NRK Meny
Normal

Flere dommere kunne ha reddet engelsk «mål»

To ekstra assistentdommere kunne ha gitt England 2-2 mot Tyskland i første omgang. Men FIFA ville ikke ha ordningen, som er testet ut i Europa League, i VM.

Neuer ser ballen krysse mållinjen

Tysklands keeper Manuel Neuer må se Frank Lampards tverrliggerskudd treffe langt bak mållinjen. Men mål ble det ikke.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Da Englands Frank Lampard klinket ballen i tverrliggeren i det 38. minutt, og ballen spratt ned bak mållinjen, kunne TV-seere verden over se at ballen var en halv meter inne.

Det burde ha stått 2-2 i åttedelsfinalen mellom Tyskland og England, men dommerne så ikke hvor ballen landet, og dømte ikke mål.

LES OGSÅ: Her blir England snytt for ett mål
NRK fulgte Tyskland - England (4-1)

Hva synes du om å ha flere dommere på banen? Si din mening nederst i saken!

Lampards «mål» - og andre kontroversielle situasjoner - kunne ha blitt mindre omstridte med flere dommere på banen.

En prøveordning med seks dommere på banen ble testet ut i Europa League forrige sesong. Da var det to ekstra assistentdommere på banen - én bak hvert mål.

Rune Pedersen

To ekstra dommere på banen, én i hvert målområde, kunne lett ha sagt ifra til hoveddommeren om hva de så i tilfellet med Frank Lampards tverrliggerskudd, forklarer Rune Pedersen, dommersjef i Norges Fotballforbund.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

– I episoden i kampen mellom Tyskland og England, kunne disse lett ha kommunisert med hoveddommeren og sagt ifra hva de så, sier Rune Pedersen, dommersjef i Norges Fotballforbund til NRK.

– Hovedoppgavene til de to ekstra dommerne er å bistå hoveddommeren med å vurdere hva som skjer i målområdet. Alle hendelser som skjer der, ligger primært til disse dommerne, forklarer han.

Da FIFAs regelkomité IFAB møttes i mai, vedtok de å videreføre prøveordningen med seks dommere på banen. Konklusjonen var at forsøket hadde fått frem flere positive enn negative sider.

Det var likevel altfor tidlig til at ordningen kunne brukes i VM i Sør-Afrika.

Gjorde ikke feil

Selv om ballen var inne, mener Pedersen at dommerne ikke kan lastes etter kampen mellom Tyskland og England.

– Dommeren her er ute på 22 meter. Assistentdommeren er på 12-13 meter, etter det jeg kunne se på tv-bildene. Når en ball slår i tverrliggeren og ned, skal du se både raskt og godt for å kunne vurdere om det er mål. De må være 100 prosent sikre på at ballen har vært over linja, forklarer Pedersen.

Jorge Larrionda

Hoveddommer Jorge Larrionda dømte ikke mål for England. Men ut ifra situasjonen kan ikke dommerteamet klandres, mener Rune Pedersen.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– Etter det dommer og assistentdommeren er lært opp til, har de gjort det riktige. Jeg skjønner hvorfor de ikke tør å si helt sikkert at det er mål, hvis de ikke er sikre, sier dommersjefen.

Hva synes du om å ha flere dommere på banen? Si din mening nederst i saken!

FIFA vedtok i mai å videreføre prøveprosjektet med seks dommere, men det var ikke aktuelt å ha ordningen i VM. Det er helt uvisst om - og i så fall når - ordningen kan bli vanlig i toppfotballen.

– FIFA må gå foran

Pedersen sier det ikke er aktuelt å innføre to ekstra assistentdommere i Norge per i dag.

– Hvis dette skal komme over hele verden, så er det FIFA som må gå foran og si at «slik skal det være». Alle slike regeledndringer må forankres hos FIFA, fastslår han.

Et annet omdiskutert punkt, er hvorvidt målområdene skal utstyres med teknologi som blant annet kan måle om ballen er inne.

– Senest i mai sa FIFA nei til enhver ny bruk av målteknologi, sier Pedersen.

Han vil være ytterst forsiktig med å innføre mye ny teknologi på fotballbanene, men mener det kan gå an å finne ordninger.

– NFF og dommerkomiteen har her sagt at vi i prinsippet har vært positive til målteknologi, forklarer dommersjefen.

– Men hvis man skal innføre dette i 16 arenaer i norsk toppfotball, blir det kostbart. Selv om man kan finne teknologi, må det kunne gjennomføres økonomisk også.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.