NRK Meny
Normal

Ny mållinjeteknologi skapte full forvirring etter Frankrike-scoring

Den splitter nye mållinjeteknologien ble for første gang brukt til å godkjenne et VM-mål da Frankrike vant mot Honduras søndag kveld.

Mållinjeteknologi Frankrike

SE VIDEO: Slik var den mye omtalte «mållinjeteknologi-scoringen» som til slutt sørget for en 2-0-ledelse til Frankrike. Innfelt ser du grafikken som viser at scoringen er godkjent.

Laster innhold, vennligst vent..
  • Se de andre scoringene nederst i saken!

Men i sekundene etter scoringen var den nye teknologien mer forvirrende enn oppklarende.

Didier Deschamps og Suarez

Frankrikes landslagssjef Didier Deschamps diskuterte heftig med sin kollega fra Honduras etter 2-0-scoringen. Det var tidenes første VM-mål som ble godkjent ved bruk av mållinjeteknologi.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

– Teknologien sier at den ikke er inne, utbrøt NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith da de første bildene rullet over skjermen.

Han var ikke alene om å tro det, for på tv-skjermen sto det tydelig «no goal». Dette ble også vist på storskjermen på stadion.

Forvirringen var dermed total siden dommeren allerede hadde godkjent målet.

– Vi ble urolige da de viste et bilde på storskjermen av at det ikke var mål, sa Frankrikes landslagssjef Didier Deschamps etter kampen ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det neste bildet som dukket opp viste imidlertid at ballen likevel var inne.

– Jeg ble rundlurt av leketøyet til Blatter, sa NRKs ekspertkommentator Lars Tjærnås da.

Bakgrunnen for det hele var et skudd fra Benzema som Honduras-keeperen fomlet med på streken, men som altså til slutt ble godkjent som scoring.

Grunnen til at dommer Sandro Ricci var så sikker i sin sak, er at dommerne i løpet av sekunder får et signal til klokken sin om teknologien viser at ballen er inne eller ikke.

Benzema

Frankrikes Karim Benzema var kampens store spiller med to scoringer og ett skudd som Honduras-keeperen fomlet over streken til selvmål.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

– Ikke stille lengde på Toten

Sepp Blatter, presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), har satset mye på å ha den nye teknologien klar til VM i Brasil.

Systemet fikk sin debut fredag, da det avgjorde at en chilensk avslutning ikke hadde vært over streken.

Søndag kom det altså til sin rett igjen, og selv om både Honduras-trener Luis Fernando Suarez og Frankrikes landslagssjef Didier Deschamps så ut som spørsmålstegn, ble målet godkjent takket være teknologien.

Det er første gang et VM-mål er blitt godkjent etter bruk av mållinjeteknologi.

Etter noen forvirrende minutter slo også til slutt duoen Stabrun Smith og Tjærnås seg til ro med at teknologien hadde bestemt seg for at det var scoring.

– Det er der hele ballen skal være inne, sa Stabrun Smith da det kom en reprise og la til:

– Det er greit det, bare få framstillingen av den teknologien til å fungere neste gang, så er vi kjempefornøyde.

– Det er VM i fotball, ikke kretsmesterskap i stille lengde på Toten, og da må du ha teknologi som viser krystallklart om ballen er inne, la Tjærnås til.

– Må lære av tennis

Etter kampen sa Stabrun Smith følgende om hvordan han opplevde den forvirrende situasjonen:

Andreas Stabrun Smith

Andreas Stabrun Smith kommenterte kampen mellom Frankrike og Honduras.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Hensikten med den nye teknologien skal jo være å oppklare om det er mål eller ikke, men ved første anledning skapte den mer forvirring enn det ville vært med den gamle metoden uten mållinjeteknologi.

– Her har FIFA noe å lære av for eksempel tennis hvor de er veldig klare og konsise med å si om ballen er ute eller ikke.

Kommentatoren som skal kommentere mange kamper under mesterskapet i Brasil, tror det nå vil bli tatt grep om hvordan teknologien blir vist frem videre i mesterskapet.

– Etter å ha sett forvirring til trenerne Suarez og Deschamps er jeg ganske sikker på at det blir gått en runde på hvordan dette faktisk skal praktiseres.

– Her må de (FIFA) få inn noen som forstår hva som er poenget med å ha mållinjeteknologi, og det er ikke å vise frem selve teknologien, men faktisk å vise om det er mål eller ikke, sier han bestemt.

Benzema-show

Den mye omtalte scoringen kom bare tre minutter etter pause og var Frankrikes andre i kampen mot Honduras. Benzema skjøt på direkten fra hjørnet av femmeteren og via stolpen. Ballen spratt tilbake på streken rett mot Honduras-keeper Noel Valladares som altså rotet den akkurat over streken.

20 minutter før slutt punkterte så Benzema definitivt kampen med sin andre scoring for kvelden («mållinjeteknologi-scoringen» ble regnet som selvmål av keeper). Et skudd fra høyre gikk hardt i nettet bak i målet, og det ikke trengtes teknologi for å vise at var inne.

Straffe

Den første scoringen kom på straffe på tampen av første omgang da «Les Bleus» fikk uttelling etter en omgang med massivt press.

Årsaken til straffen var en kraftig dytt i ryggen på Pogba. Mannen bak den totalt unødvendige dytten, Wilson Palacios, pådro seg sitt andre gule på bare 15 minutter og ble utvist.

Før det hadde både Blaise Matuidi og Antoine Griezmann sendt ballen i tverrliggeren for Frankrike.

Etter at alle lagene i gruppe E har spilt én kamp hver leder Frankrike på målforskjell foran Sveits.

Se video: 1-0-målet

Frankrike i ledelsen etter straffe og rødt kort til Honduras

SE VIDEO: Slik var Benzemas straffescoring og Honduras' røde kort.

Se video: 3-0-målet

Frankrike øker til 3-0 og Benzemas tredje scoring

SE VIDEO: Slik var Benzemas 3-0-scoring.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.