Hopp til innhold

Fotballpresidenten savner Alanzinho

De utenlandske profilene er borte i den norske eliteserien. Det bekymrer fotballpresidenten.

Anazinho

Alanzinho (med ballen) spilte i Stabæk fra 2005 til 2009 og var spesielt kjent for sine dribleferdigheter. Fotballpresident Yngve Hallén savner typer som Alanzinho i norsk fotball. Daniel Nannskog (t.v.)

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Yngve Hallen

Noen utenlandske profiler i sikte? Yngve Hallen savner typer som Alanzinho i den norske Eliteserien.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi har mistet sånne som Alanzinho. De spillerne som klubbene hadde til å krydre lagene har forsvunnet. Og det har gjort at anséelsen har falt litt. Og det må vi være obs på, sa president i NFF. Yngve Hallén, da forbundet la frem oversikten over økonomien i norsk fotball onsdag.

Utlendinger på rundens lag

Brasilianeren Alanzinho spilte i Stabæk fra 2005 til 2009 og herjet i Eliteserien da klubben ble seriemester i 2008. Året etter ble han solgt til tyrkiske Trabzonspor.

Et knippe journalister hadde møtt frem hos forbundet da presidenten informerte om stoda i klubbøkonomien.

De fikk høre at HamKam mister lisensen og at Vålerenga, kanskje ikke uventet, havner i rød sone. Det betyr at Oslo-klubben må lage en handlingsplan for å komme seg ut av uføret.

Men samtidig som klubbøkonomien totalt sett er i bedring, har norsk fotball samtidig mistet attraksjonene. Artistene er borte. Spillerne som kunne finne på det uventede har forlatt landet.

– Mellom 2000-2010 hadde vi disse profilene i Eliteserien. Det var disse spillerne som dominerte rundens- og årets lag i avisene. Nå har vi mange unge spillere som kommer på rundens lag, og det er jo også positivt, sier Yngve Hallén.

Lønningene har stupt

Finanskrisen på slutten av 2008 og begynnelsen av 2009 førte til at spillerlønningene stupte. Tidene for høye lønninger hadde vært gode. Toppåret var i 2006 da medieavtalen ble inngått.

TV-rettighetene for norsk fotball hadde blitt solgt for én milliard.

Det var en lønnsbonanza i norsk fotball. Ambisjonene til klubbene løp i takt med pengene. Utlendingene flommet over grensa med gode kontraktsbetingelser i sikte.

Så kom bråstoppen. Nå er det tæring etter næring som gjelder for klubblederne.

– Siden vi startet rapporteringen i 2010 har det stadig gått i riktig retning, og det gjør det også i år, selv om det kanskje har flatet ut noe. Det negative er at HamKam mister lisensen, og at Vålerenga faller ned i rød sone, sa fotballpresident Yngve Hallén under gjennomgangen.

Målt mot samme periode i fjor, har toppklubbene på herresiden et driftsmessig halvårsresultat som er 50 millioner kroner bedre.

Halvårstallene viser et underskudd på 25 millioner kroner, men samtidig et overskudd på 25 millioner kroner inkludert inntekter fra spillersalg og salg av driftsmidler.

Fotball

 • Barcelona og Graham Hansen slapp med skrekken i Roma

  Barcelona og Caroline Graham Hansen gikk seirende ut av mesterligaoppgjøret mot Emilie Haavis Roma på Stadio Olimpico, da de vant 1-0 i Italia.

  Det skjedde foran 39.454 tilskuere, noe som er rekord for en kvinnekamp i Italia.

  Det var Salma Pralluelo som sendte gjestene fra Catalonia i ledelsen etter en drøy halvtime spilt, etter et vakkert skudd i lengste hjørne.

  Det ble altså ikke flere scoringer, men både Barcelona og Roma hadde sine sjanser. Blant annet Haavi hadde en kjempesjanse for Roma, men keeper Sandra Paños hang med på notene.

  På overtid var Roma svært nære på å utligne mot Barca, men en sterk redning fra Paños sørget for at det endte med 1-0 for Graham Hansen og co.

  Ingrid Syrstad Engen startet på benken for Barcelona, men kom innpå med drøye ti minutter igjen på klokka.

  Italy Women's Soccer
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Bayern tok første stikk mot Maanums Arsenal

  Bayern München vant det første kvartfinaleoppgjøret mot Arsenal 1-0 på hjemmebane i mesterligaen.

  Dermed har Frida Maanum og resten av Arsenal kniven på strupen før returoppgjøret i London 29. mars.

  Det var tyskerne som kom best i gang da Lea Schüller nikket vertene i ledelsen sju minutter før pause. Det ble også kampens eneste mål i den første kvartfinalen.

  Bayern trenes av Alexander Straus, som i sommer forlot Brann. Han har fått i oppgave å lede de rødkledde til toppen av europeisk fotball.

  Med på lasset tok også Straus med seg Tuva Hansen, som spilte hele kampen ut for tyskerne, mens Emilie Bragstad først fikk komme på etter 90 minutter.

  Germany Women's Soccer
  Foto: Peter Kneffel / AP
 • Bodø/Glimt bekrefter Haikin-retur

  Nikita Haikin overrasker, og returnerer til Bodø/Glimt. Russeren har kun vært borte fra klubben siden januar, da han dro til engelske Bristol City.

  – Velkommen hjem, skriver klubben.

  Oppholdet ble altså kortvarig, og kontrakten med Bristol City er terminert.

  Nå har Haikin skrevet under en kontrakt med Glimt som strekker seg til sommeren 2026.

  Etter at Haikin forlot Glimt, har Julian Faye Lund vært keeper i laget. Samtidig har klubben ikke lagt skjul på at den jakter en ny førstekeeper.

  Eliteserien i fotball 2022: Vålerenga - Bodø/Glimt
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Naalsund skadet seg i United-debuten – ute i seks til åtte uker

  To måneder etter overgangen til Manchester United fikk endelig Lisa Naalsund debuten sin i helgen. Det tok imidlertid bare 26 minutter før hun skadet seg.

  – Jeg var godt inne i kampen, og jeg har trent hardt for å være der. Men alt blir så bortkastet når dette skjer. Jeg ble oppgitt over kroppen, sa Naalsund Bergensavisen.

  Naalsund gjorde overgang til Manchester United i januar, men har måttet vente i over to måneder før hun endelig fikk debuten sin mot Lewes i kvartfinalen av FA-cupen.

  27-åringen startet kampen sammen med Vilde Bøe Risa og Maria Thorisdottir, men måtte av allerede etter 26 minutter. Overfor BA utdyper Naalsund omfanget av skaden:

  – En grad 2-strekk. Jeg er ute i seks til åtte uker. (NTB)

  Fotball kvinner, A-landslaget har medietreff før EM
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund