Fotballstreiken er avsluttet: - Ja, det var verdt det

Klubbene beholder retten til å inngå utstyrsavtaler, men lover å lytte til spillerne. - Vi må være fornøyde med at vi fikk gjennom seks av syv punkter, sier Joachim Walltin i NISO.

Video Joachim Walltin

NISO-leder Joachim Walltin er fornøyd med resultatene av streiken. Se intervju med Walltin her.

- Partene har blitt enige om en ny avtale, og streiken er avblåst. Det er blitt enighet om alle punkter der det var uenighet, sa direktør Nils Røine i Norsk toppfotball til NRK klokken 20.55 søndag kveld.

Dermed var streiken avblåst, og de 95 eliteseriespillerne som ble tatt ut i streiken møter til trening som vanlig på mandag.

Fotballstreiken varte i litt over to og et halvt døgn, og betydde at søndagens eliteserierunde ble utsatt.

- Vi har fått til en avtale som er grei å jobbe videre etter, sier NHOs representant Bjørn Tangnes til NRK.

Får medbestemmelsesrett

Streikens mest omtalte sak har vært spillernes krav om å få velge fotballsko, keeperhansker og annet utstyr uavhengig av klubbenes avtaler med utstyrsleverandører.

Spillerne har ikke fått gjennom dette kravet, men får nå en slags medbestemmelsesrett i utstyrsavtaler.

- I henhold til den nye avtalen skal de tillitsvalgte i klubbene være med på å gi sine innspill i forbindelse med inngåelsen av utstyrsavtaler, sier NHO-representant Bjørn Tangnes til NRK.

Klubbene har forpliktet seg til å lytte til spillerne, men har fortsatt siste ord i hva slags avtaler som skal inngås.

 • Se oversikten over spillernes krav til høyre under videovinduet.
Video Intervju med Bjørn Tangnes

Se NRKs intervju med Bjørn Tangnes.

- Absolutt verdt det

Joachim Walltin i spillerorganisasjonen NISO mener streiken har bidratt til at folk nå skjønner hvor viktig det er for fotballspillere med godt utstyr.

- Var det verdt det å streike?

- Ja, det føler jeg absolutt. Hvis ikke hadde vi aldri nådd så langt. Det var null bevegelse fra starten av, og nå har vi fått gjennomslag på seks av syv punkter, sier Walltin til NRK.

Walltin mener medlemmene bør være fornøyd med at NHO har måttet strekke seg langt.

- Vi føler vi har fått støtte av de som har satt seg inn i dette, sier Walltin.

- Bra for norsk fotball

Avblåsningen av streiken gjør at cuprunden på onsdag går som planlagt.

Dermed kan fotball-Norge trekke et lettelsens sukk. Flere sentrale aktører, blant annet Vålerengas trener Martin Andresen, har kritisert streken.

«Vi takker partane for at dei har løyst konflikten. Vi gler oss no til cup-runden onsdag,» skriver Yngve Hallén, president i Norges fotballforbund, på mikrobloggtjenesten Twitter.

- Det er bra for norsk fotball at det bare ble én serierunde som ble avlyst. Ikke minst er dette bra for landslaget, sier pressesjef Nils Heldal i Rosenborg Ballklubb til NRK.

Alt om fotballstreiken:

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Bodø/Glimt og Roma stiller til pressekonferanse.
 • Giroud sendte Milan til tabelltopp

  Olivier Giroud scoret tirsdag i sin tredje strake kamp som Serie A-spiller. Han ble matchvinner hjemme mot Torino og sendte Milan til tabelltoppen.

  Ifølge Sky Italia er det bare Mario Balotelli (2013) som i moderne tid har fått nettsus i sine tre første kamper i den italienske toppdivisjonen.

  Franskmannen står med fire ligamål. Tirsdag avgjorde han etter 14 minutters spill. En corner fra Sandro Tonali ble lagt ned på bakerste stolpe av Rade Krunic. Giroud var først på ballen og styrte inn 1-0.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Slo Leeds med Ødegaard ute av laget

  Martin Ødegaard var ikke å se hverken fra start eller på benken da Arsenal møtte Leeds. Mikel Arteta bekreftet etter kampen at Ødegaard er skadet.

  Men laget fra Nord-London hadde god kontroll på Leeds, og vant til slutt 2-0 i ligacupens 4. runde.

  Det var først Callum Chambers som sendte Artetas lag i føringen. Deretter satte Eddie Nketiah 2-0 da han plukket opp et tilbakespill mot Leeds-keeper Illan Meslier.

  Arsenal
  Foto: Justin Tallis / AFP
 • Dortmund videre uten Haaland

  Regjerende mester Borussia Dortmund slet med å slå hull på nivå to-laget Ingolstadt i den tyske fotballcupen. Så entret Thomas Hazard banen og ordnet 2-0.

  Belgieren glitret umiddelbart etter innhoppet i det 71. minutt. Fra fem meter styrte han straks inn en pasning fra Julian Brandt. Samme duo slo til igjen ni minutter senere.

  Denne gangen doblet Hazard til 2-0 på volley. Han sto fram i Erling Baut Haalands skadefravær.

  Germany Soccer Cup
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Hazard nedprioriteres i Madrid

  Real Madrids belgiske stjerne Eden Hazard må finne seg i at treneren velger andre spillere selv om han nå er kampklar igjen.

  Real Madrid-trener Carlo Ancelotti sier rett ut at han foretrekker andre spillere. Ancelotti sier Hazard er en toppspiller som har alt.

  – Han må finne seg i det. Han spiller ikke, men har alt det en Real Madrid-spiller skal ha. Noen ganger er det sånn at treneren foretrekker andre. Det gjør treneren nå. Det viktige er at han er motivert og klar for å jobbe, sier Ancelotti. (NTB)

  FILE PHOTO: Hazard with the match ball after Real Madrid's Champions League Group D match against Sheriff Tiraspol
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Reiten på venstreback

  Guro Reiten starter i uvant posisjon når hun starter på venstreback i møtet med Belgia i kveld.

  – Det blir spennende. Jeg har snakket med Martin Sjögren, og som jeg alltid sier, så gjør jeg det som er best for laget. I dag betyr det en ny posisjon, så det blir spennende, sier Reiten til NRK.

  Sjögren påpeker at hun tidvis har hatt en lignende rolle for Chelsea.

  Slik starter Norge:

  Cecilie Fiskerstrand – Tuva Hansen, Guro Bergsvann, Maria Thorisdottir – Elisabeth Terland, Vilde Bøe Risa, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten – Caroline Graham Hansen, Frida Maanum – Lisa-Marie Karlseng Utland.

  Norge - Belgia kvinner spiller landskamp på Ullevål stadion 26. oktober 2021, kvalifisering til VM i fotball 2023. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK
  Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England