Hopp til innhold

Møtes for første gang etter skandalen som forandret VM-historien

Sist gang Algerie og Tyskland møttes i VM endte det med sjokkseier til Algerie. Ni dager senere var algerierne ute av VM etter en av fotballhistoriens største skandaler. Nå kan kanskje Algerie få sin etterlengtede revansj.

Müller og Feghouli

Thomas Müllers Tyskland og Sofiane Feghoulis Algerie møtes i åttedelsfinale.

Foto: AFP/Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Sist gang Algerie møtte tysk motstand, den gangen representert ved Vest-Tyskland, var de så langt unna å være favoritter man kan komme i VM. Det var i 1982, i VM i Spania. Og Algerie vant.

Likevel, hvis du spør en algerier om VM i Spania i 1982, vil han ikke huske det med glede. Algerie ble offeret i en av VM-historiens største skandaler, og nå som lagene skal møtes igjen i VM, har tyskerne måttet finne seg i å bli påminnet et av sine verste idrettsøyeblikk.

Skammen i Gijón

Etter å ha slått Vest-Tyskland tapte Algerie for Østerrike, for deretter å slå Chile. Østerrike og Vest-Tyskland spilte den siste kampen i gruppespillet dagen etter Algeries kamp mot Chile.

Artikkelen fortsetter under bildet

Algerie mot Tyskland 1982

Lakhdar Belloumi feirer etter å ha gitt Algerie ledelsen mot Vest-Tyskland i VM 1982.

Foto: Ap

Hvis Vest-Tyskland vant med ett eller to mål, ville Algerie ryke ut av VM. Med alle andre resultater ville Algerie være videre.

Vest-Tyskland vant 1-0, og Algerie røk ut på målforskjell. Resultatet i seg selv var verken skandaløst eller overraskende, men måten det skjedde på satte en stor skamplett på tysk og østerrisk fotball.

Tyskerne tok ledelsen etter ti minutter, og det var slutten på fotballkampen. Det vil si, det var fortsatt 80 minutter igjen, men ingen av lagene gjorde noe som helst for å få flere mål. Laget som hadde ballen, sentret den mellom seg helt til en motstander kom i nærheten av ballen. Ballen ble da slått langt, motstanderen tok over ballen, og det samme gjentok seg.

Jon Michelet var i Spania da kampen ble spilt, og skrev bok om mesterskapet sammen med Dag Solstad.

– De lot som de spilte. Det var ikke sånn at de gikk rundt med hendene i lomma og ga blaffen, men det var ikke noe energi i noen av lagene etter målet, sier Michelet til NRK.

Kampen endte 1-0, og har i ettertid fått navnet Schande von Gijón (Skammen i Gijón) i Tyskland.

Ingenting med fotball å gjøre

Algerie VM 1982

Algeriske fans vifter med pengesedler for å vise sin misnøye.

Foto: Ap

Tilskuerne i Gijón buet. Algeriske fans viftet med pengesedler til kameraene for vise sin avsky mot korrupsjonen de mente hadde skyld i forestillingen.

– Det spanske publikummet var fortørnet over det de så. Det bryter jo med alt som er Fair Play, sier Jon Michelet.

Den tyske kommentatoren Eberhard Stenjek skammet seg over det som foregikk på banen.

– Det som skjer er skammelig og har ingenting med fotball å gjøre. Man kan si hva man vil, men målet helliger ikke alltid middelet, sa Stenjek for den tyske kanalen ARD, ifølge The Guardian.

Den østerrikske kommentatoren ba publikum skru av TV-en, og nektet å kommentere den siste halvtimen av kampen.

Algerie klaget inn kampen til FIFA, men siden ingen offisielle regler ble brutt, kunne verken Vest-Tyskland eller Østerrike straffes. Kampen førte likevel til en regelendring som fortsatt praktiseres i dag: De siste kampene i en gruppe har siden 1986 blitt spilt samtidig.

– Hører til fortiden

Algeries trener Vahid Halilhodzic var selv i VM i 1982, som spiller for det daværende Jugoslavia.

Vahid Halilhodzic

Algeries trener Vahid Halilhodzic spilte i VM i 1982, og fikk oppleve skandalekampen på nært hold.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

– Det var da jeg lærte algerisk fotball å kjenne, og jeg så den fantastiske seieren mot Tyskland. De hadde svært dyktige spillere, sa Halilhodzic på pressekonferansen før kampen mot Tyskland.

Halilhodzic fikk dermed oppleve skandalekampen på nært hold.

– Alle innrømmet at Tyskland og Østerrike jukset for å gå videre, og ikke ble straffet for det. Det hører til fortiden nå, men jeg skulle ønske Algerie hadde gått videre, for fotball handler om brorskap, glede og følelser, sa Halilhodzic.

Ikke et tema

Tysklands trener Joachim Löw sier kampen fra 1982 ikke opptar han eller det tyske laget.

– Det er ikke et tema for oss, vi har ikke engang nevnt det. Jeg vet at den saken er viktig for algeriere, og at det blir brukt for å motivere laget, sa Löw på pressekonferansen før kampen.

– De fleste spillerne i Algeries tropp var ikke født da det skjedde. Av våre spillere er det bare Klose og Weidenfeller som var født da. Det er over 30 år siden, og ikke viktig for oss, fortsatte den tyske landslagssjefen.

– Som en finale

Tyskland er store favoritter mot Algerie, men Phillip Lahm sier tyskerne ikke tar lett på mostanderne.

– De kommer til å gi alt. De kommer til å gjøre det vanskelig for oss, de vil bevise at de hører hjemme i åttedelsfinalene.

Algeries Rafik Halliche er klar til å kjempe.

– Dette er en sjanse du bare får én gang i livet. Kampen mot Tyskland er som en finale for oss.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden