Hopp til innhold

Brad Friedel (40) har spilt hver eneste Premier League-kamp de siste sju årene

Keeperlegenden har 276 kamper på rad. Nå har han tatt fått på en ny Premier League-sesong. – Det er helt sykt, sier Erik Thorstvedt.

Brad Friedel

Brad Friedel (40) imponerte i mål for Tottenham i lagets første ligakamp denne sesongen selv om det ble 0-3-tap mot Manchester United.

Foto: JON SUPER / Ap

Amerikaneren har spilt hver eneste Premier League-kamp siden 14. august 2004, da var Manchester Uniteds nye keeper, David de Gea, 13 år.

– Det er helt sykt, sier den norske keeperlegenden Erik Thorstvedt til NRK.no om Friedels rekord.

– Du må huske at han i denne perioden helt sikkert også har vært syk og småskadet, et vanlig menneske er jo det på et eller annet tidspunkt. Han har nok en høy smerteterskel i tillegg til at det ligger litt prestisje i å ikke stå over en kamp, tror tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt.

– Tottenham burde startet med Gomes

Mandag tok Friedel fatt på en ny Premier League-sesong. Denne gangen for sin nye klubb Tottenham.

De fleste trodde Tottenham-manager Harry Redknapp skulle velge fjorårets førstekeeper Heurelho Gomes i mål i sesongåpningen (Tottenhams første kamp ble utsatt) mot Manchester United , men i stedet overrasket han og satte veteranen i mål.

Laster innhold, vennligst vent..

– Selv om Gomes gjorde noen feil i fjor burde Tottenham bruke Gomes, men hvis Friedel fortsetter å spille bra får han fort spille resten av sesongen. Klubben kan imidlertid ikke regne med han i mer enn to til tre år, sier Thorstvedt som synes det er rart at Tottenham kjøpte en 40 år gammel spiller.

(Les videre under bildet.)

Brad Friedel og Henry

Brad Fridel har en lang karriere i England bak seg. Her diskuterer han med daværende Arsenal-spiller Thierry Henry i en kamp mellom Blackburn og Arsenal i 2004.

Foto: PAUL SANDERS / REUTERS

Rekorden «reddet» av FA

Friedel

Detter røde kortet i kampen mellom Liverpool og Aston Villa i 2009 kunne stoppet rekorden til Brad Friedel (sittende).

Foto: PAUL ELLIS / AFP
David de Gea

Manchester Uniteds nye keeper er 20 år yngre enn Tottenhams nye keeper Brad Friedel.

Foto: Tim Hales / Ap
Erik Thorstvedt

Erik Thorstvedt er imponert over Brad Friedels prestasjon.

Foto: Torunn Westvik Tørneng / NRK

Friedel, som er dobbelt så gammel som United-keeperen som voktet buret mot Tottenham mandag, har hatt rekorden for flest spilte PL-kamper i snart tre år.

Kort tid etter at han tok rekorden i en kamp mot Fulham i november 2008 kunne han imidlertid ha mistet den da han i slutten av mars 2009 ble utvist mot Liverpool. Friedel taklet Fernando Torres i en kamp Villa tapte 0-5 og etter reglene skulle han da ha måttet stå over minst en kamp.

Men etter å ha studert tv-bildene kom Det engelske fotballforbundet (FA) frem til at Friedels takling var å «anse som relativt uskyldig» og trakk tilbake det røde kortet. Dermed kunne keeperen fortsette å forbedre rekorden sin.

Vanskelig vei til England

Etter mandagens debut mot United er rekorden på 276 kamper.

  • Hvor lenge tror du Friedel holder på? Si din mening nederst i saken!

Selv om Tottenham tapte 0-3 viste 40-åringen at han fortsatt holder et høyt nivå med et par meget gode redninger.

– Jeg synes Friedel sto en utmerket kamp, vi er heldige som har tre gode keepere, sa Tottenham-manager Harry Redknapp etter kampen.

Veien til Premier League var imidlertid ikke enkel for amerikaneren.

Etter flere forsøk på å komme seg til England fikk han omsider arbeidstillatelse i 1997 og signerte for Liverpool. Siden han aldri slo ordentlig gjennom i klubben gikk han til Blackburn i 2000. Han ble i hele åtte sesonger i klubben, spilte 287 kamper og scoret (!) ett mål. Veien til Tottenham gikk via tre sesonger i Aston Villa.

Keepere holder ut lengst

Keeperlegenden Erik Thorstvedt, som la opp 34 år gammel etter 218 kamper for Tottenham på toppnivå i England, er ikke i tvil om at keepere har bedre odds for en lang karriere enn utespillere.

– Det er definitivt mye lettere å holde på lenge som keeper. Du ser aldri en utespiller som klarer å spille alle kampene i to sesonger på rad. Hvorfor noen holder på lengre enn andre tror jeg handler mye om gener og hvor godt du tar vare på deg selv. Du må vite at du må trene alternativt når du blir eldre, sier Thorstvedt og legger til:

– Før kunne man holde på til man var rundt 33 år, mens vi i dag ser spillere på over 40 år.

Hvor lenge tror du Friedel holder på? Si din mening her!

Fotball

  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

    Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

    Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

    Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

    (©NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • KFUM Oslo sikret klubbens første eliteserieseier

    Etter to uavgjort og ett tap vant KFUM Oslo sin første eliteseriekamp søndag. To mål før pause sørget for 2-0-seier over Sarpsborg på bortebane.

    Oslo-laget var effektivt før hvilen, og Johannes Nuñez og Petter Nosa Dahl ordnet 2–0. Sarpsborg ledet an i andreomgangen, men greide ikke å forhindre at poengene ble med tilbake til hovedstaden.

    Eliteserien i fotball 2024: Sarpsborg 08 - KFUM Oslo
    Foto: Christoffer Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden