Drillo om nøkkelspillere som benkes: – Det er et økende problem

Samtidig som unge eliteserietalenter er mer ivrige enn noen gang på proffspill, blir flere nøkkelspillere utelatt fra landslagstroppen fordi de sliter benken i klubblaget.

Polen-Norge 2011

Se nøye på dette bildet. Fra tilsvarende tidspunkt i fjor fra kampen mot Polen, er John Carew, Alexander Tettey, Henning Hauger og Christian Grindheim, ikke fast på landslaget lenger. Alle sitter på benken i utlandet.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Følg kl. 20.45: Nord-Irland - Norge

– For landslaget er det et økende problem hvis for mange er ute i klubber hvor de ikke får spille, sier landslagssjef Egil Olsen.

Når Norges for tiden beste menn skal i ilden mot Nord-Irland onsdag kveld, er det med et flertall utenlandsproffer (se faktaboks).

En gjennomgang av landslagstroppene de siste to årene viser at det er mange nøkkelspillere som nå er utelatt fra troppen.

Spillere som Henning Hauger, John Carew, Alexander Tettey, Bjørn Helge Riise og Per Ciljan Skjelbred var alle mye brukt på landslaget disse to årene. Nå sliter benken i sine respektive klubblag.

Vil spille i utlandet

Drillo er klar på at Norge har sett mange fotballspillere prøve og feile i forbindelse med utenlandsopphold. Fortsatt er det mange som mislykkes, samtidig som nye talenter skriker etter å få testet et høyere nivå.

– Jeg skjønner at spillere vil ut i større ligaer og tjene penger, men det er viktig for spillernes egen utvikling at de har is i magen, sier landslagssjefen, som er opptatt av at spillerne finner en klubb som passer.

Ny situasjon for Singh

singh

Harmeeth Singh for Norge under Kings Cup i Thailand.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Vålerengas Harmeet Singh er en av spillerne som har uttrykt et ønske om å ta steget fra eliteserien og ut i det store fotball-Europa.

– Det er helt uaktuelt å gå til en annen norsk klubb. Hvorfor skal jeg gå til en annen norsk klubb? Og hvorfor skal Vålerenga tilby meg til en annen norsk klubb, når jeg ikke har lyst til det selv? Jeg må ville det selv, sa han til Nettavisen for en drøy uke siden.

Tidligere i år var han inne i landslagsvarmen under en miniturnering i Sør-Korea.

Nå ser situasjonen ut til å ha endret seg for spilleren, som er på utgående kontrakt i Vålerenga.

Ifølge VG vil Vålerenga kvitte seg med Singh fordi han nekter å fornye avtalen med Oslo-klubben, og dermed ser spilleren ut til å få lite spilletid før kontrakten løper ut.

Drillo ønsker ikke å kommentere situasjonen til enkeltspillere som Singh. Samtidig påpeker han at det skal veldig lite til før den onde sirkelen med flopper i utlandet blir enda større.

Vanskeligere enn noen gang

John Arne Riise

John Arne Riise mener det er blitt vanskeligere å lykkes i utlandet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Med til Nord-Irland er landslagstraveren John Arne Riise, som i fjor rundet 100 fotballkamper for Norge.

Han tror det er vanskeligere enn noen gang å finne seg til rette i en klubb med hardere konkurranse og større lønnsutbetalinger.

– Jeg vet det er et problem at mange spillere går ut og kommer hjem igjen. Utfordringen er alltid å velge riktig klubb.

– Folk må også være klar over at det er et stort sprang å gå fra norsk eliteserie til en av de store ligaene i Europa. Det spranget er vesentlig større enn da jeg dro ut for 10-15 år siden, legger Riise til.

Tilbake til eliteserien

Tre eksempler på at det virker vanskelig å lykkes i utlandet er eks-Queens Park Rangers-spiller Petter Vaagan Moen, eks-Herenveen-spiller Tarik Elyounoussi og Vitesses Marcus Pedersen.

Alle hadde sterke sesonger i henholdsvis Brann, Fredrikstad og Strømsgodset, for så å kaste seg på proffeventyret.

Foran denne sesongen er alle tilbake i eliteserien. Vaagan Moen er trolig på vei til Lillestrøm og Pedersen er på lån til Vålerenga. Mens Elyounoussi kom tilbake forrige sesong.

Fra tidligere år har vi også sett spillere som Kristofer Hæstad og Fredrik Strømstad ha mindre vellykkede proffopphold i utlandet bak seg.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror jaget etter å komme seg bort fra Norges elitedivisjon har økt, også etter at Vaagan Moen og Pedersen dro utenlands.

– Det har sammenheng med at lønnsnivået har stupt i eliteserien de siste årene. Det har nok gått litt ned ute også, men ikke i de store ligaene. Det er fortsatt veldig lukrativt å være i for eksempel Nederland. Det kan være en drivkraft, sier Semb.

Rogne lykkes i Celtic

rogne

Thomas Rogne har gjort suksess som utenlandsproff.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Men blant alle floppene ser Semb også at det går an å lykkes bare man velger riktig klubb til riktig tid, noe som tydelig er den store utfordringen for norske fotballspillere.

Thomas Rogne nyter for tiden stor tillit i den skotske storklubben Celtic, noe Semb applauderer.

Rogne selv er glad han valgte som han gjorde.

– Jeg synes jeg var klar for å dra ut, og tok utfordringen. Jeg er veldig fornøyd med det jeg har fått til og opplevd. Men jeg ser også at det som var riktig for meg ikke nødvendigvis bør være riktig for andre, sier Rogne.

Berisha vil ikke forhaste seg

berisha

Valon Berisha regnes som et av de største norske talentene.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Et talent som raskt kan ende i Rognes heldige situasjon er Vikings Valon Berisha. Han har ambisjoner om utenlandsopphold, noe som også kan bli en fadese for stortalentet.

Derfor prøver han å ikke forhaste seg med det første.

– Jeg følger godt med og konstateter at det er mange som reiser ut, men som returnerer med lite eller ingen spillertid. Jeg er bevisst på det, og har is i magen. Samtidig vet jeg at jeg er så mentalt sterk og hard i skallen, at den dagen jeg tar steget ut, så tror jeg at jeg vil lykkes, fastslår han.

Fotballnyheter