Hopp til innhold

Her er Premier League-spillernes bok-anbefalinger

Verdens beste fotballspillere trekker frem Roald Dahl når de skal anbefale sine favorittbøker til barn. – Å lese er en av livets store fornøyelser, sier Frank Lampard.

frank

Chelsea-spiller Frank Lampard viser seg å være en skikkelig lesehest. Pippi Langstrømpe dukker også opp på listen over Premier League-spillernes favorittbøker.

Forfatter Roald Dahl

Avdøde Roald Dahl viser seg å være en stor favoritt også blant fotballspillere.

Foto: Scanpix / Scanpix
zlatan

Zlatan Ibrahimovic er en av mange fotballspillere som har gitt ut selvbiografi. Boken hans er favorittboken til Raheem Sterling.

Foto: Wiklund, Anders / NTB scanpix

Hva gjør en Premier League-spiller når han ikke spiller fotball? Den gjengse oppfatningen er nok omtrent slik; de spiller playstation. Ser fotballkamper på tv. Handler dyre klokker og kjører rundt i byen i fine biler.

Forutinntatte holdninger til sides, det er på tide å bytte de ut med for eksempel dette bildet; Frank Lampard i en godstol, leselyset på og nesen godt plantet i en bok.

Roald Dahl er favoritten

Flere Premier League-spillere avslører nemlig nå stor interesse for lesing. De har listet opp sine favorittbøker i forbindelse med et samarbeid klubbene har inngått med organisasjonen «National Literacy Trust», som jobber for å fremme leselyst blant barn.

Listen er gjengitt i flere britiske medier, blant annet The Telegraph.

Ikke overraskende leses det mange fotballbøker blant spillerne. For eksempel er favorittboken til Liverpools Raheem Sterling selvbiografien til Zlatan Ibrahimoviv, som på norsk heter «Jeg er Zlatan».

Det er bare ett av flere skandinaviske innslag på boklisten.

Norsk-britiske Roald Dahl viser seg å være en stor favoritt. Han er forfatteren som nevnes flest ganger på listen. «Verdens største fersken» er en av favorittbøkene til Newcastles Sammy Ameobi.

Lampard: – En av livets store fornøyelser

Også Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe dukker opp på listen til organisasjonen som jobber for å fremme leselysten hos barn.

Nevnte Lampard forteller at bøker er en av hans store lidenskaper, men også han ønsker først og fremst at barn skal lese mer.

– Det er veldig lett for unge mennesker å bli distrahert av pc-spill og tv, men viktigheten i å få barn til å like å lese var inspirasjonen bak mine egne bøker, sier han.

Lampard har vært med på å skrive en rekke fotballbøker for barn.

– Uansett om du leser med barna dine eller bare koser deg med en god bok selv, så er det en fin ting å gjøre og en av livets store fornøyelser, legger han til.

Her er spillernes favorittbøker:

