Fotballprofiler om draktene: – Håpløst!

Flere i fotballmiljøet rister på hodet over at landslaget reiser til VM i Canada uten egne kvinnedrakter.

Drakt

Monica Knudsen (øverst til venstre) og Ragnhild Gulbrandsen (nederst) synes ikke det er greit at NFF og Nike ikke greier å få på plass landslagsdrakter med passform for kvinner.

Foto: NTB scanpix

– Det er håpløst. Jeg synes ikke det holder å si at man ikke rakk å levere drakter til mesterskapet, sier tidligere landslagsspiller Ragnhild Gulbrandsen.

Mandag skrev NRK om at flere av spillerne på kvinnelandslaget stusser på de nye landslagsdraktene, som skal brukes under VM i sommer.

Draktene er nemlig for store til flere av spillerne, som blant annet brukte klyper for å få draktene til å sitte under en fotografering. Draktene er i såkalt unisex-modell og har derfor større overdeler og lengre shortser enn damemodeller.

– Prinsipp og signaleffekt

Kvinnelandslaget fotball

Lene Mykjåland på fotoshoot med den nye landslagsdrakten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

1. januar inngikk fotballforbundet en ny utstyrsavtale med Nike. Leverandøren ga beskjed om at de ikke kom til å klare å levere spesialtilpassede drakter i år.

Gulbrandsen stusser på dette.

– Det er ikke sånn at de ikke har hatt mål på damedrakter. USA har spilt med Nike i alle år. Jeg synes ikke fotballforbundet burde innfinne seg med at «sånn er det bare» for et lag som skal til VM, sier hun.

– Fotballforbundet bør kreve å få skikkelige drakter. Å bruke argumentet om at det er flere spillere på herresiden er bare dumt, for så vidt jeg vet er det seks landslag på damesiden og syv på herresiden, sier Gulbrandsen.

– Noen vil nok mene at det ikke er så viktig med draktene. Forstår du hvorfor spillerne reagerer?

– Ja. Det ene er prinsippet og signaleffekten i det. Hvis jeg hadde vært på landslaget nå, hadde jeg følt at jeg ikke ble tatt på alvor. Det andre er at det er jo allright å se ok ut på banen. Hvis man går med drakter som henger og slenger er ikke det optimalt, sier Gulbrandsen.

– Komfortable med situasjonen

Yngve Haavik i Norges Fotballforbund

Yngve Haavik i Norges fotballforbund.

Foto: NTB Scanpix

Monica Knudsen, trener for den regjerende seriemesteren LSK, mener dette burde være en enkel problemstilling.

– Det her bør Nike bare fikse. Man kan si at dette er en liten fillesak, men det er irriterende når det blir trøbbel av sånne ting, sier hun, og legger til:

– Det er viktig å ikke lage for store dimensjoner av det, men man forventer at sånt skal være i orden til et VM, som man bare spiller hvert fjerde år, sier Knudsen.

Yngve Haavik, mediekontakt i NFF, sier det hele tiden har vært klart at man ikke ville få tid til å få spesialtilpassede drakter i år.

– Vi er komfortable med situasjonen og vil sy om på draktene til de som trenger det. Vi er veldig glade for at en forholdsvis liten fotballnasjon som Norge har inngått en slik avtale. Det vil komme både damene og herrene til gode, sier han.

Han sier begge landslagene vil få nye og mer spesialtilpassede drakter neste år.

  • Nike har ikke svart på NRKs henvendelser om saken

Fotballnyheter