NRK Meny
Normal

Folket vender «Drillos» ryggen

TIRANA/OSLO (NRK.no): Hele syv av ti nordmenn er sikre i sin sak: Egil «Drillo» Olsens menn kvalifiserer seg ikke til Fotball-VM i Brasil i 2014.

Drillo landslaget grafikk

Kun én av ti nordmenn tror Norges herrelandslag kommer seg til Fotball-VM i Brasil. Grafikk: Marius Lubbe.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Drillo Semb

Toppfotballsjef Nils Johan Semb (t.h.) er skuffet over at det norske folk har så lav tiltro til Egil 'Drillo' Olsen og det norske landslagets VM-sjanser.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Etter halvspilt VM-kvalifisering ligger det norske fotballandslaget utsatt til i gruppe 5. Med syv poeng på fem kamper har Norge tre lag foran seg på tabellen, og Egil «Drillo» Olsen har vært klar på at laget er nødt til å prestere i fredagens bortemøte med Albania for å holde VM-drømmen i live.

Tallenes tale viser imidlertid at Albania-kampen har liten betydning. Og Norge kan bare å glemme å få spille sambafotball neste sommer, ifølge det norske folk.

Det kommer frem i en spørreundersøkelse Norstat har gjort for NRK. Hele syv av ti spurte nordmenn svarer nemlig «nei» på spørsmålet: "Tror du Norge kvalifiserer seg til Fotball-VM i Brasil?"

– Det er skuffende at tiltroen er så lav. Men vi har skapt det selv fordi vi tapte hjemmekampen mot Albania. Det preger selvfølgelig en sånn undersøkelse, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.no.

  • Les mer om undersøkelsen i faktaboksen til høyre!

– Ikke overraskende

De øvrige svaralternativene i spørreundersøkelsen var «ja» og «vet ikke». Av de totalt 1000 spurte var det kun 14 prosent som som hadde troen på det norske landslaget.

– Det er ikke overraskende. Alt ble snudd på hodet etter den Albania-kampen, så nå har vi kniven litt på strupen, erkjenner Semb.

Toppfotballsjefen, som får servert undersøkelsen av NRKs team i Tirana, mener resultatene virker realistiske. Rett og slett på grunn av det siste minnet folk sitter igjen med av landslaget.

– Fotball er mye følelser. Da vi tapte en kamp alle forventet at vi skulle vinne, så ble skuffelsen stor. Det påvirker følelsene og troen. Nå handler det om å snu denne pessimismen til optimisme ved å sla Albania, sier Semb.

  • Hva mener du? Kommer Norge seg til VM i Brasil? Si din mening i kommentarfeltet under!
Mohammed Abdellaoue Moa Norge

Mohammed 'Moa' Abdellaoue fortviler under det forrige møtet med Albania.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Fullstenig snudd på hodet

Spørreundersøkelsen viser videre at menn er mer skeptiske til det norske landslagets VM-sjanser enn kvinner. Mens 16 prosent av kvinnene har troen på «Drillos», er kun tolv prosent av den mannlige befolkningen av samme oppfatning.

Videre viser tallene at oslobefolkningen er klart minst optimistiske på vegne av Norges VM-sjanser. Mens 16 prosent på Vestlandet svarer «ja», er det kun ni prosent fra Oslo som gjør det samme.

Vi burde hatt flere poeng og vi burde ligget helt i ryggen på gruppeleder Sveits. Men vi har fått dårlig betalt så langt. Derfor ligger jeg mye høyere enn de 14 prosentene gjennomsnittet har kommet frem til, sier Semb.

– Hvis dere gjør denne undersøkelsen etter at vi har slått Albania, så vil tallene være fullstendig snudd på hodet, legger han til.

Etterlengtet mesterskap

Og toppfotballsjefen er bestemt på at Norge skal klare å ta tre poeng i den ventede heksegryta i Tirana.

– Dette er en kamp som skal vinnes. Det blir en heksegryte, og spillerne må holde hodet kaldt. Men dette skal vi klare, gjentar Semb.

Og om den tidligere landslagssjefen får rett, ser det også langt lysere ut med tanke på et etterlengtet mesterskap for A-landslaget.

– Muligheten for å komme til Brasil er absolutt bra om vi lykkes i kveld. Dette er nøkkelkampen, avslutter Semb.

Vi spurte et tilfeldig utvalg mennesker på gaten om de har tro på norsk avansement til fotball-VM. Se svarene her.

NRK tok en prat med mannen i gata. Kommer Norge seg til Fotball-VM i Brasil?

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.