NRK Meny
Normal

Fem klassikere det lukter svidd av

Supersøndag kalles dager med derbies og klassikere. I dag er det flere av dem i de store europeiske ligaene.

Gareth Bale

NOE Å GLEDE SEG TIL: I derbykampene er det ekstra mange følelser inne i bildet. Gareth Bale hadde ekstra mye å smile for etter at Real Madrid slo byrival Atletico i mesterligafinalen i 2014.

Foto: Manu Fernandez / Ap

  • England: Everton - Liverpool og Arsenal - Manchester United
  • Tyskland: Bayern München - Borussia Dortmund
  • Spania: Atletico Madrid - Real Madrid
  • Frankrike: Paris Saint Germain - Marseille

Everton - Liverpool

– Vi har aldri tapt her i min tid, og vi har spilt godt nok til å ta mange flere seirer enn det vi har klart. Vi har vært uheldige, sier Liverpools manager Brendan Rodgers.

Det er Rodgers fjerde sesong i jobben sidan han begynte i 2012, og han har aldri vært med på å tape for sine blå byrivaler. Sist Everton slo Liverpool var høsten 2010. Da var Roy Hodgson manager, og Everton vant 2-0.

Liverpools Steven Gerrard takler Evertons Kevin Kilbane

MERSEYSIDE-DERBY: Det har bestandig vært når Liverpool og Everton har møttes. I 2006 fikk Steven Gerrard rødt kort for denne taklingen på Kevin Kilbane.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Rodgers regner med å få Daniel Sturridge på topp sammen med Danny Ings når lagene møtes for 225. gang i historien. De fleste av dem har Liverpool vunnet, men de siste årene har det som oftest endt uavgjort.

Historisk har ikke skillelinjene mellom de røde og blå i Merseyside fulgt geografiske eller klassemessige skillelinjer. Like ofte er familier splittet mellom de røde og de blå.

Heller ikke Everton-manager Roberto Martinez har vært med på Everton-seirer over byrivalen. Han har tro på det nå, ike minst etter lagets imponerende snuoperasjon mot West Bromwich mandag der 0-2 ble til 3-2.

Martinez leder Everton i sitt femte derby.

Merseyside-derbyene i Premier League har gitt 20 røde kort, noe som er ligarekord. Men det siste kom så langt tilbake som i 2011 da Evertons Jack Rodwell ble utvist. Siden er det spilt åtte kamper uten røde kort.

Foran derbyet er Everton øverst på tabellen av de to. De er nummer sju, Liverpool 10. Men bare ett poeng skiller.

Laster innhold, vennligst vent..

Arsenal - Manchester United

Dette er to av de mestvinnende lagene i engelsk fotball. Arsenal har vunnet ligaen 13 ganger, Manchester United 20. Men siden Premier League ble opprettet i 1992, har Arsenal blitt ligamester bare tre ganger.

I motsetning til Manchester United har Arsenal aldri vunent mesterligaen. Men de har spilt i mesterligaens sluttspill 15 år på rad.

Uansett er det to av ligaens giganter som møtes.

Arsenals Francis Coquelin i duell med Manchester Uniteds Marouane Fellaini

«PIZZAGATE»: Det har vært spesielt hett mellom Arsenal og Manchester United de siste 20 årene - hvem husker ikke pizzaskandalen for elleve år siden? Her sender Marouane Fellaini en hånd i ansiktet på Francic Coquelin.

Foto: Andrew Yates / Reuters

– Managere i store klubber i Premier League sier sjelden noe pent om hverandre. Derfor var det kanskje litt vondt for Arsenal-fansen å høre Louis van Gaal beskrive Arsenal som det beste tekniske og taktiske laget i Premier League, sier Steve Wilson, kommentator i BBC-programmet Match of the Day.

Arsenal-manager Arsene Wenger viste en sjeldent tilfelle av manglende beherskelse da han på en pressekonferanse ble spurt om sitt valg av keeper i mesterliga-kampen mot Olympiakos. Han likte ikke spørsmålet, og truet med å stanse pressekonferansen.

United har inntatt tabelltoppen for første gang siden Alex Ferguson gav seg som manager i mai 2013. Arsenal er nummer seks på tabellen.

Laster innhold, vennligst vent..

Bayern München - Borussia Dortmund

Der Spania har sin «El Clasico», har Tyskland sin «Der Klassiker». Den spilles også søndag.

