Fotballforbundet vil undersøke Solbakkens overganger

Fotballmagasinet Josimar kom denne uken med sterke beskyldninger mot fotballagent Jim Solbakken. Nå varsler fotballforbundet at de vil se nærmere på noen av påstandene.

ABU DHABI, DE FORENTE ARABISKE EMIRATER 20140115.Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund før landslagskampen mellom Moldova - Norge, på Al Zayed Stadium, Abu Dhabi onsdag kveld, som endte 2-1 til Norge.Det norske herrelandslaget i fotball er i Abu Dhabi for vintersamling.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kjetil Siem, generalsekretær i Norges fotballforbund, sier jurister skal gå gjennom overganger som Jim Solbakken har stått for.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Våre folk ser nå på om det er fremkommet nye opplysninger eller momenter som gjør det riktig eller nødvendig å undersøke noe nærmere, sier generalsekretær Kjetil Siem til Bergens Tidende.

Ifølge avisen skal fotballforbundet gå gjennom en rekke overganger som fotballagent Jim Solbakken har stått for – noe agenten selv ønsker velkommen.

Jim Solbakken

Fotballagent Jim Solbakken har stått for en rekke store overganger de siste årene.

Foto: Chris Fairweather/Huw Evans Agency / NTB scanpix

– Flott at de går gjennom dette en gang til, slik at alle igjen får bekreftet at alt er i henhold til regelverket, sier Solbakken til NRK.no.

Beskyldes for å ha brutt regelverket

Bakgrunnen er at fotballmagasinet Josimar denne uken har publisert en lang artikkel om agentens virksomhet.

Der beskyldes Solbakken blant annet for å ha brutt regelverket eller opptrådt klanderverdig i forbindelse med flere overganger han har sørget for.

Det rettes spesielt fokus mot overgangen til Mame Biram Diouf fra Molde til Manchester United i 2009. Solbakken beskyldes for å ha representert både Molde og Diouf i forhandlingene med United, noe som ville vært et brudd på regelverket til fotballforbundet.

Solbakken har tilbakevist påstandene på det sterkeste, men forstår likevel at NFF ønsker en ny og grundig gjennomgang.

– I hvilken grad er du overrasket over at NFF vil gå gjennom påstandene mot deg?

– Overrasket? Det skulle bare mangle at vi må få fakta på bordet. Det blir vel mer spennende hva dette magasinet gjør etterpå, sier Solbakken med et stikk mot Josimar.

– Ikke funnet noe kritikkverdig

Kjetil Siem sier forbundet undersøker alle påstander som fremkommer i lignende saker.

– Også vår egen president blir underkastet uavhengige undersøkelser når påstander fremsettes, uavhengig av hvor grunnløse de måtte være er dette vår prosedyre, sier Siem til BT.

– Når det gjelder disse påstandene har NFF allerede undersøkt og kartlagt flere overganger hvor angitt agent har vært involvert, og ikke funnet noe kritikkverdig, sier generalsekretæren.

Agenten har en hel armada av norske spillere i sin stall. Han slo gjennom da han startet som rådgiver for vennen Ole Gunnar Solskjær.

Fotball

 • Bøtelagt for dommeruttalelser

  Dortmund-spiller Jude Bellingham må betale 40.000 euro i bot for dommeruttalelsene etter 2-3-tapet for Bayern München i Bundesliga lørdag.

  Bellingham har akseptert sanksjonen, opplyser Tysklands fotballforbund (DFB). Summen tilsvarer drøyt 400.000 kroner.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk senere i kampen. Straffesparket sikret Bayern München seieren.

  – Man gir en dommer som er blitt dømt for kampfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham etter oppgjøret

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for kampfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga.

  Parallelt med DFBs sanksjonssak etterforskes Bellinghams uttalelser av tysk politi. Ifølge Sky Sports skal påtalemyndigheten i Dortmund avgjøre om saken også får strafferettslige virkninger for briten. (NTB)

   Dortmund's Jude Bellingham
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Får ikke fortsette – legger opp

  Fotballprofilen Lisa-Marie Karlseng Utland er ferdig i Rosenborg.

  Hun får ikke fornyet kontrakt med klubben og avslutter karrieren, bekrefter trønderklubbens trener Steinar Lein overfor Nidaros.

  – Det er en veldig vanskelig avgjørelse for oss, sier Lein.

  29 år gamle Utland har i flere år vært en sentral brikke på det norske kvinnelandslaget. Så sent som i 10-0-seieren over Armenia i forrige uke scoret hun to ganger.

  Spissen er på utgående kontrakt med klubblaget Rosenborg. Den blir altså ikke forlenget.

  Utland har spilt for Rosenborg de to siste sesongene. Før det var hun England-proff i klubben Reading. 29-åringen har også spilt for svenske Rosengård, Røa, Trondheims-Ørn, Amazon Grimstad og Fløya.

  Armenia Norway Women's WCup 2023 Soccer
  Foto: Hakob Berberyan / AP
 • Skal ha Qatar-samtale med Haaland

  Landslagssjef Ståle Solbakken sier han vil snakke med Erling Braut Haaland vedrørende landslagets markeringer rundt menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

  Det er VG som har satt søkelys på at Haaland tilsynelatende ikke framstår like engasjert i landslagets mange markeringer rundt neste års VM-sluttspill.

  – Jeg skal snakke med Erling om det. Jeg har latt ham være i fred etter samlingen på grunn av skaden, sier Ståle Solbakken nå til samme avis.

  Bilder av det norske lagets markeringer viser at Haaland tilsynelatende ikke er like aktiv som lagkameratene, enten det handler om å heve hånden eller når bannere skal synliggjøres.

  Landslagssjef Solbakken understreker samtidig at han oppfatter at det hele veien har vært bred oppslutning i troppen om landslagets Qatar-utspill.

  – Han (Haaland) har vært med på alt. Da vi hadde den store, store diskusjonen og la de store, store planene som var på den første heseblesende samlingen, var det stor enighet. Det er det fortsatt, sier Solbakken.

  Haaland deltok ikke på de to siste landslagssamlingene i oktober og november. (NTB)

  Pressekonferransen fotball VM-kvalifisering herrer 2021: Nederland - Norge
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Etterforsker dommeruttalelser

  Borussia Dortmund følte seg snytt av dommeren etter kampen mot Bayern München lørdag. Tysk politi etterforsker nå uttalelsene til Jude Bellingham etter kampen, melder Sky Sports.

  – Man gir en dommer, som er blitt dømt for matchfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk.

  Robert Lewandowski avgjorde til 3-2 for Bayern på straffesparket og flere spillere uttalte seg i frustrasjon om dommeren etter kampen.

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for matchfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto for å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga. (NTB)

   Dortmund's Jude Bellingham
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Ledet New York City til finale

  Ronny Deila er én finalekamp unna å gjøre New York City til MLS-mester i fotball. Søndag ble det 2-1-seier mot et hardt koronarammet Philadelphia Union.

  Dette er klubbens første finale noensinne.

  Talles Magno avgjorde semifinalen med sin matchvinnerscoring i det 88. minutt. Dermed vant Deilas lag den østlige avdelingen i MLS-sluttspillet, og førstkommende søndag kan New York City krone det med en tittel i finalen mot Portland Timbers.

  Det var målløst til pause, men etter litt over en time tok Philadelphia Union ledelsen etter Alexander Callens' selvmål. To minutter senere utlignet Maxi Moralez.

  Eliteserien fotball Vålerenga - Brann. 1-0
  Foto: Berit Roald / NTB

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic