Drillo om nøkkelspillere som benkes: – Det er et økende problem

Samtidig som unge eliteserietalenter er mer ivrige enn noen gang på proffspill, blir flere nøkkelspillere utelatt fra landslagstroppen fordi de sliter benken i klubblaget.

Polen-Norge 2011

Se nøye på dette bildet. Fra tilsvarende tidspunkt i fjor fra kampen mot Polen, er John Carew, Alexander Tettey, Henning Hauger og Christian Grindheim, ikke fast på landslaget lenger. Alle sitter på benken i utlandet.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Følg kl. 20.45: Nord-Irland - Norge

– For landslaget er det et økende problem hvis for mange er ute i klubber hvor de ikke får spille, sier landslagssjef Egil Olsen.

Når Norges for tiden beste menn skal i ilden mot Nord-Irland onsdag kveld, er det med et flertall utenlandsproffer (se faktaboks).

En gjennomgang av landslagstroppene de siste to årene viser at det er mange nøkkelspillere som nå er utelatt fra troppen.

Spillere som Henning Hauger, John Carew, Alexander Tettey, Bjørn Helge Riise og Per Ciljan Skjelbred var alle mye brukt på landslaget disse to årene. Nå sliter benken i sine respektive klubblag.

Vil spille i utlandet

Drillo er klar på at Norge har sett mange fotballspillere prøve og feile i forbindelse med utenlandsopphold. Fortsatt er det mange som mislykkes, samtidig som nye talenter skriker etter å få testet et høyere nivå.

– Jeg skjønner at spillere vil ut i større ligaer og tjene penger, men det er viktig for spillernes egen utvikling at de har is i magen, sier landslagssjefen, som er opptatt av at spillerne finner en klubb som passer.

Ny situasjon for Singh

singh

Harmeeth Singh for Norge under Kings Cup i Thailand.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Vålerengas Harmeet Singh er en av spillerne som har uttrykt et ønske om å ta steget fra eliteserien og ut i det store fotball-Europa.

– Det er helt uaktuelt å gå til en annen norsk klubb. Hvorfor skal jeg gå til en annen norsk klubb? Og hvorfor skal Vålerenga tilby meg til en annen norsk klubb, når jeg ikke har lyst til det selv? Jeg må ville det selv, sa han til Nettavisen for en drøy uke siden.

Tidligere i år var han inne i landslagsvarmen under en miniturnering i Sør-Korea.

Nå ser situasjonen ut til å ha endret seg for spilleren, som er på utgående kontrakt i Vålerenga.

Ifølge VG vil Vålerenga kvitte seg med Singh fordi han nekter å fornye avtalen med Oslo-klubben, og dermed ser spilleren ut til å få lite spilletid før kontrakten løper ut.

Drillo ønsker ikke å kommentere situasjonen til enkeltspillere som Singh. Samtidig påpeker han at det skal veldig lite til før den onde sirkelen med flopper i utlandet blir enda større.

Vanskeligere enn noen gang

John Arne Riise

John Arne Riise mener det er blitt vanskeligere å lykkes i utlandet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Med til Nord-Irland er landslagstraveren John Arne Riise, som i fjor rundet 100 fotballkamper for Norge.

Han tror det er vanskeligere enn noen gang å finne seg til rette i en klubb med hardere konkurranse og større lønnsutbetalinger.

– Jeg vet det er et problem at mange spillere går ut og kommer hjem igjen. Utfordringen er alltid å velge riktig klubb.

– Folk må også være klar over at det er et stort sprang å gå fra norsk eliteserie til en av de store ligaene i Europa. Det spranget er vesentlig større enn da jeg dro ut for 10-15 år siden, legger Riise til.

Tilbake til eliteserien

Tre eksempler på at det virker vanskelig å lykkes i utlandet er eks-Queens Park Rangers-spiller Petter Vaagan Moen, eks-Herenveen-spiller Tarik Elyounoussi og Vitesses Marcus Pedersen.

Alle hadde sterke sesonger i henholdsvis Brann, Fredrikstad og Strømsgodset, for så å kaste seg på proffeventyret.

Foran denne sesongen er alle tilbake i eliteserien. Vaagan Moen er trolig på vei til Lillestrøm og Pedersen er på lån til Vålerenga. Mens Elyounoussi kom tilbake forrige sesong.

Fra tidligere år har vi også sett spillere som Kristofer Hæstad og Fredrik Strømstad ha mindre vellykkede proffopphold i utlandet bak seg.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror jaget etter å komme seg bort fra Norges elitedivisjon har økt, også etter at Vaagan Moen og Pedersen dro utenlands.

– Det har sammenheng med at lønnsnivået har stupt i eliteserien de siste årene. Det har nok gått litt ned ute også, men ikke i de store ligaene. Det er fortsatt veldig lukrativt å være i for eksempel Nederland. Det kan være en drivkraft, sier Semb.

Rogne lykkes i Celtic

rogne

Thomas Rogne har gjort suksess som utenlandsproff.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Men blant alle floppene ser Semb også at det går an å lykkes bare man velger riktig klubb til riktig tid, noe som tydelig er den store utfordringen for norske fotballspillere.

Thomas Rogne nyter for tiden stor tillit i den skotske storklubben Celtic, noe Semb applauderer.

Rogne selv er glad han valgte som han gjorde.

– Jeg synes jeg var klar for å dra ut, og tok utfordringen. Jeg er veldig fornøyd med det jeg har fått til og opplevd. Men jeg ser også at det som var riktig for meg ikke nødvendigvis bør være riktig for andre, sier Rogne.

Berisha vil ikke forhaste seg

berisha

Valon Berisha regnes som et av de største norske talentene.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Et talent som raskt kan ende i Rognes heldige situasjon er Vikings Valon Berisha. Han har ambisjoner om utenlandsopphold, noe som også kan bli en fadese for stortalentet.

Derfor prøver han å ikke forhaste seg med det første.

– Jeg følger godt med og konstateter at det er mange som reiser ut, men som returnerer med lite eller ingen spillertid. Jeg er bevisst på det, og har is i magen. Samtidig vet jeg at jeg er så mentalt sterk og hard i skallen, at den dagen jeg tar steget ut, så tror jeg at jeg vil lykkes, fastslår han.

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Bodø/Glimt og Roma stiller til pressekonferanse.
 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund må greie seg uten Erling Braut Haaland de neste ukene, men savnet var ikke prekært i 3-1-kampen borte mot Arminia Bielefeld i tysk Bundesliga.

  Emre Can banet vei for seieren med en straffescoring etter en halvtime. Deretter doblet stopperveteranen Mats Hummels på volley like før pause, mens Jude Bellingham senere fintet bort tre forsvarere og lobbet inn dagens tredje nettkjenning.

  I sluttminuttene sprakk Dortmund-nullen. Arminia Bielefeld reduserte ved Fabian Klos fra krittmerket.

  Etter ni runder ligger Dortmund ett poeng bak tabelltopp Bayern München, som igjen vant overlegent med 4-0 hjemme mot Hoffenheim. Serge Gnabry, Robert Lewandowski, Eric Maxim Choupo-Moting og Kingsley Coman scoret målene.

  Dortmund
  Foto: Sascha Schuermann / AFP
 • Blytung dag for Strandberg

  Stefan Strandberg har nok hatt bedre dager på jobben. Lørdag lagde han straffe og scoret selvmål da Salernitana tapte 2-4 for Empoli.

  Det ble en marerittåpning for Strandberg og co. Allerede etter to minutter tok Empoli ledelsen etter scoring av Andrea Pinamonti, før Patrick Cutrone satte inn 2-0 etter elleve minutter.

  Og to minutter senere sto det 3-0 til gjestene etter at Strandberg hadde scoret selvmål. Vondt ble til verre for nordmannen på overtid av den første omgangen da han lagde straffe. Pinamonti var sikker og økte til 4-0.

  Hjemmelaget pyntet på resultatet i den andre omgangen, men det ble til slutt tap 2-4.

  Salernitana ligger stadig sist i Serie A. Etter ni kamper har Strandberg og co. fire poeng etter en seier, en uavgjort og sju tap.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP
 • Ronaldo slår tilbake mot kritikk

  Cristiano Ronaldo har den siste tiden fått kritikk om at han ikke gjør jobben sin i det defensive for Manchester United.

  Analyse viser at superstjernen er blant ligaens dårligste angrepsspillere når det gjelder å gå i press.

  Overfor Sky Sports fnyser portugiseren av kritikken.

  – Jeg vet når laget trenger min hjelp defensivt. Men min rolle i klubben er å vinne, å hjelpe laget vinne og score mål, sier han.

  Ronaldo mener det ikke er noe nytt at han får høre det.

  – Kritikk er alltid en del av gamet. Jeg er ikke bekymret for det. Og jeg ser det som en god ting å være ærlig. Hvis de bekymrer seg for meg eller de snakker om meg, er det fordi de kjenner potensialet og verdien jeg har i fotball fortsatt. Så det er bra, sier Ronaldo.

  Han kommer også med et eksempel:

  – Hvis du er den beste eleven på en skole, og spør den dårligste eleven om han liker den beste, kommer svaret til å være nei.

  United møter Liverpool på Old Trafford søndag klokken 17.30.

  rExygfqwgeM
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Sørloth-assist høydepunktet

  Alexander Sørloth ble byttet inn og fikk målgivende i Real Sociedads 1-0-seier i europaligaen torsdag. West Ham slo Kristian Thorstvedt og Genk 3-0.

  Det var en lang stillingskrig i oppgjøret mellom Sturm Graz og Real Sociedad, og det sto lenge målløst. Men det var før Alexander Sørloth ble byttet inn etter en time. Han satte umiddelbart preg på kampen da han fant navnebror Alexander Isak med en pasning. Svensken skjøt via både forsvarer og keeper før ballen trillet i mål.

  Hjemmelaget Sturm Graz klarte ikke skape de største sjansene mot slutten å måtte tåle sitt tredje tap på tre kamper. Sørloths Sociedad har fem poeng og deler tabelltoppen sammen med PSV.

  Oppgjøret mellom West Ham og Genk var målløst lenge, men London-laget hadde god kontroll og sikret 3-0-seier.

  Craig Dawson scoret først på hodet etter innlegg fra Aaron Cresswell, før Cresswell igjen assisterte Issa Diop som stanget inn 2-0. Kun minuttet etter scoret Jarrod Bowen etter en fin soloprestasjon til 3-0 som også ble sluttresultatet.

  Thorstvedt spilte 83 minutter i kampen.

  Jens Petter Hauge kom inn helt mot slutten i Eintrach Frankfurts 3-1-seier mot Olympiacos.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England