Hopp til innhold

Follos hovedtrener innrømmer mulige ulovligheter

Hovedtrener i Follo, Hans Erik Eriksen, har i samtaler med klubben og politiet innrømmet mulige ulovligheter.

Eriksen

Follos nåværende trener Hans-Erik Eriksen er mistenkt for det som omtales som 'ulovligheter'.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Siem

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, mener det ville vært lurt om Eriksen ikke leder Follo i neste kamp.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Fausa

Styreleder i Follo FK, Ole-Bjørn Fausa.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix
 • Få full oversikt over kampfiksingssaken i faktaboksen nederst!

Dette kom fram på en pressekonferanse i ettermiddag.

– I går kveld fikk vi kjennskap til at en ansatt i Follo FK skulle ha vært involvert i mulige ulovligheter, mange år tilbake i tid. Denne ansatte er vår hovedtrener Hans-Erik Eriksen, sier styreleder i Follo, Ole-Bjørn Fausa.

Ifølge Fausa skal ikke de mulige lovbruddene være resultatmanipulering.

Politiet: – Mulig kampfiksing

De skal likevel ha en viss sammenheng med miljøet som nå etterforskes for kampfiksing i norsk fotball.

Etter det NRK kjenner til, har Eriksen kommet med informasjon som har ført til mistanke om spill på Follo-kamper tilbake på 2000-tallet.

Politet bekrefter dette.

– Det vi har mottatt forklaring på nå er mulig kampfiksing for kamper som har skjedd for mange år siden, tilbake i 2005, sier politiadvokat Ragnvald Brekke i Oslo Politidistrikt til VG Nett.

Mistenkt for forholdene

Fausa forteller at klubben satte seg ned med Eriksen fredag, for å komme til bunns i rykter de hadde hørt.

– Eriksen sa da at han hadde vært involvert i noen ting, som han er veldig tydelig på at ikke er kampfiksing. Men det var i forbindelse med miljøet som kan ha drevet med fiksing, forteller Fausa.

Det kom fram på pressekonferansen at Eriksen nå har status som vitne i kampfiksingssaken. Han er i tillegg mistenkt for de ulovlighetene han har innrømmet, ifølge Fausa.

Follo ba Eriksen stå fram

Det blir trolig avgjort om det skal tas ut siktelse av Hans-Erik Eriksen førstkommende mandag.

Fire spillere er allerede siktet for kampfiksing. Tre av disse spiller i Follo FK.

– Det er ingen link mellom de tingene som er rullet opp den siste tiden, og de forholdene Eriksen har innrømmet, sier Fausa.

Etter det NRK kjenner til, har Eriksen blitt avhørt av politiet både i går og i dag, etter at Follo FK ba vedkommende gi all informasjon til politiet.

Styret i fotballklubben varslet ledelsen i NFF fredag kveld om de nye opplysningene.

Les videre under bildet!

Hallen

Det var tynget stemning på pressekonferansen lørdag. Follo-styreleder Ole-Bjørn Fausa, fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem var til stede.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Klokt om han ikke leder laget mandag

Styrelederen i den pressede klubben ønsker ikke å si noe om hvorvidt Eriksen får fortsette som hovedtrener i Follo FK.

– Det er ennå tidlig, jeg vil ikke trekke en konklusjon nå. Det er problematisk at han er involvert i noe ulovlig, men det er vanskelig å vite om dette er ubetydelig eller noe større. Vi må få klarhet i dette. Jeg er først og fremst glad for at han har bidratt til politet, sier Fausa.

Generalsekretær i Norges fotballforbund, Kjetil Siem, mener at Eriksen i alle fall bør stå over mandagens kamp mot Tromsø 2.

– Vi kan ikke legge skjul på at det er problematisk at han trener Follo. Jeg foreslår kanskje at han ikke leder kaget i den første kampen, siden det er snakk om innrømmelser, sier Siem.

– Hadde det tungt

Hans-Erik Eriksen fortalte ikke om forholdene i sitt første politiavhør, men skal ha ombestemt seg da han skjønte at opplysningene kunne være viktige i etterforskningen av kampfiksingssaken.

– Det har vært vanskelig for ham. Men han forsto veldig klart at «reiret» politet har snakket om, kunne han ha vesentlig informasjon om, sier Follo-styreleder Fausa.

Grunnen til at Eriksen kviet seg, var altså at han selv hadde vært involvert i noen mulige lovbrudd på «kanten av komplekset». I tillegg nevner Fausa at det har vært en viss frykt for represalier.

– Eriksen hadde det veldig tungt i går, men nå er han aller mest lettet, sier Fausa.

Fotball

 • Kasper Hjulmand fortsetter som dansk landslagstrener til 2026

  Kasper Hjulmand (51) har forlenget kontrakten som trener for det danske herrelandslaget i fotball til 2026, opplyser det danske forbundet.

  Kasper Hjulmand overtok som sjef for de danske fotballherrene etter Åge Hareide sommeren 2020.

  Året etter ledet han Danmark til semifinalen i EM, der de tapte 1-2 for England etter ekstraomganger.

  I VM i Qatar i 2022 endte Danmark sist i sin gruppe i puljespillet og måtte reise tidlig hjem. (NTB)

  Kasper Hjulmand
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Sju personer straffet for Vinicius-hets

  Sju personer har fått bøter og er utestengt fra spanske fotballstadioner for rasisme mot Real Madrid-spiller Vinicius Junior, melder Spanias regjering.

  I januar ble det startet etterforskning av hatkriminalitet da en dokke som tilsynelatende skulle ligne Real Madrid-profilen ble hengt fra en bro foran klubbens treningsanlegg. Episoden skjedde i forbindelse med byderbyet mot Atlético Madrid.

  Sammen med dokken hang et banner med teksten «Madrid hater Real». I mai ble fire personer pågrepet for episoden, og mandag fikk de straffen. De fikk 700.000 kroner hver i bot og får ikke tre inn på spanske fotballstadioner på to år.

  Tre personer fikk også straffen sin for å ha kommet med rasistiske ytringer mot Vinicius i kampen mot Valencia i mai. De må ut med 60.000 kroner i bot og utestenges i ett år. Valencia har tidligere ytret at de selv vil utestenge dem på livstid. (NTB)

  Soccer Racism
  Foto: Tuane Fernandes / AP
 • Flaskekaster utestengt fra Nadderud stadion ut året

  Lokalavisa Budstikka melder mandag at tilskueren som kastet en flaske på dommeren Rohit Saggi etter kampen mellom Stabæk og Vålerenga forrige uke, ikke får se flere Stabæk-kamper på Nadderud i år, men åpner for nye samtaler i august.

  Saggi ble truffet av en flaske da han var på vei av banen etter kampslutt, og fikk senere påvist hjernerystelse.

  Politiet anmeldte hendelsen. Nå forteller Stabæks arrangementsansvarlig Kjetil Ekeli til Budstikka at klubben har hatt et møte med den mindreårige tilskueren og foreldrene hans.

  – Han har fått en utestengelse fra kamper på Nadderud ut 2023. Vi har avtalt et oppfølgingsmøte i august, med mulighet for å forandre deler av straffen, forteller Ekeli til avisa.

  Ledelsen mener det er på sin plass med en straff, samtidig som de ønsker å gi tilskueren en sjanse.

  Saggi
  Foto: Skjermdump/TV 2 og NRK/Hans Solbakken
 • Haavis Roma tapte cupfinalen 0–1 – Juventus avgjorde tre minutter på overtid

  Emilie Haavi og Sophie Roman Haugs Roma måtte se håpet om cupgull ryke da Barbara Bonansea sikret 1-0-seier for Juventus tre minutter på overtid.

  Roma klarte seg imidlertid langt bedre enn da de tapte 2–5 i sesongens siste seriekamp forrige uke. Lagene møttes også i fjorårets cupfinale, da Juventus også gikk seirende ut.

  Hovedstadsklubben holdt lenge unna for Juventus angrepsfotball, og så ut til å klare seg hele veien til ekstraomganger, men i det 93. spilleminutt fikk Bonansea endelig hull på byllen og sikret med det cupgullet.

  Roma vant imidlertid sin første Serie A-tittel denne sesongen etter de slo Fiorentina 2–1 i slutten av april.

  (©NTB)

  Emilie Haavi
  Foto: NTB
 • Barmen snakket på seg rødt kort – da slo Brann tilbake

  AaFK tok en uventet ledelse, mot spillets gang, i første omgang i Eliteserierunden mot Brann søndag.

  For gjestene dominerte spillet de første 45 minuttene. Like etter hvilen fikk de lønn for strevet da Aalesunds Alexander Munksgaard forårsaket straffespark ved å felle bortelagets Frederik Børsting. Sivert Heltne Nilsen satte ballen sikkert i venstre hjørne.

  Få minutter senere pådro hjemmelagets Kristoffer Barmen seg sitt første gule kort da han kom sent og hardt inn i en takling.

  Flere sjanser bød seg for begge lag, før Barmen reagerte verbalt på en dommeravgjørelse som nesten sendte Brann i ledelsen.

  Dommeren ga den tidligere Brann-spilleren hans andre gule kort for dagen, denne gangen for munnbruk. Med det var hjemmelaget en mann mindre på banen.

  Det utnyttet Brann og tidligere Aafk-spiller Niklas Castro, som sendte bortelaget i ledelsen etter 80 minutter.

  10 minutter senere satte Ulrik Mathisen punktum for kampen med Branns tredje mål.

  Det endte 3–1 i Ålesund, og hjemmelaget beholder plassen som tabelljumbo.

  Kristoffer Barmen får rødt kort av dommer Marius Hansen Grøtta under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Brann på Color Line Stadion.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB