Hopp til innhold

– En av våre beste menn

Fotball-Norge er i sorg etter at tidligere landslagsspiller i fotball og topptrener Knut Torbjørn Eggen døde mandag, 51 år gammel.

– Da jeg fikk telefonen i går datt bena under meg, sier Kvisvik til NRK.

Tirsdag ble det kjent at tidligere landslagsspiller i fotball og topptrener Knut Torbjørn Eggen var død, bare 51 år gammel.

Hele Fotball-Norge er i sjokk. Det gjelder alt fra tidligere lagkamerater i Rosenborg til ledelsen i Norges Fotballforbund.

– Alltid en god historie på lur

ELITESERIEN

– Vi ble veldig glade i hverandre, sier Raymond Kvisvik om forholdet til Knut Torbjørn Eggen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Også tidligere spillere, som de Eggen ledet i Fredrikstad, har uttrykt stor sorg.

En av dem er den tidligere så folkekjære FFK-midtbanespilleren Raymond Kvisvik.

– Det er noe av det verste som har skjedd meg. Han betydde enormt mye for meg og min karriere. Knut Torbjørn var en fantastisk hedersmann på og utenfor banen, sier Kvisvik til NRK.

– På hvilken måte har han betydd mye for deg?

– Han er den beste treneren jeg har hatt noen sinne. Han var like viktig for meg på og utenfor banen. Han var var veldig opptatt av at vi skulle ha det bra, trives og ha det gøy, sier Kvisvik.

– Vi ble veldig glade i hverandre. Han hadde humor, og alltid en gammel historie som vi lo oss skakk av. Jeg vil huske han for mye latter, legger Kvisvik til.

– Takknemlig

Eggen hentet sarpingen Kvisvik tilbake til Østfold og Fredrikstad etter en lang karriere i klubber som Brann og Austria Wien.

Kvisvik forteller at de to hadde sin siste samtale i januar. I dag påpeker han hvor glad han er for at Eggen kjøpte ham i 2005.

– Det betydde enormt mye for meg. Jeg er selvfølgelig takknemlig for at han bidro til at det ble realisert. Nå går tankene mine til familien.

– Analytisk blikk, lun humor

Eggen har også vært fotballkommentator for mesterligakampene som sendes på Viasat.

– Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om Knut Torbjørns bortgang, og våre tanker går først og fremst til den nærmeste familien, sier Stian Kleppo, sportssjef i Viasat, i en offisiell uttalelse.

– Knut Torbjørn var en av våre aller beste og mest erfarne menn; hans analytiske blikk og lune humor vil bli dypt savnet av venner og kolleger såvel som Viasats seere, sier Kleppo.

Scheie: – Hadde gleden av å kommentere sammen med ham

Landslagssjef Egil "Drillo" Olsen

– Vi har hatt veldig mange gode samtaler sammen om fotball, sier landslagssjef Drillo etter Knut Torbjørn Eggens bortgang.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

NRKs mangeårige fotballkommentator Arne Scheie beskriver Eggen som «en kjernekar».

– Det er utrolig trist. Jeg kjente ham både som fotballspiller og leder, og har også hatt gleden av å kommentere litt tysk fotball sammen med ham første halvdel av 2000-tallet. Kjemien stemte veldig godt, erindrer han.

Scheie forteller at Eggens interessefelt også strakk seg godt utenfor fotballarenaen.

– Jeg har bare gode skussmål om ham. Han var svært samfunnsengasjert og idrettsengasjert, og ikke bare når det gjaldt fotball.

Saken fortsetter!

Eggen

Her er Knut Torbjørn Eggens kondolanseprotokoll på Rosenborg-brakka tirsdag.

– Gjenreiste Fredrikstad

Etter sin aktive karriére var Eggen både trener og leder i forskjellige klubber. Han trente blant annet Fredrikstad opp til 1. divisjon i 2002 og videre til eliteserien sesongen etter. Han vant også cupfinalen med klubben i 2006.

– Fotballmessig tror jeg den største prestasjonen hans var å gjenreise Fredrikstad Fotballklubb. Der så det håpløst ut, men han satte ting i system. Han gjorde en kjempejobb der, mener Scheie.

Fra 2008 jobbet Eggen som fotballtrener på Wang toppidrett.

– Det har vært en tung dag for alle, sier rektor Petter S. Wilhelmsen.

Han sier at ledelsen ved Wang i første omgang har gitt ut informasjon til sine ansatte om det som har skjedd.

– Vi reagerer jo med sjokk og vantro, og selvfølgelig med dyp sorg. Han var jo en kjær kollega som har jobbet hos oss i noen år nå, og som har gjort en kjempejobb. Og ikke minst har han vært en flott person og et flott menneske å forholde seg til.

Drillo: – Lett å bli glad i Knut Torbjørn

For RBK-legenden Roar Strand (42) er det uforståelig at vennen og tidligere lagkamerat Knut Torbjørn Eggen er død - 51 år gammel, skriver VG Nett.

