NRK Meny
Normal

FIFA vil ha avklaring om russisk homolov

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ber arrangørene for fotball-VM 2018 om en avklaring etter bråket rundt den omstridte «homoloven» i Russland.

Britain Russia Sochi Protest

Loven i Russland har ført til protester over hele verden. Dette bildet er fra en demonstrasjon i London i helgen.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Det har skapt sterke internasjonale reaksjoner at president Vladimir Putin nylig signerte en lov som forbyr såkalt «homofil propaganda» i Russland.

Det er knyttet spenning til hvordan den kontroversielle loven vil påvirke internasjonale utøvere og støtteapparat under store internasjonale idrettsarrangemnet som vinterens OL i Sotsji.

Den homofiendtlige loven har møtt massiv kritikk, og flere steder i verden har det foregått demonstrasjoner med meldinger om å boikotte vinter-OL.

Vil ha flere detaljer

Loven har skapt bekymring hos IOC, og nå kommer også det mektige fotballforbundet FIFA på banen.

– FIFA har bedt russiske myndigheter for en avklaring og flere detaljer om denne nye loven, sier fotballforbundet i en uttalelse tirsdag.

Russland vant kampen om fotball-VM i 2018 i kamp med England og Spania-Portugal og Nederland-Belgia.

Nå følges den pågående striden rundt den nye homoloven med argusøyne av Det internasjonale fotballforbundet, som har gitt VM 2022 til Qatar - et land der homosesksualitet er forbudt.

– Russland har forpliktet seg å gi alle besøkende og fans en varm velkomst og sørge for sikkerheten deres.

– FIFA stoler på vertene vil holde dette løftet, heter det i FIFA-meldingen.

Varslet tøffere linje

FIFA-president Sepp Blatter har tidligere kommet med kontroversielle uttalelser om homoseksualitet.

Han sa blant annet at homofile kunne avstå fra seksuelle aktiviteter under VM i Qatar.

Blatter måtte etter hvert trekke de famøse uttalelsene, og i mai varslet FIFA-landene en tøffere sanksjonslinje når det gjelder diskriminering.

Nå presiserer FIFA overfor Russland at det i forbundets vedtekter er nedfelt nulltoleranse når det gjelder diskriminering.

– Kan delta uhindret

Russiske myndigheter har på sin side hevdet at loven ikke diskriminerer homoseksuelle, men at den er ment for å hindre at unge mennesker blir påvirket av det loven omtaler som «homoseksuell propaganda».

– Hvis en person ikke framfører sine synspunkter i nærvær av barn, vil ingen ting bli gjort. Folk med ikke-tradisjonell seksuell legning kan delta i konkurranser og alle andre aktiviteter i lekene uhindret, sier leder for Russlands olympiske komite, Alexander Zjukov.


Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.