Hopp til innhold

Fiaskoen i 1950: Nektet å fly - slet seg ut med båttur

VM-kampen mellom England og Italia er også møtet mellom to av lagene som tabbet seg mest ut med VM-planleggingen sist det var VM i Brasil.

Joe Gaetjens

Joe Gaetjens sørget for et av Englands mørkeste idrettsøyeblikk da han scoret målet som gjorde at USA vant 1-0 under VM i 1950.

Foto: Ap

Det står en tykk, svart strek over Brasil-VM i 1950 i historiebøkene i England og Italia.

Begge de to fotballgigantene tabbet seg ut, og felles for de begge var at logistikken og planleggingen stod til stryk.

Båt til Brasil

Historien bak Italias nedtur begynner året før, i 1949. Et fly som fløy hele storlaget Torino krasjet i Superga, en høyde i nærheten av hjembyen. Alle de 31 passasjerene døde, inkludert 18 spillere. Så mange som ti av disse spilte for det italienske landslaget.

Da turen skulle gå til Brasil insisterte Ferruccio Novo, lederen både for uttaket og Torino, at spillerne skulle skånes fra å fly.

Dermed tok de amerikabåten til Sør-Amerika.

ITALY OBIT LIEDHOLM

Sverige reiste uten trioen (f.v) Gunnar Gren, Gunnar Nordahl og Nils Liedholm men tok allikevel bronse i VM.

Foto: CARLO FUMAGALLI / AP

Problemet var bare at to-ukers båtkos ikke var spesielt forenelig med gode idrettsprestasjoner.

Allerede etter et par dager hadde alle ballene havnet på sjøen, og etter to uker uten skikkelig trening, var spillerne både tunge, trege og ute av form.

De tapte sin første kamp mot Sverige 3-2. Det mot et Sverige som hadde valgt å ikke ta med seg sine største stjerner, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl and Nils Liedholm, siden de spilte profesjonelt i Italia.

Tok fly hjem

Gruppen til Italia bestod bare av tre lag siden India hadde bestemt seg for å bli hjemme. Hvorvidt det var på grunn av de dyre reiseutgiftene (selv om FIFA hadde tilbudt seg å betale mesteparten), eller på grunn av den nye regelen om at alle måtte spille med fotballsko, er fortsatt uvisst. Begge forklaringene blir brukt om hverandre.

India foretrakk i alle fall å spille barbeint, så de prioriterte OL i 1952, der de fikk spille uten sko og tapte 10-1 mot Jugoslavia.

Italia hadde vært regjerende verdensmestere siden de tok tittelen i 1934, men da Sverige spilte uavgjort mot Paraguay, var VM i realiteten over for Italia allerede før siste kamp.

Til den kampen hadde de riktignok kommet seg etter båtturen, og slo Paraguay 2-0. Men da var italienerne lei av VM, og reiste hjem til Italia.

Med fly.

Håpløst hotell

BRITAIN MIRACLE ON GRASS

Englands keeper Bert Williams var ikke spesielt imponert over hotellet FA hadde valgt.

Foto: AP

England hadde på sin side booket inn hele laget på et hotell på den kjente stranden Copacabana. Spillerne, som allerede var utslitte etter en lang reise, klarte aldri å sove i den konstante uroen.

Det skulle ødelegge for den beste generasjonen fotballspillere England hadde hatt til da. Spillere som Billy Wright, Stanley Matthews, Wilf Mannion, Tom Finney, Stan Mortensen, Jackie Milburn og velkjente Alf Ramsey var blant dem som var i troppen.

Hotellet, som ingen av lederne hadde reist i forveien for å inspisere, slet med mer enn bråk.

Maten var heller ikke av ypperste klasse. Keeper Bert Williams har beskrevet at de fikk servert en bolle med olivenolje med et stykke bacon som fløt rundt i oljen. Et fruktfat med en enorm maurkoloni på kjøpet var også noe han husket godt.

Matthews på tur

Det skal ha gått så langt at en skrubbsulten manager Walter Winterbottom stormet inn på hotellkjøkkenet og forlangte å få lage maten selv.

Som om ikke det var nok hadde det engelske fotballforbundet FA organisert en tur til Canada der Englands kanskje aller beste spiller, Stanley Matthews, reiste som ambassadør.

Han kom derfor direkte fra en 28-timers ekstra flytur til kampen mot USA. Dermed ble han sittende på tribunene hele kampen, fordi mannen som valgt ut laget, Arthur Drewry, fulgte filosofien «never change a winning team».

I dag virker det kanskje rart at ikke manageren valgte laget, men slik var det altså på den tiden. Stanley Matthews har uansett beskrevet utelatelsen som en lettelse i ettertid.

På hodet ut

Et utslitt England gikk dermed på det som regnes som en av VM-historiens største skreller da de tapte 1-0 mot USA. Et amerikansk lag som to år tidligere hadde tapt 11-0 mot Norge på Bislett.

Les mer om de største sjokkene i VM-historien her.

England hadde fortsatt muligheten til å rette opp fadesen, men de tapte også sin siste kamp i mesterskapet (1-0 mot Spania).

Dermed ble det tidlig exit og fiasko for et engelsk lag som hadde store planer om å vise seg som fotballens egentlige hjemland.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden