NRK Meny
Normal

Fikk skryt for god oppførsel – så kom sjokkbeskjeden

Da Davor Šuker takket fansen for god oppførsel etter Norge-kampen, visste han lite om det som hadde skjedd på tribunene. Heller ikke nordmennene fikk med seg rasismeropene i Kroatia.

Norway

SKRØT: Davor Šuker, president i det kroatiske fotballforbundet, skrøt av det kroatiske hjemmepublikummet etter kampen mot Norge. Men nå viser det seg at enkelte kom med rasismerop til norske spillere.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

Davor Suker

FOTBALLPRESIDENT: Davor Šuker.

Foto: Ap

– Det var ikke én alvorlig hendelse i kampen mot Norge. Kroatia kan og må være et land uten rasisme, diskriminering og vold på stadion. Dette var et viktig skritt videre.

Ordene tilhører Kroatia-legenden Davor Šuker, som nå er øverste leder i det nasjonale fotballforbundet.

Han var så fornøyd med de kroatiske supporterne, som tidligere har skapt mye bråk, at han skrev en offisiell uttalelse etter Norge-kampen 28. mars.

– På vegne av det kroatiske fotballforbundet og meg selv ønsker jeg å takke alle som bidro i kampen mellom Kroatia og Norge, skrev han i brevet som er gjengitt i avisen 24 Sata.

Men det han ikke visste var at enkelte fotballpøbler skal ha ødelagt for alle. Igjen.

Overrasket Høgli

Ifølge Dagbladet ble Alexander Tettey utsatt for rasistisk hets fra enkelte fans underveis i kampen. Det ble også benyttet fyrverkeri i det aktuelle oppgjøret på Maksimir stadion.

Nå har UEFA bestemt at Kroatia må spille sin neste kamp i EM-kvalifiseringen for tomme tribuner. Det kroatiske fotballforbundet får i tillegg en bot på 480 000 kroner.

Landslagsback Tom Høgli forteller at han ikke fikk med seg det som skal ha skjedd på tribunene.

– Jeg fikk først høre om dette i går da jeg leste det på nettet. Ingen av de andre spillerne pratet om det etter kampen, sier Høgli, som beskriver oppgjøret «som en helt vanlig bortekamp».

– Er du overrasket?

– Ja, jeg ble overrasket. Men hvis det stemmer at det har skjedd, er det bra de tar tak i det, svarer han.

Norge med Tom Høgli tv og Alexander Tettey skuffet

OVERRASKET: Tom Høgli fikk ikke med seg tribunebråket da han spilte mot Kroatia. Her er han avbildet sammen med Alexander Tettey, som ifølge Dagbladet ble utsatt for rasisme.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Er glad UEFA tar grep

Meldingen om tribunebråk kom også overraskende på NFF. Men kommunikasjonssjef, Yngve Haavik, er glad for at UEFA har tatt tak i forhold som er knyttet til rasisme og sikkerhet.

– Det som skjedde var at vi fikk beskjed av UEFA sin kampdelegat at det hadde vært knallskudd fra tribunen og at det hadde vært rasistiske tilrop, og at han ville sende en rapport. Det er det vi kjenner til, sier Haavik.

– Hvilken spillere ble utsatt for rasisme?

– Det har vi ikke noen informasjon om. Vi har som sagt ikke sett den rapporten fra UEFA, svarer han.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.