Hopp til innhold

Fotballpresidenten savner Alanzinho

De utenlandske profilene er borte i den norske eliteserien. Det bekymrer fotballpresidenten.

Anazinho

Alanzinho (med ballen) spilte i Stabæk fra 2005 til 2009 og var spesielt kjent for sine dribleferdigheter. Fotballpresident Yngve Hallén savner typer som Alanzinho i norsk fotball. Daniel Nannskog (t.v.)

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Yngve Hallen

Noen utenlandske profiler i sikte? Yngve Hallen savner typer som Alanzinho i den norske Eliteserien.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi har mistet sånne som Alanzinho. De spillerne som klubbene hadde til å krydre lagene har forsvunnet. Og det har gjort at anséelsen har falt litt. Og det må vi være obs på, sa president i NFF. Yngve Hallén, da forbundet la frem oversikten over økonomien i norsk fotball onsdag.

Utlendinger på rundens lag

Brasilianeren Alanzinho spilte i Stabæk fra 2005 til 2009 og herjet i Eliteserien da klubben ble seriemester i 2008. Året etter ble han solgt til tyrkiske Trabzonspor.

Et knippe journalister hadde møtt frem hos forbundet da presidenten informerte om stoda i klubbøkonomien.

De fikk høre at HamKam mister lisensen og at Vålerenga, kanskje ikke uventet, havner i rød sone. Det betyr at Oslo-klubben må lage en handlingsplan for å komme seg ut av uføret.

Men samtidig som klubbøkonomien totalt sett er i bedring, har norsk fotball samtidig mistet attraksjonene. Artistene er borte. Spillerne som kunne finne på det uventede har forlatt landet.

– Mellom 2000-2010 hadde vi disse profilene i Eliteserien. Det var disse spillerne som dominerte rundens- og årets lag i avisene. Nå har vi mange unge spillere som kommer på rundens lag, og det er jo også positivt, sier Yngve Hallén.

Lønningene har stupt

Finanskrisen på slutten av 2008 og begynnelsen av 2009 førte til at spillerlønningene stupte. Tidene for høye lønninger hadde vært gode. Toppåret var i 2006 da medieavtalen ble inngått.

TV-rettighetene for norsk fotball hadde blitt solgt for én milliard.

Det var en lønnsbonanza i norsk fotball. Ambisjonene til klubbene løp i takt med pengene. Utlendingene flommet over grensa med gode kontraktsbetingelser i sikte.

Så kom bråstoppen. Nå er det tæring etter næring som gjelder for klubblederne.

– Siden vi startet rapporteringen i 2010 har det stadig gått i riktig retning, og det gjør det også i år, selv om det kanskje har flatet ut noe. Det negative er at HamKam mister lisensen, og at Vålerenga faller ned i rød sone, sa fotballpresident Yngve Hallén under gjennomgangen.

Målt mot samme periode i fjor, har toppklubbene på herresiden et driftsmessig halvårsresultat som er 50 millioner kroner bedre.

Halvårstallene viser et underskudd på 25 millioner kroner, men samtidig et overskudd på 25 millioner kroner inkludert inntekter fra spillersalg og salg av driftsmidler.

Fotball

 • Utsatte eliteseriekamper har fått nye datoer

  Lillestrøm og Vålerenga fikk utsatt hver sin kamp som følge av sommerens U21-EM. Nå har de fått nye kampdatoer, skriver NTB. Lillestrøms hjemmekamp mot Aalesund skal spilles 19. juli, mens Sandefjords kamp mot Vålerenga sparkes 30. september.

  Behovet for nye datoer kommer av at både Lillestrøm og Vålerenga har spillere som skal delta i U21-sluttspillet.

  Mads Hedenstad Christiansen - Lillestrøm
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • 17-åring frå Stord har signert for Rosenborg

  Cille Nilsen (17) frå Stord har signert for Rosenborg sitt kvinnelag i Toppserien, skriv klubben på sine heimesider. Dei skriv at ho er mellom dei største talenta i Noreg på kvinnesida.

  Nilsen spelar i dag for Avaldsnes, men er på utgåande kontrakt. Ho vil difor vera klar for Trondheim-klubben i sommar. Rosenborg er i dag på andreplass i Toppserien.

 • Flere storoppgjør i cupens 4. runde

  Trekningen av 4. runde i cupen ble foretatt onsdag kveld. NFF serverte tre lokaloppgjør i kampene som spilles onsdag 28. juni:

  Kjelsås – KFUM Oslo

  Bodø/Glimt – Tromsø

  Gjøvik-Lyn – HamKam

  Stjørdals-Blink – Vålerenga

  Raufoss – Viking

  Sogndal – Sarpsborg 08

  Molde – Strømsgodset

  Brattvåg – Brann

  – Vi er fornøyde med ny hjemmekamp og en mulighet til å konkurrere med Hamar og Hamkam som har ligget lengst fremme i distriktet i flere år. Vi kommer til å gi dem kamp. Kristian Onsrud har familie med en stor historie i sportsklubben Gjøvik-Lyn, så vi gleder oss, sier Gjøvik-Lyn-trener Espen Haug til NRK.

 • Nyland ferdig i RB Leipzig

  Fotballkeeper Ørjan Håskjold Nyland fra Volda får ikke forlenget kontrakten sin med Leipzig når den utløper i sommer.

  Det opplyser den tyske klubben i sine kanaler onsdag.

  32-åringen kom til Leipzig i september 2022 etter at klubbens førstekeeper Péter Gulácsi røk korsbåndet. Han har fått minimalt med spilltid.

  Tross utfordringene med spilletid har han fått beholde plassen som førstekeeper på det norske landslaget. (NTB)

  Fotball, trening med herrelandslaget
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Haaland: – Alltid drømt om Champions League-finale

  Erling Braut Haaland er bare noen dager unna å oppfylle en av sine aller største fotballdrømmer.

  Han og Manchester City møter italienske Inter i Champions League-finalen i Tyrkia lørdag. City har allerede sikret seg ligagullet og FA-cupseieren i England denne sesongen.

  – Jeg har alltid drømt om å spille i en Champions League-finale. Det vil være en ære å spille denne kampen, sier Haaland til Manchester Citys hjemmeside.

  – Vi må være på vårt aller beste mot et meget godt Inter-lag. Vi har hatt en utrolig sesong, men må avslutte den på best mulig måte, legger han til. (NTB)

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters