Dette er årets mest sette TV-kamp - uansett kjønn

HOTEL BRISTOL (NRK.no): Herrespiller Tarik Elyounoussi (25) mener kvinnenes publikumstekke skyldes at kvinnefotball er «morsomt og rart».

Trine Rønning scoret mot Danmark

Trine Rønning jublet hemningsløst da hun sendte Norge til EM-finalen med et velplassert straffespark mot Danmark i semifinalen. Den dramatiske kampen mot Danmark er årets mest sette TV-kamp i Norge - uansett kjønn.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det svir litt dette, ja, sier Tarik Elyounoussi når han får høre at det er kvinnelandslaget som står med to av de tre mest sette fotballkampene i Norge dette året.

Tarik Elyounoussi

Tarik Elyounoussi mener kvinnelandslaget kanskje er mer underholdende enn herrelandslaget fordi det av og til scores mål fra midtbanen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Herrelandslaget - som vanligvis er Norges mest sette lag - må se seg slått av kvinnene så langt i år.

Kvinnelandslaget tok seg helt til finalen under sommerens fotball-EM i Sverige, noe det norske folk tydeligvis lot seg begeistre av. De fikk også drahjelp av å bli sendt på NRK1.

Danker ut gutta

Norges EM-semifinale mot Danmark dro hele 519.000 seere til TV-skjermene. Det er årets mest sette fotballkamp på norsk TV. Også finalen mot Tyskland dro godt med seere. 503.000 så den kampen, som er tredjehøyest i år (se faktaboks).

Nest mest sett er herrelandslagets viktige kvalifiseringskamp mot Sveits i september - med 507.000 seere i snitt. Denne kampen ble sendt på TV2s hovedkanal.

– Jeg må innrømme at jeg satt og så på EM i sommer, jeg også, sier Elyounoussi videre.

– De gjør mange rare valg

Elyounoussi mener kvinnefotball har en annen underholdningsverdi enn herrefotball.

– Det er jo litt underholdende, da (å se kvinnefotball journ.anm.). De gjør jo mange rare valg og det er morsomme ting som skjer. Det gjør kanskje at det blir mer underholdende å se på. Man kan jo skyte fra midtbanen og score mål, sier Elyounoussi til NRK.no.

– Men det skal ikke være sånn. Det skal være mer underholdende å se på oss enn kvinnene, fortsetter Hoffenheim-proffen.

Forhistorisk tankegang

Elyounoussis uttalelse skaper reaksjoner blant kvinnefotballens tilhengere.

– Jaja. Det er litt forhistorisk å si noe sånt. Men vi kan ikke bry oss om de som ikke liker god fotball, sier Tone Angeltveit, leder for Serieforeningen i kvinnefotball.

– Blir du provosert av en slik uttalelse?

– Nei, jeg lar meg ikke provosere av dette. Jeg har for lengst lært meg å leve med «pub-meninger». Han har nok sett for lite kvinnefotball, sier Angeltveit.

Solveig Gulbrandsen

Solveig Gulbrandsen tror herrene vil få bedre seertall så fort de oppnår resultater.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Han får si hva han vil. Folk må få mene det de vil om kvinnefotball. Jeg lar meg ikke påvirke, sier Solveig Gulbrandsen, en av de sentrale spillerne på sommerens EM-sølvlag.

Gulbrandsen, som blant annet scoret ett av straffemålene i semifinaleseieren mot Danmark, mener herrelandslagets seertall vil stige så fort de begynner å levere resultater.

– Presterer man bra, får man fortjent oppmerksomhet. Så fort herrene begynner å vinne kamper igjen, kommer interessen også, tror Solveig Gulbrandsen.

– Skuffende for herrene

Den samme forklaringen har toppfotballsjef Nils Johan Semb.

– A-landslaget på herresiden har hatt en tung sesong. Det er nok den enkle forklaringen på disse seertallene. Det er gledelig for kvinnene, men samtidig skuffende for herrene, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Norge er så godt som ute av kampen om en plass i Brasil-VM neste sommer med to kamper igjen å spille. Kun syltynn teori kan sikre norsk VM-billett.

Elyounoussi har imidlertid fortsatt troa på at herrelandslaget kan stikke av med årets mest sette kamp.

– Det er ikke så mye som skal til, vet du. Hvis vi vinner de to siste kvalifiseringskampene, kan vi - hvis alt går vår vei - komme til play-off. Det burde dra ganske mange seere til TV-skjermen, sier Elyounoussi.

Seertallene på herrekampene har vært såpass skuffende at TV2 har valgt å legge tirsdagens hjemmekamp mot Island på søsterkanalen TV2 Zebra.

Det har vakt voldsomme reaksjoner fra NFF, som mener TV2 bryter medieavtalen dem imellom.

PS! Norsk herrefotball har fortsatt mulighet til å stikke av med årets mest sette TV-kamp. Herrenes cupfinale trekker ofte mer enn 500.000 seere. Årets finale spilles attpåtil mellom Molde og Rosenborg - to lag med stor publikumsappell.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.