-ekspert Ian Irving og supportere utenfor Old Trafford. Reporter: Mads Håby.

– Viktig at Ferguson ikke blir en rådgiver i for stor grad

Nå frykter enkelte supportere at det vil bli vanskelig for Moyes å ta full styring over klubben med Ferguson i kulissene.

Manchester United-supportere

NRK møtte flere Manchester United-supportere utenfor Old Traffor torsdag ettermiddag. Disse to var bekymret for Fergusons påvirkningsmuligheter fremover.

Foto: NRK

– Det er viktig at han får sette sitt eget preg på klubben, og at Ferguson ikke blir en rådgiver i for stor grad, sier en supporter NRK.no møter utenfor Old Traffor torsdag ettermiddag.

Han har likevel tro på at United løser den potensielle floken.

– Klubben har vært tydelige på at manageren har ansvaret. Og i tillegg er de to gode venner, så jeg tror det blir bra, fortsetter han.

Håper Ferguson ikke setter seg i førersetet

NRK.no snakket med flere supportere i Manchester som frykter det samme.

– Jeg tror det vil være lettere for sir Alex å sitte i baksetet med Moyes enn med Mourinho. Men jeg håper Ferguson ikke setter seg i førersetet, hvis du skjønner hva jeg mener, sier en annen.

– Det ville helt klart sett annerledes ut hvis Mourinho var den nye manageren, sier han.

Gir råd via sms

Ferguson har blitt kjent de siste årene for å tilby råd og tips, blant annet til sine gamle spillere. Blant annet har Ole Gunnar Solskjær flere ganger uttalt at han ber Ferguson om råd via tekstmeldinger.

David Moyes og Alex Ferguson

David Moyes må greie å stenge en del av Alex Fergusons kommentarer ute om han skal lykkes som Manchester United-manager, mener enkelte supportere.

Foto: Matthew Peters / Man Utd via Getty Images

Supporternes nervøsitet bygger også på det faktum at det virker åpenbart at Ferguson selv ba om at Moyes skulle få jobben. Det innrømmet medeieren i United torsdag.

Dermed har Ferguson allerede fått innflytelse i en viktig avgjørelse om årene etter hans avgang.

– Søket etter ny manager var veldig kort. Alex var veldig tydelig i sin anbefaling. Vi er begeistret over at David har sagt ja til jobben, sa klubbens deleier Avram Glazer i pressemeldingen om at Moyes fikk jobben.

Moyes: – Vet hvor vanskelig det blir

David Moyes selv var raskt ute torsdag med å uttale at han vet akkurat hvor tøft det blir å overta etter Alex Feruguson.

– Jeg vet hvor vanskelig det kommer til å være å etterfølge tidenes beste manager, men muligheten til å være manager for Manchester United er ikke noe man får spesielt ofte. Jeg gleder meg veldig til å ta over neste sesong, sier Moyes.

– Det er en stor ære å bli spurt om å være den neste manageren i Manchester United. Jeg er begeistret over at sir Alex valgte å anbefale meg. Jeg har stor respekt for alt han har gjort for klubben, sier Moyes.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp