NRK Meny
Normal

– En av de aller største

Når Frank Lampard (35) nå er ferdig i Chelsea, er det en legende som gir seg, mener tidligere Chelsea-spiller Erland Johnsen.

LAMPARD

Frank Lampard er en av Chelseas aller største spillere gjennom tidene, mener Erland Johnsen (innfelt).

Foto: ANDREW YATES / Afp

I dag annonserte Frank Lampard at han gir seg i Chelsea, klubben han har spilt i siden 2001.

FBL-ENG-PR-CHELSEA-LAMPARD-FILES

Frank Lampard med Mesterliga-trofeet etter at Chelsea slo Bayern München i finalen i 2012.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Erland Johnsen har høy status i Chelsea etter sin periode i klubben fra 1989 til 1997, og husker at han møtte Frank Lampard aller første gang i en reservelagskamp mot West Ham.

– Jeg er så heldig at jeg har fått treffe ham en del ganger, og har fått overvære foredrag han har holdt. Han er virkelig blå, en utrolig ambassadør for klubben, sier Erland Johnsen til NRK.no.

Chelseas mestscorende

Siden han ble kjøpt for 11 millioner pund før 2001-sesongen har Lampard scoret 211 mål på 648 kamper. Det gjør at han er Chelsea mestscorende spiller gjennom tidene. At han har klart det fra midtbaneposisjon gjør det hele enda mer imponerende.

– Han har spilt så mange kamper, og alle de målene han har scoret, viktige mål også. Jeg har utrolig respekt for den mannen, sier Erland Johnsen.

Nest best i verden

Fra 2003/4-sesongen og fram til 2012/13-sesongen, altså ti sesonger på rad, scoret Frank Lampard mer enn ti mål Premier League. Det er bare Wayne Rooney som har klart det samme. Og senker vi listen til fem mål per sesong, så har Frank Lampard scoret det i sytten sesonger på rad. Det er mer enn noen andre.

– Da jeg kom til denne klubben for tretten år siden, trodde jeg aldri at jeg skulle være så heldig å få spille så mange kamper og få være en del av en slik fremgang. Denne klubben er blitt en del av mitt liv, sa Lampard da avskjeden var klar.

En av verdens beste

Det er bare fire spillere som har scoret flere mål enn Lampard i Premier League-historien, og vi må helt ned på syttende plass for å finne den neste som ikke er spiss, Liverpools Steven Gerrard.

Frank Lampard ble kåret til årets spiller i Premier League i 2005, og samme år ble han nummer to i FIFA sin kåring av verdens beste spillere. Ronaldinho vant, med Frank Lampard på andre plass og Samuel Eto'o på tredje.

SPORT SOCCER PLAYER

Frank Lampard med trofeet som beviser at han ble kåret til verdens nest beste spiller i 2005.

Foto: RUBEN SPRICH / REUTERS

Rekord-spilleren

Men det er lagspilleren Lampard vil bli husket som. Han var en av de viktigste spillerne på et Chelsea-lag som vant ligaen i 2004/5 og 2005/6. Han vant FA Cupen 2007, 2009 og 2010. Han var en del av Chelsea-laget og scoret i straffespark-konkurransen da de blå vant mesterligaen i 2012, og han spilte hele kampen da de vant europaligaen i 2013.

Aller mest vil kanskje Frank Lampard huskes for sin pålitelighet. I en lang periode fram til 2007 spilte han 164 kamper på rad, før et virus satte ham ut av spill i en bortekamp mot Manchester City i romjula 2007.

Naturlig avgang

Hvor Frank Lampard er i Chelsea-historien målt opp mot andre legender, synes Johnsen det er vanskelig å si.

– Oi, det er et vanskelig spørsmål. Han er godt inne i topp ti, og ligger nok og lukter opp mot topp fem også, sier han, og selv om han er stor fan av Lampard, synes han ikke er unaturlig at han nå er ferdig i klubben.

– Det må fornyes i Chelsea også, så jeg synes ikke det er rart at de slipper han, men det er jo en av legendene som forsvinner, sier Erland Johnsen til NRK.no.

Lampard er visekaptein i den engelske troppen som spiller sin første kamp i VM mot Italia 14. juni.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.