Robert Lewandowski er fellesnevneren for disse to klubbene. Polakken var sentral da Dortmund ble ligamester både i 2011 og 2012, og satte inn et hattrick i cupfinalen mot Bayern München i 2012 da Dortmund vant 5-2. Året etter spilte han for Dortmund i mesterligafinalen mot Bayern, men tapte 2-1.

Sommeren 2014 flyttet han til rivalen. I cupens semifinale mot sin tidligere klubb scoret han. Men kampen endte 1-1 og Bayern tapte straffekonkurransen.

Ikke desto mindre er det Bayern som har hatt liga-overtaket. Vinner de denne sesongen, setter de Bundesliga-rekord med fire strake titler. Det er dette Lewandowski skal hjelpe dem til.

Robert Lewandowski

TOPPLAGENE: Borussia Dortmund og Bayern München har vært de klart beste lagene i tysk fotball de siste årene. Førstnevnte har dessverre hatt en lei tendens til å miste sine beste spillere, som Robert Lewandowski her, til de røde fra München.

Foto: Martin Meissner / Ap

Foran helgens møte har «Lewangoalski» markert storform med ti mål på tre kamper i løpet av en uke. Fem av dem kom på ni minutter mot Wolfsburg.

– Dette er kampen alle i Tyskland vil se, sier Lewandowski. – Og jeg gleder meg, legger han til.

– Nå regner vi med hattrick for ham i hver eneste kamp, sier lagkamerat og kaptein Philipp Lahm.

De to storklubbene topper Bundesliga-tabellen. Ingen av lagene har tapt, Bayern har heller ikke spilt uavgjort hittil.

Søndagens møte er det 19. på de siste fem årene. Det er Dortmund som har vært best i denne perioden. De har vunnet ni av kampene, Bayern sju. To har endt uavgjort.

Laster innhold, vennligst vent..

Atletico Madrid - Real Madrid

Det er vanligvis Barcelona man tenker på når Real Madrids rivaler skal nevnes, men byrival Atletico er også en fin skalp i beltet for Real. For de siste årene har det ikke vært selvsagt at Real er best i byen. Så seint som i 2014 tok Atletico innersvingen på både Barca og Real i kampen om ligagullet.

Tilsvarende kamp i forrige sesong vant lillebror Atletico med hele 4-0. Det gav såpass gjenlyd i den spanske hovedstaden at Reals trener Carlo Ancelotti måtte gå rett etterpå. Rafael Benitez overtok.

Simeone

TEMPERATUR: Det smeller alltid når de to hovedstadslagene Real og Atletico møtes, her fra da Atletico-trener Simeone stormet banen etter mesterligafinalen i 2014.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Nå har Real to poeng mer enn Atletico, og begge må se Villarreal, Celta og Barcelona foran seg på tabellen.

Reals usikkerhet er om Ronaldo er i scoringsform eller ikke. Han har scoret fem mål i år, men han er ikke den samme målgarantisten som han var i fjor. Uansett har han satt inn 323 ligamål for Real siden overgangen fra Manchester United.

Og i fjor nettet han 48 ganger.

Laster innhold, vennligst vent..

Paris Saint Germain - Marseille

Dette er ingen toppkamp. PSG leder riktignok, men engang mektige Marseille er helt nede på 16.-plass, hele 12 poeng bak sine erkerivaler. PSG har vunnet de sju siste kampene mot Marseille, og ikke siden 2010 har Olympique de Marseille vunnet på Parc des Princes i Paris.

Likevel er kampen mellom de beste lagene fra Frankrikes to største byer spesiell for fansen. I Frankrike kalles det Le Classique, og de er de to eneste franske klubbene som har vunnet europesiek trofeer.

Zlatan Ibrahimovic

NORD MOT SØR: Zlatan representerer middelklassen i Paris i møte med arbeiderkassen fra Marseille.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

Kampene er regnet som en av de tøffeste rivaliseringene i fotball-Europa. Det oppstår stadig vekk bråk i forbindelse med kampene, selv om det alltid er store politistyrker til stede.

Dessuten har den historiske politiske undertoner. Det er nord mot sør, og det er hovedstadens middelklasse mot hamnebyens arbeidarklasse

– Dette er en spesiell kamp, uansett som det er nivåforskjell på lagene. Dette er en kamp der vi kan vise hvem vi er, sier Marseilles trener Michel.

Og Zlatan Ibrahimovic kan benytte kampen til å bli tidenes toppscorer for PSG. Han har 108 mål for klubben, ett mindre enn Pedro Pauletas klubbrekord.

Laster innhold, vennligst vent..

Fotballnyheter