Hopp til innhold

Forfør meg, Pirlo!

BLOGG: Andrea Pirlo har en svært sjelden egenskap: Han kan få en voksen, heterofil mann til å bli mo i knærne.

Andrea Pirlo

FOR EN MANN: Andrea Pirlo spiller sitt siste mesterskap for Italia.

Foto: Shaun Botterill - FIFA / FIFA via Getty Images

Følg kampen: England – Italia fra kl 00.00

Er det håret? Det velfriserte skjegget? Den maskuline kløften i haka? Kanskje ingen av delene.

Mannen med nummer 21 på ryggen spiller fotball som ingen andre. For hvem skulle tro, ved første øyekast, at den 177 centimeter-høye, relativt spinkle (Pirlo veier 68 kg) talismanen er en av verdens beste fotballspillere?

Italias kelner

For meg ser han mest ut som en spansk-svensk kelner på kanariøyene. Han som står utenfor de mange strandrestaurantene og roper «tjena! Vi ha kjöttbulla!», vet du. Han irriterende.

Men det er han så visst ikke. Pirlo er langt fra irriterende. Den eneste likheten med en spansk kelner er i så fall hans evne til å servere.

Ellers er han langt mer lik en hovmester på en italiensk gourmetrestaurant.

Pirlos pasningsfot er så god at han kan skru av lyset med en ball (reklame for bilmerket Jeep, men den er så god at det får passere):

Det gjør noe med deg

Pirlo og spanske Xavi har mange likhetstrekk. De styrer hvert sitt lag fra midtsirkelen. Men av en eller annen grunn har jeg ikke det samme kjærlighetsforholdet til spanjolen.

Han har ikke x-faktoren som Pirlo har. Når Pirlo vender opp på midtbanen, smiler man. Når han med en enkel såledragning lurer vekk to motspillere, puster man litt tyngre. Når Pirlo gjør seg klar til å ta frispark, er man litt ekstra spent. Når Pirlo strør pasninger på midten, nikker man samtykkende.

«Godt tenkt, Pirlo», sier man til seg selv. Og smiler litt igjen over hvor elegant og strøkent timeterspasningen ble utført.

Rett på fot. Perfekt vektet. Som om det var gjort med hvilepuls på løkka. Pirlo lar seg ikke stresse.

Har ikke nerver

Andrea Pirlo har skapt mange magiske øyeblikk som Milan- og Juventus-spiller. Men det er på Italia han virkelig får anledning til å skinne foran en hel fotballverden.

VM 2006. EM 2008. EM 2012. Pirlo leker seg foran milliarder av TV-seere. Italias midtbanedirigent er «alltid» blant lagets beste spillere.

Hvorfor jeg ikke nevner VM 2010, spør du? Vel, Italia røk ut i gruppespillet. Andrea Pirlo var ikke med.

Prakteksempelet på Pirlos uovertruffenhet er 35-åringens usedvanlig nonchalante straffescoring mot England i EM-kvarten for to år siden. Ja visst, mange har gjort det før ham. Men Pirlos «panenka»-variant var trolig den frekkeste av dem alle.

Og en annen ting: Pirlo ser nesten aldri ned på ballen! Jeg har skrollet meg gjennom hundrevis av Pirlo-bilder. I de aller fleste ser man Pirlo med ballen i beina–og blikket rettet opp. Ballkontrollen er helt eksepsjonell.

Siste gang

Nå står et nytt mesterskap med Pirlo foran oss. Hans aller siste. Pirlo legger opp som landslagsspiller etter Brasil-VM.

I natt skal han leke seg mot England.

Det er bare å sette på noe lunken jazz, åpne en god flaske vin, lene seg tilbake og nyte Pirlos siste forestilling.

 • Hva er ditt beste Pirlo-minne? Del din mening i kommentarfeltet under!
Pirlo

BLIKKET OPP: Andrea Pirlo fører ballen i blinde. Brescia-gutten ser heller på pasningsalternativer enn å følge med hvor ballen befinner seg. Det vet han jo.

Foto: NRK

Fotball

 • Sørloth scoret da Real Sociedad sikret mesterligaspill

  Alexander Sørloth sitt tolvte seriemål for sesongen da da Real Sociedad tapte 1-2 for Atletico Madrid søndag. Dermed er han tidenes mestscorende nordmann i én og samme La Liga-sesong.

  Det gjenstår bare én serierunde i spansk toppfotball denne sesongen, og med fire poeng ned til Villarreal på femteplassen er Real Sociedad sikret plass i mesterligaens gruppespill neste sesong. Villarreal tapte 1-2 for Rayo Vallecano søndag, skriver NTB.

  Sørloth, scoring
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • Målrikt mellom Southampton og Liverpool

  Mohamed Elyounoussi og Southampton var nedrykksklare før siste serierunde, men de bidro likevel med underholdning søndag. Da spilte de nemlig 4-4 mot Liverpool.

  Elyounoussi var med fra start for Southampton og ble byttet ut etter 63 minutter. Totalt spilte han 33 seriekamper denne sesongen, 27 fra start. Han noterte seg for ett mål og én målgivende pasning, skriver NTB.

  Premier League - Southampton v Liverpool
  Foto: PETER NICHOLLS / Reuters
 • Aston Villa kapret den siste europaplassen i Premier League

  Aston Villa vant 2-1 mot Brighton i siste serierunde av Premier League. Dermed endte laget på 7.-plassen som gir kvalifisering til serieligaen.

  – Det er utrolig. Da jeg våknet opp på bursdagen min var dette det eneste jeg ønsket meg. To assist, tre poeng og spill i Europa igjen, sa Aston Villa-spiller Jacob Ramsey etter kampen, ifølge BBC.

  Midtbanespilleren fylte 22 år søndag, melder NTB.

  Premier League - Aston Villa v Brighton & Hove Albion
  Foto: ED SYKES / Reuters
 • City tapte med Haaland på benken

  Erling Braut Haaland ble værende på benken gjennom hele oppgjøret da Manchester City tapte 0-1 borte for Brentford i siste serierunde.

  Manchester City ble kronet til seriemester lørdag for en uke siden, og kampen mot Brentford hadde derfor liten betydning for laget.

  Ethan Pinnock scoret kampens eneste mål.

  Haaland, Brentford
  Foto: BEN STANSALL / AFP
Champions League - Round of 16 - Second Leg - Chelsea v Borussia Dortmund