 • Arsenal: Wojciech Szczesny: «The Glass Mountain and other Polish Fairy Tales» av Elsie Byrde og «How Not to Be a Professional Footballer» av Paul Merson.
 • Aston Villa: Jed Steer: «Hobbiten» av JRR Tolkein og «One Shot» av Lee Child.
 • Cardiff City: Andrew Taylor: «Roy of the Rovers: The Unauthorised Biography» av Mick Collins. Craig Bellamy: «GoodFella» av Craig Bellamy.
 • Chelsea: Frank Lampard: «Ratburger» av David Walliams og «Team of Rivals: Lincoln Film Tie-in Edition Lincoln» av Doris Kearns Goodwin.
 • Crystal Palace: Aaron Wilbraham: «Alien Alby» av Kaye Umansky og «Gazza: My Story» av Paul Gascoigne
 • Everton: Steven Naismith: «Harry Potter and the Philosopher's Stone» av JK Rowling og «Gone for Good» by Harlan Coben
 • Fulham: Dan Burn: «Charlie and the Chocolate Factory» av Roald Dahl og «Angels and Demons» av Dan Brown
 • Hull City: Liam Rosenior: «Oxford Junior History: Tudors and Stuarts» av R.E.C. Burrell og «Pep Guardiola: Another Way of Winning: The Biography» av Guillem Balague
 • Liverpool: Raheem Sterling: «Holes» av Louis Sachar og «I am Zlatan Ibrahimovic» av Zlatan Ibrahimovic
 • Manchester City: Joleon Lescott: «Funnybones» av Janet & Allan Ahlberg og «Ronaldo: The Journey of a Genius» av James Mosley
 • Manchester United: Ashley Young: «Charlie and the Chocolate Factory» av Roald Dahl og «Open» by Agassi
 • Newcastle United: Sammy Ameobi: «The BFG» av Roald Dahl og« Lord of the Rings» av JRR Tolkien
 • Norwich City: Russ Martin: «James and the Giant Peach» av Roald Dahl og «The Damned Utd» av David Peace
 • Southampton: James Ward-Prowse: «James and the Giant Peach» av Roald Dahl og «David Beckham» av David Beckham
 • Stoke City: Charlie Adam: «The Gruffalo's Child» av Julia Donaldson/Axel Scheffler og «My autobiography» av Alex Ferguson
 • Sunderland: John O'Shea: «Fantastic Mr Fox» av Roald Dahl og «Sycamore Row» av John Grisham
 • Swansea City: Nathan Dyer: «The Twits» av Roald Dahl og «My Premier League Diary» av Ashley Williams
 • Tottenham Hotspur: Jan Vertonghen: «Matilda» av Roald Dahl og «Inferno» av Dan Brown
 • West Bromwich Albion: Jonas Olsson: «Pippi Longstocking» av Astrid Lindgren og «Bob Dylan, Chronicles, Volume One»
 • West Ham United: Joey O'Brien: «The Cry of the Wolf» av Melvin Burgess og «The Fall and Rise of Matt Hampson» av Paul Kimmage

Fotball

 • Positive meldinger etter dramatisk fotballkamp i Nederland

  Fotballkeeperen Etiënne Vaessen skal etter forholdene ha det bra etter den uhyggelige situasjonen under kampen mellom Waalwijk og Ajax lørdag.

  – Heldigvis svarte Etienne da vi snakket til ham, sa Waalwijk-direktør Frank van Mosselveld ved midnattstider lørdag, ifølge avisen De Telegraaf.

  Oppgjøret mellom Waalwijk og Ajax ble aldri ferdigspilt. I sluttminuttene lå hjemmelagets målvakt bevisstløs på bakken etter en duell der han skal ha blitt truffet i hodet av foten til en motspiller.

  Vaessen kolliderte med Ajax-spissen Brian Brobbey i det 83. minutt. Det ble umiddelbart ropt på medisinsk hjelp.

  Ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf ble det satt i gang gjenoppliving, og noen minutter senere ble Vaessen båret av banen og fraktet til sykehus.

  Ifølge van Mosselveld tyder lite på at Vaessen skal ha fått hjertestopp. Han roser helsepersonellet for deres innsats.

  Flere av spillerne brast ut i gråt ute på banen.

  (NTB)

  Waalwijk Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Fortsatt ingen Messi-retur for Inter Miami

  Lionel Messi glimret fortsatt med sitt fravær på banen da Inter Miami lørdag spilte 1-1 mot gjestene New York City FC på hjemmebane i Fort Lauderdale.

  Messi pådro seg en bein-skade i kampen mot Toronto FC forrige onsdag. Han måtte gå av banen etter bare 37 minutter.

  Lørdag ble det først 45 minutter før kampstart annonsert at argentineren ikke var i Miami-troppen.

  I hans skadefravær klarte Miami uavgjort lørdag etter at argentineren Tomas Aviles scoret sitt første mål for klubben da han fem minutter på overtid utlignet til 1-1.

  (NTB)

  US Open Cup Soccer
  Foto: Rebecca Blackwell / AP
 • Manchester United tapte igjen - verste ligastart på 34 år

  Manchester United får det ikke til å stemme i Premier League. Lørdag tapte laget 0-1 hjemme mot Crystal Palace.

  Det var det andre strake hjemmetapet på Old Trafford. Inntil nylig hadde United gått over ett år uten nederlag i egen storstue.

  Etter syv kamper i Premier League denne sesongen står de dermed med fire tap og bare ni poeng. Det gjør at de er på 10. plass på tabellen i skrivende stund, ni poeng bak byrival Manchester City.

  Det er ifølge BBC den verste sesongstarten til United på 34 år.

  Høsten 1989 sto Manchester United med bare syv poeng etter de syv første ligakampene.

  Gjestene fra London kom foran etter et småvilt volleytreff fra Joachim Andersen. Et frispark havnet hos dansken i det 25. minutt, og på halvspretten sendte han ballen i krysset.

  Det ble mye forsvarsjobb for gjestene resten av kampen, men det mestret Crystal Palace og de kunne dermed juble for sesongens tredje ligaseier og revansje etter at de tapte 0-3 mot nettopp Manchester United tidligere i uka. (NTB/NRK)

  Premier League - Manchester United v Crystal Palace
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Ødegaard herjet i storseier

  Arsenal er fortsatt ubeseiret i Premier League denne sesongen før neste ukes storkamp mot Manchester City. Lørdag hadde de full kontroll borte mot Bournemouth, i en kamp som London-laget til slutt vant 4-0.

  Sentral i seieren var Arsenals norske kaptein, Martin Ødegaard. Nordmannen slo først innlegget som til slutt endte med 1-0-scoringen til Bukayo Saka etter et kvarter.

  Deretter var det Ødegaard som fikk sjansen fra straffemerket rett før pause da Eddie Nketiah ble felt inne i 16-meteren.

  Der gjorde Ødegaard ingen feil og scoret sitt tredje Premier League-mål for sesongen.

  I den andre omgangen tok det kun fem minutter før Ødegaard selv ble felt inne og Arsenal på ny fikk straffe.

  Den tok Kai Havertz, en sjanse tyskeren tok vare på og dermed scoret sitt første mål for Arsenal etter overgangen fra Chelsea i sommer.

  På overtid fastsatte Ben White sluttresultatet til 4-0 da han headet inn et godt slått frispark fra Ødegaard.

  Arsenal Martin Ødegaard
  Foto: IAN WALTON / Reuters
 • Haaland usynlig og målløs i nytt City-tap

  Manchester City røk ut i ligacupen etter tap mot Newcastle i midtuka og lørdag kom sesongens første tap i Premier League. Borte mot Wolverhampton tok hjemmelaget ledelsen allerede etter tolv minutter.

  Pedro Neto stormet inn i boksen og prøvde å finne en medspiller. Istedenfor fant han landsmannen Rúben Dias, som på uheldig vis styrte ballen inn i eget nett.

  Selvmålet var kampens eneste mål i den første omgangen og i pausen fikk Oscar Bobb klarsignalet. Den unge nordmannen kom inn til sin tredje Premier League-kamp og det tok ikke lang tid før han gjorde seg bemerket.

  Drøyt ti minutter ut i omgangen ble han felt like utenfor 16-meteren til Wolverhampton. Julián Álvarez tok ansvar på frisparket og sendte av gårde et skudd som suste opp i det nærmeste hjørnet.

  I en kamp hvor Erling Braut Haaland var så godt som usynlig, presset City på for ledermålet. Istedenfor utnyttet Wolverhampton det da Hwang Hee-chan kontret inn 2-1 halvveis i omgangen.

  Til tross for at City presset på i siste halvdel av omgangen, kom aldri scoringen. Dermed ble det sesongens første Premier League-tap for City, som kan passeres av Liverpool senere lørdag.

  Erling Braut Haaland Wolverhampton
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters