NRK Meny
Normal

Møtes for første gang etter skandalen som forandret VM-historien

Sist gang Algerie og Tyskland møttes i VM endte det med sjokkseier til Algerie. Ni dager senere var algerierne ute av VM etter en av fotballhistoriens største skandaler. Nå kan kanskje Algerie få sin etterlengtede revansj.

Müller og Feghouli

Thomas Müllers Tyskland og Sofiane Feghoulis Algerie møtes i åttedelsfinale.

Foto: AFP/Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Sist gang Algerie møtte tysk motstand, den gangen representert ved Vest-Tyskland, var de så langt unna å være favoritter man kan komme i VM. Det var i 1982, i VM i Spania. Og Algerie vant.

Likevel, hvis du spør en algerier om VM i Spania i 1982, vil han ikke huske det med glede. Algerie ble offeret i en av VM-historiens største skandaler, og nå som lagene skal møtes igjen i VM, har tyskerne måttet finne seg i å bli påminnet et av sine verste idrettsøyeblikk.

Skammen i Gijón

Etter å ha slått Vest-Tyskland tapte Algerie for Østerrike, for deretter å slå Chile. Østerrike og Vest-Tyskland spilte den siste kampen i gruppespillet dagen etter Algeries kamp mot Chile.

Artikkelen fortsetter under bildet

Algerie mot Tyskland 1982

Lakhdar Belloumi feirer etter å ha gitt Algerie ledelsen mot Vest-Tyskland i VM 1982.

Foto: Ap

Hvis Vest-Tyskland vant med ett eller to mål, ville Algerie ryke ut av VM. Med alle andre resultater ville Algerie være videre.

Vest-Tyskland vant 1-0, og Algerie røk ut på målforskjell. Resultatet i seg selv var verken skandaløst eller overraskende, men måten det skjedde på satte en stor skamplett på tysk og østerrisk fotball.

Tyskerne tok ledelsen etter ti minutter, og det var slutten på fotballkampen. Det vil si, det var fortsatt 80 minutter igjen, men ingen av lagene gjorde noe som helst for å få flere mål. Laget som hadde ballen, sentret den mellom seg helt til en motstander kom i nærheten av ballen. Ballen ble da slått langt, motstanderen tok over ballen, og det samme gjentok seg.

Jon Michelet var i Spania da kampen ble spilt, og skrev bok om mesterskapet sammen med Dag Solstad.

– De lot som de spilte. Det var ikke sånn at de gikk rundt med hendene i lomma og ga blaffen, men det var ikke noe energi i noen av lagene etter målet, sier Michelet til NRK.

Kampen endte 1-0, og har i ettertid fått navnet Schande von Gijón (Skammen i Gijón) i Tyskland.

Ingenting med fotball å gjøre

Algerie VM 1982

Algeriske fans vifter med pengesedler for å vise sin misnøye.

Foto: Ap

Tilskuerne i Gijón buet. Algeriske fans viftet med pengesedler til kameraene for vise sin avsky mot korrupsjonen de mente hadde skyld i forestillingen.

– Det spanske publikummet var fortørnet over det de så. Det bryter jo med alt som er Fair Play, sier Jon Michelet.

Den tyske kommentatoren Eberhard Stenjek skammet seg over det som foregikk på banen.

– Det som skjer er skammelig og har ingenting med fotball å gjøre. Man kan si hva man vil, men målet helliger ikke alltid middelet, sa Stenjek for den tyske kanalen ARD, ifølge The Guardian.

Den østerrikske kommentatoren ba publikum skru av TV-en, og nektet å kommentere den siste halvtimen av kampen.

Algerie klaget inn kampen til FIFA, men siden ingen offisielle regler ble brutt, kunne verken Vest-Tyskland eller Østerrike straffes. Kampen førte likevel til en regelendring som fortsatt praktiseres i dag: De siste kampene i en gruppe har siden 1986 blitt spilt samtidig.

– Hører til fortiden

Algeries trener Vahid Halilhodzic var selv i VM i 1982, som spiller for det daværende Jugoslavia.

Vahid Halilhodzic

Algeries trener Vahid Halilhodzic spilte i VM i 1982, og fikk oppleve skandalekampen på nært hold.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

– Det var da jeg lærte algerisk fotball å kjenne, og jeg så den fantastiske seieren mot Tyskland. De hadde svært dyktige spillere, sa Halilhodzic på pressekonferansen før kampen mot Tyskland.

Halilhodzic fikk dermed oppleve skandalekampen på nært hold.

– Alle innrømmet at Tyskland og Østerrike jukset for å gå videre, og ikke ble straffet for det. Det hører til fortiden nå, men jeg skulle ønske Algerie hadde gått videre, for fotball handler om brorskap, glede og følelser, sa Halilhodzic.

Ikke et tema

Tysklands trener Joachim Löw sier kampen fra 1982 ikke opptar han eller det tyske laget.

– Det er ikke et tema for oss, vi har ikke engang nevnt det. Jeg vet at den saken er viktig for algeriere, og at det blir brukt for å motivere laget, sa Löw på pressekonferansen før kampen.

– De fleste spillerne i Algeries tropp var ikke født da det skjedde. Av våre spillere er det bare Klose og Weidenfeller som var født da. Det er over 30 år siden, og ikke viktig for oss, fortsatte den tyske landslagssjefen.

– Som en finale

Tyskland er store favoritter mot Algerie, men Phillip Lahm sier tyskerne ikke tar lett på mostanderne.

– De kommer til å gi alt. De kommer til å gjøre det vanskelig for oss, de vil bevise at de hører hjemme i åttedelsfinalene.

Algeries Rafik Halliche er klar til å kjempe.

– Dette er en sjanse du bare får én gang i livet. Kampen mot Tyskland er som en finale for oss.

Fotballnyheter