– Det er bare tragisk. Både jeg og samboeren hadde et godt forhold til Knut Torbjørn. Vi er veldig berørte, sier Strand til VG Nett.

Landslagssjef Egil Drillo Olsen forteller i dag at han har mistet en god kollega og god venn. Da Olsen ble hovedtrener i FFK, ble Knut Torbjørn Eggen assistent.

– Han var alltid positiv, det var veldig lett å bli glad i Knut Torbjørn. Vi har hatt veldig mange gode samtaler sammen om fotball. Dette var veldig leit å høre, sier landslagssjefen til Dagbladet.

Romkameraten: – Han var perfeksjonist

ROSENBORG

– Både jeg og samboeren hadde et godt forhold til Knut Torbjørn, sier tidligere lagkamerat og venn, Roar Strand.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Også en annen mangeårig lagkamerat, Sverre Brandhaug, er i sorg. Han var romkamerat med Eggen.

– Knut Torbjørn var en kompromissløs midtstopper. Da jeg kom til Rosenborg i 81, spilte han sammen med Trond Sollied. Jeg kjente ham ikke så godt i starten, men de siste årene bodde vi på rom sammen under treningsleirer, sier Brandhaug til NTB.

– Da var han perfeksjonist. Jeg kunne ha med meg tre par sko. Han hadde sju-åtte. Alt måtte gjøres for å være perfekt, forteller den tidligere Rosenborg-legenden.

Demidov: «En av hovedgrunnene til at jeg ble RBK-spiller»

I løpet av dagen har flere av Rosenborgs talenter fra nyere tider skrevet en siste hilsen til Eggen via Twitter.

«Hvil i fred, Knut Torbjørn. Du var en av hovedgrunnene til at jeg ble RBK-spiller. Du vil bli dypt savnet,» melder tidligere RBKer og Real Sociedad-proff Vadim Demidov.

«Hvil i fred Knut Torbjørn Eggen. Du vil bli husket som en fantastisk mann. Du har lært meg utrolig mye om fotball. Du vil bli savnet,» skriver RBKs midtbanetalent Markus Henriksen på mikrobloggtjenesten.

Også Rosenborgs nest mestscorende spiller i eliteserien i fjor stiller seg i rekka av kondolanter.

«Hvil i fred, Knut Thorbjørn. Takk for alt du lærte meg både på og utenfor banen. Tankene går til familien,» skriver Club Brügge-spiss Mushaga Bakenga.

– En stor kapasitet

Hallen

– Knut Torbjørn var en stor kapasitet for fotballen, sier fotballpresident Yngve Hallén.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Norges Fotballforbund har sendt ut en offisiell uttalelse om dødsfallet.

– Knut Torbjørns bortgang er tragisk, og våre varmeste tanker går til hans nærmeste familie. Knut Torbjørn var en stor kapasitet for fotballen, noe hans meritter både som spiller og trener viser. Han vil bli dypt savnet, sier fotballpresident Yngve Hallén til fotball.no.

Siden 2009 har Knut Torbjørn Eggen vært engasjert i NFF som aldersbestemt landslagstrener. Hans nærmeste overordnede var toppfotballsjef Nils Johan Semb.

– Det gjør ufattelig vondt å vite at Knut Torbjørn ikke er blant oss mer. Han var en svært dyktig og kunnskapsrik trener som var høyt respektert av sine kollegaer. Han var også en god kollega og venn for så mange i fotballfamilien. Savnet vil derfor bli veldig stort. Vi har den største medfølelse med hans nærmeste familie, sier Nils Johan Semb til fotball.no.

– Samlet i sorgen

I august 2007 tok Eggen over som sportsdirektør i Rosenborg etter Rune Bratseth, men ble sykmeldt bare fire måneder senere og sa opp stillingen våren 2008.

Han er sønn av suksesstreneren Nils Arne Eggen.

– Vi er nå samlet i sorgen over tapet av Knut Torbjørn. Det er vårt inderlige ønske å få lov til å bearbeide sorgen i fred, sier en talsmann for familien til NTB.

Fotball

 • Knutsen beklager etter massiv kritikk

  Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen innrømmer ovenfor TV 2 at han utøvde «dårlig ledelse» etter den mye omtalte situasjonen mellom han og Sandefjords lege lørdag.

  Knutsen ble kritisert for å ikke ta Jostein Gundersen av banen etter to hodesmeller i kampen mot Sandfjord, selv om legen til hjemmelaget mente han burde det.

  – Det er av og til sånn at du trenger litt betenkningstid. Jeg har ikke taklet det spesielt bra. Det er egentlig hele saken for meg: Jeg føler jeg setter vikarlegen til Sandefjord i en vanskelig situasjon. Det beklager jeg, sier Knutsen til TV 2.

  I et intervju med NRK tirsdag sa treneren følgende:

  – Han såkalte legen fra Sandefjord har jeg aldri sett før og aldri møtt før, før han er i min tekniske sone og fysisk holder tilbake vår spiller. Det er det jeg reagerer på.

  Før kveldens kamp mot Odd, tar Knutsen selvkritikk:

  – Jeg må understreke at jeg har aldri ment at det er en trener som skal vurdere en hodeskade på en spiller. Sånn som settingen ble, mener jeg spilleren burde blitt tatt ut, sier han til TV 2.

  kjetil Knutsen
  Foto: NTB
 • Odds Tewelde bekrefter forhandlinger til TV 2 før møtet mot Bodø/Glimt

  Odds stortalent Faniel Tewelde (17) bekrefter til TV 2 før kampen mot Bodø/Glimt at det er forhandlinger mellom grenlandsklubben og den belgiske klubben Lommel.

  – Det er forhandlinger mellom klubbene. Mer vet jeg ikke, sier kantspilleren til kanalen.

  Lokalavisa TA har tidligere skrevet at Odd avslo det første budet på 20–25 millioner kroner. Odd skal angivelig ønske seg et bud på minst 30 millioner for stjerneskuddet.

  – Det er fortsatt dialog, har sportssjef i Odd Morten Rønningen uttalt.

  Etter det TA erfarer er det kun småting som gjenstår før det er full enighet mellom Odd og Lommel.

  TV 2 spurte Tewelde om kampen mot Glimt i kveld blir hans siste for Odd.

  – Vi får se. Alt kan skje, svarte unggutten.

  Bodø/Glimt tar imot Odd på Aspmyra klokken 19.00.

  Tewelde
  Foto: NTB
 • Belgias kamp mot Israel flyttes til Ungarn

  Belgias hjemmeoppgjør mot Israel 6. september skal spilles uten publikum i ungarske Debrecen. Årsaken er at ingen belgiske byer ville være arrangør.

  Løsningen var ventet etter at Belgias fotballforbund tidligere i uken gikk ut og sa at nasjonsligakampen ikke kunne spilles på belgisk jord.

  Ungarske stadioner blir ofte brukt når det er behov for en nøytral bane. De israelske fotballandslagene har spilt sine hjemmekamper i Ungarn siden det brøt ut krig mellom Israel og Hamas i fjor høst.

  Allerede forrige måned ble nasjonalarenaen i Brussel utelukket på grunn av stor risiko for demonstrasjoner. Senere konkluderte andre belgiske byer på samme vis.

  Årsaken til bekymringene i Belgia er Israels krigføring på Gazastripen. I fjor høst ble to svenske fotballsupportere drept av en islamist i Brussel før en landskamp. Motivet for det angrepet var ikke antisemittisk. (NTB)

  Euro 2024 Soccer Belgium Slovakia
  Foto: Michael Probst / AP
 • Norge møter Albania i første runde av EM-omspillet

  Norges fotballkvinner klarte ikke å ta seg videre gjennom gruppespillet og må slå blant annet Albania skal de bli å se i neste års EM i Sveits.

  I begge rundene spilles det ett oppgjør på bortebane, før det best seedede laget avslutter på hjemmebane. Norge var seedet i trekningen.

  Den tidligere sveitsiske landslagsspilleren Sandy Maendly trakk Albania som Norges motstander i den første runden. Norge ble trukket sist i trekningen.

  Det er et lag de norske kvinnene er soleklare favoritter mot. I forrige VM-kvalifisering mot nettopp Albania slo de norske kvinnene dem 5-0 hjemme og 7-0 på bortebane.

  Kampen mot Albania fra C-divisjonen i Nasjonsligaen er semifinalen i omspillet for de norske kvinnene. Hvis alt går etter planen vil de møte enten Kroatia eller Nord-Irland fra B-divisjonen, lag Norge bør slå.

  Kampene i den første runden spilles mellom 23. og 29. oktober. Runde to spilles 27. november og 3. desember.

  (NTB)

  EM-kvalifisering 2024: Norge - Nederland (1-1)
  Foto: Paul S. Amundsen / NTB
 • Everton-salg kollapset: – Vil ikke gå videre med et oppkjøp

  Det ble ingen oppkjøp av majoriteten av aksjene i Everton for det amerikanske selskapet Friedkin Group.

  Det bekrefter Everton i en pressemelding. Klubben bekreftet i juni at de var i samtaler med Friedkin Group om å selge majoriteten av aksjene, men de er nå over.

  «Etter en periode med forhandlinger mellom Blue Heaven Holdings og The Friedkin Group om et potensielt salg av en majoritetsandel i Everton er det nå avsluttet, og The Friedkin Group vil ikke gå videre med et oppkjøp av klubben», heter det i meldingen.

  Det er iranske Farhad Moshiri som for øyeblikket eier Premier League-klubben, men han har de siste årene ønsket å kvitte seg med aksjene. Selskapet 777 Partners var lenge aktuell som ny eier, men også den avtalen kollapset.

  «Både Blue Heaven Holdings og The Friedkin Group inngikk forhandlingene i god tro om å undersøke om et salg kunne avtales. Disse diskusjonene er avsluttet. Partene er enige om at det er i begges interesse for Everton å utforske alternative løsninger», heter det videre i fredagens pressemelding. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Jon Super / AP
Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group D Poland v Austria