NRK Meny
Normal

Derfor spilles cupen toppklubbene fnøs av

Ligacupen hadde en trang fødsel i engelsk fotball, men med flomlys på banene og en bestemt ligasjef ble turneringen likevel et fast innslag på fotballøya.

flomlys

Flomlys hører fotballbaner til. Men rundt 1960 var det noe nytt, og ga muligheten til en ligacup som skulle utnytte midtukekveldene til fotball

Foto: DAVE THOMPSON / AP

– Denne cupen kunne aldri vært spilt uten flomlys. Før flomlysene kom ble kampene i England spilt tidligere på lørdager, sier NRKs fotballkommentator Arne Scheie.

Flomlysene ble installert på engelske fotballbaner utover 1950-tallet, og rundt 1960 var det på plass på så å si alle liga-arenaene. Da ble det mulig for klubbene å utnytte kveldene i midtuka.

På siste halvdel av 50-tallet begynte et knippe klubber fra Sør- og Midt-England å utnytte dette. De stiftet Southern Professional Floodlit Cup, og dette ble forløperen til ligacupen.

Ligacupen oppsto i 1960 som en del av en større plan fra ligaens generalsekretær Alan Hardaker. Han foreslo en omstrukturering av ligaen til fem divisjoner med 20 lag i hver.

Det ville bety færre ligakamper enn før, og som kompensasjon for dette skulle det innføres en ny cup, ligacupen. Den skulle i sin helhet spilles som kveldskamper i midtuka.

Skulle utnytte midtukekveldene

Det var viktig på en tid uten nevneverdige inntekter fra TV og sponsorer. Da var det billettinntektene og flest mulig kamper som telte.

Scheie sier at cupen har variert prestisjemessig.

– Tidlig i turneringens historie var det få av de store klubbene som deltok. Først da vinneren av turneringen fikk plass i UEFA-cupen ble cupen mer populær, forteller Scheie.

– Det er allerede for mye fotball

Klubbene forkastet den nye ligastrukturen, men vedtok ligacupen. Toppklubbene var imidlertid imot, og innvendingene var de samme da som 50 år etterpå: Kampbelastningen ble for stor.

– Det er allerede for mye fotball, sa Tottenhams manager Bill Nicholson og fnøs av den nye cupen.

Tottenham trakk seg, og fikk følge av Wolverhampton, West Bromwich, Arsenal og Sheffield Wednesday, som alle var toppklubber i ligaen på den tid.

Dermed mistet turneringen mye av sin glamour.

– Interessen er nok noe på vei tilbake nå, men de beste klubbene har mye å tenke på, med mesterliga og seriespill. De bruker denne cupen til å gi kamptrening til unge talent, sier Scheie.

– For andre lag er dette en mulighet til å møte de beste lagene – slik det alltid er når et spilles cup. Det er også en gulrot av finalen spilles på Wembley. Det er ikke mange som kommer dit, sier NRKs veteran-kommentator.

– Fjerdeprioritet

Even Strete, Chelsea-supporter

- Ligacupen betyr mye for de mindre klubbene, men for toppklubbene har den bare fjerdeprioritet, sier Chelseas norske supporterleder Even Strete.

Foto: Privat

Even Strete, lederen i Chelseas norske supporterklubb, vil ikke være med på at ligacupen er betydningsløs for toppklubbene i England.

Chelsea er fortsatt med i årets ligacup, men har et vanskelig utgangspunkt foran returkampen mot Swansea etter 0-2 i første semifinalekamp hjemme.

Han er likevel klar på at ligacupen har langt fra samme prioritet som andre trofeer storklubbene på fotballøya jakter.

– Ligacupen betyr jo en del, men den er rangert som det fjerde trofeet man vil vinne. Det kommer bak Premier League, mesterligaen og FA-cupen, sier Strete til NRK.no.

Hans klubb har vunnet ligacupen fire ganger, seinest i 2007 da Arsenal ble slått 2-1 i finalen.

– Selve finaledagen er stor. Den spilles på Wembley for fulle tribuner, det er en kjempefest og moro, men i et lengre perspektiv betyr det ikke så mye for de tre-fire beste klubbene. Når man har vunnet en del titler får man et litt annet forhold til det, sier Strete.

Ingen "Mikke mus-cup"

Selv om cupen henger lavere enn tre andre trofeer, synes Strete ikke noe om at cupen har fått kallenavn «Mikke mus-cupen».

Bradford City

For de små er det stort: Her jubler en Bradford-supporter etter seieren over Aston Villa i semifinalen. Bradford er første nivå 4-lag i ligacupfinalen på over 50 år

Foto: JON SUPER / Ap

- For de lagene som ikke har vunnet trofeer på lang tid, er det viktig. Det er viktig for supporterne å finne vinnerfølelsen, å kunne feire at man har vunnet noe. Det er et reelt trofé man gjerne vil vinne så lenge man er med, sier han.

Og ekstra stas er det for klubbene fra de lavere serienivåene.

- Det betyr selvfølgelig mer for de mindre klubbene. For Bradford betyr det alt, sier han.

Finalen ble utsatt til neste sesong

Det var definitivt klubbene litt nede på rangstigen som satte sitt preg på ligacupen de første sesongene.

Aston Villa - middelhavsfarer i øverste divisjon - ble mester etter seier over nivå 2-laget Rotherham første året. Da ble finalene spilt som hjemme- og bortekamp - også i flomlys på onsdagskvelder.

Men på grunn av trangt kampprogram på våren 1961 ble finalekampene utsatt til sesongstarten i august. Villa sikret seg pokalen bare åtte dager før de skulle begynne forsvaret av den.

Det forteller litt om den lave statusen ligacupen hadde.

Sesongen etter var det enda flere av de beste som sto over. Norwich fra nedrykksstriden på nivå 2 slo Rochdale fra nivå 4 i finalen.

Først da finalen ble spilt som én kamp på Wembley - i fullt dagslys en lørdag - ble den "spiselig" også for de beste lagene.

Men det var først i 1970/71-sesongen at alle ligaklubbene deltok.

Rochdale i 1962 er eneste lag fra nivå 4 som har nådd finalen. Før Bradfords bragd i år, 51 år etterpå.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.